Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenske Angel står anklagad för terrorbrott

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Angel Villaverde, 52, är gruppledare för Miljöpartiet kommunfullmäktige i Sundsvall och språkrör för partiet i Västernorrland.
Foto: Miljöpartiet
Peruanska tidningar skriver om den svenske politikern.
Foto: Skärmavbild
Peruanska tidningar skriver om den svenske politikern.
Foto: Skärmavbild

MP-politikern Angel Villaverde från Sundsvall som greps i Peru på annandag jul anklagas för terrorbrott. Det uppger peruansk polis för nyhetsbyrån AFP.

– Det låter helt sanslöst, säger partikamraten Tina Hellberg.

Angel Villaverde, 52, är gruppledare för Miljöpartiet kommunfullmäktige i Sundsvall och språkrör för partiet i Västernorrland. Enligt Sundsvalls tidning kom han till Sverige som asylsökande från Peru i mitten av 1990-talet.

– Han är väldigt hängiven och lojal. Vi har trevligt ihop, både politiskt och på ett personligt plan, säger Tina Hellberg, som sitter i fullmäktige för MP tillsammans med Angel Villaverde.

Sist hon såg honom var vid kommunfullmäktiges sista sammanträde den 21 december. Till julhelgen reste Villaverde till Peru för hälsa på sin gamla mamma som blivit sjuk.

– Han såg fram emot att träffa sin mamma. Det kunde vara sista chansen för Angel att få se henne. Han har många släktingar som har hunnit dö medan han har levt i Sverige, säger Tina Hellberg.

Greps av polis

Före resan anlitade han en advokat för att säkerställa att han inte längre är misstänkt för något brott i sitt gamla hemland.

Men när han anlände greps han av polis. Till en början var det oklart vad han anklagades för, men på onsdagen uppgav polisen för nyhetsbyrån AFP att Villaverde misstänks för terrorbrott. Polisen ville dock inte ge några detaljer om det påstådda brottet.

– Det låter helt sanslöst. Det är definitivt inte den bilden av Angel jag har, säger Tina Hellberg.

Angel Villaverdes advokat hörde av sig till Sverige och bad om ett intyg på att Villaverde är en god medborgare.

– Vi knåpade ihop ett ganska kort brev och skickade även ner kopior på våra årsmötesprotokoll och liknande, för att bevisa att han är invald, säger Tina Hellberg.

Tina Hellberg
Foto: Miljöpartiet

Angel Villaverdes fru Maria Vilca Garay reste till Peru efter sin make, vilket var planerat sedan tidigare.

– Frun har fått prata lite kort med honom, men vi har inte fått veta hur han har det, säger Tina Hellberg.

Obekväm för regeringen

Perukännare som Sundsvalls tidning och SVT talat med säger att han antagligen misstänks för att ha haft samröre med vänstergerillan Sendero Luminoso innan han flydde landet. Sendero Luminoso förde en väpnad kamp mot regimen under fränst 80- och 90-talet men i dag finns bara spillror kvar.

I en intervju med Sundsvalls tidning år 2008 berättade Angel Villaverde att han före flykten till Sverige arbetade för att de fattiga i bergsbyarna i Peru skulle få bättre levnadsvillkor. Han organiserade befolkningen och ska då ha blivit stämplad som terrorist av regeringen.

– Han var väl obekväm för regeringen. Det var därför han blev tvungen att fly, säger Tina Hellberg.

Just nu finns inget annat att göra för partivännerna i Sundsvall än att vänta. Tina Hellberg är orolig för att Angel Villaverde ska sättas i fängelse.

– Och vad de kan göra med honom i fängelset.

UD:s presstjänst ger fortfarande samma information som tidigare: En man i 50-årsåldern från norra Sverige är frihetsberövad i Peru. Han har fått en advokat och svenska ambassaden i Chile arbetar med ärendet.

UD har inga uppgifter om vad han anklagas för.

– Nej den informationen har vi inte fått. Vi har kontakter med peruanska myndigheter men vi går inte närmare in på de kontakterna med hänvisning till konsulär sekretess, säger Anna Ekberg på UD:s presstjänst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.