Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenske Charlie hjälper Gaza-bor

GAZA. Charlie Andreasson från Göteborg är mänsklig sköld för 14 funktionshindrade och gamla patienter på El Wafa sjukhus i al- Shujayya i Gaza.

Trots att israelerna skickat ut flera varningssamtal och varningsmissiler vägrar Charlie och hans sju andra västerländska kamrater lämna sjukhuset.

– Ställer vi inte upp för människor i nöd nu finns det ingen som ställer upp för oss när vi hamnar i nöd, säger Charlie medan bomberna faller runtomkring sjukhuset.

Aya Abda är förlamad i underkroppen.

Youssra Abou Moussa är totalförlamad efter en huvudskada.

Aliaa Mohamad är gammal med trycksår.

Itaf Kali är förlamad av hjärnblödningar.

Det är bara fyra av 14 äldre och funktionshindrade patienter på El Wafa sjukhus i al-Shujayya i Gaza City längs den israeliska gränsen. Israel hotar med att bomba sjukhuset och andra mål i stadsdelen.

Expressen besökte sjukhuset efter tidsfristen under onsdagen.

– De har avfyrat fyra varningsmissiler som förstört fjärde våningen på sjukhuset. De har även ringt flera gånger och vill att vi ska lämna sjukhuset. Vi är här som frivilliga mänskliga sköldar och ska bli kvar här för att hindra Israel från att bomba sjukhuset, säger Charlie Andreasson från ISM (International solidarity movement) till Expressen.se.

Klockan åtta på onsdagsmorgonen gick tidsfristen ut för stadsdelar längs israeliska gränsen öster om Gaza City.

Via sms-meddelanden, flygblad och varningsmissiler uppmanar Israels armé folk om att lämna sina hem.

Armén utvidgar sina attacker.

– Jag har ingenstans att ta vägen, säger underkroppförlamade Aya Abdan, 17 som ligger på sjukhuskorridoren med resten av patienterna.

De flyttades ner till gatuplan för att det är mindre farligt än på övervåningar.

Israels varningar berör 100 000 palestinier som bor längs den israeliska gränsen med Gaza.

"Avsikten med evakueringen är till för er säkerhet”.

Det skriver israeliska armén i varningsflygblad som bombades ner från luften.

”Hamas använder er som mänskliga sköldar”, står det på varningsflygbladen.

– Vi har varit här före intifadan och före Hamas. Det är ödet som såg till att sjukhuset hamnade i just det området och inte Hamas som tvingade oss att finnas här för att bli mänskliga sköldar, säger chefsläkare, Ayman al-Badri när han följer Expressen in till sjukhusets gatuplan.

Patienter ligger tysta i sina sjukhussängar. Alla är funktionshindrade och de flesta är över 80 år gamla.

Nu är de hotade av israeliska bomber som sedan tio dagar tillbaka faller runtomkring sjukhuset.

- Vi har skickat några patienter hem till sina familjer men många är kvar. De kan vi inte skicka. De hittar inte den sortens vård som de får här. Vi är ensamma i hela Gaza med att kunna ta hand om funktionshindrade och äldre, säger Ayman al-Badri.

Aya Abda är 17 år gammal. Hon är förlamad i underkroppen efter en tumör i ryggraden. Hon flyttades in strax före kriget. Hon har inte kunnat sova på många dagar. Bomberna faller runtomkring sjukhuset. Medan jag står och pratar med henne smäller det ner en bomb i närheten.

- Jag har inget val. Det finns ingen som kan ta hand om mig och det finns inget annat sjukhus som ger mig den behandlingen som jag får här. Vad ska vi göra? Jag kanske dör här av bomberna men jag lämnar mitt öde i Guds händer, säger Aya som är trött av brist på sömn.

Åtta västerländska medlemmar från ISM (International solidarity movement) varav två från Sverige är mänskliga skölder på sjukhuset. De kom hit i fredags.

- Folk kan inte evakueras från sjukhuset. Det finns de som ligger i koma och de som får nödvändig behandling som de inte kan få någon annanstans i Gaza, säger Charlie.

Så sent som i natt ringde israelerna till sjukhuset och uppmanade alla att lämna byggnaden.  De har även skickat varningsmissiler.

Sjukhuset ligger i östra Gaza City – ett område som Israel tror att Hamas missiler avfyras från.

- Sjukhuset kan aldrig varit ett militärt mål, påpekar Charlie. Han tillägger:

- Vi stannar kvar så länge det krävs.

Charlie är från Göteborg och har varit i Gaza i nio månader. Han är nöjd med de insatser han gör för Gazainvånare.

- Ställer vi inte upp för människor i nöd nu finns det ingen som ställer upp för oss när vi hamnar i nöd, säger Charlie med sin lunga göteborgska.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.