Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske Andreas vann maraton – på Svalbard

Svensken Andreas Nygren var snabbast av drygt 100 maratonlöpare på Svalbard, den norska ögruppen i Arktis.Foto: HENRIK KRISTENSEN
Det stod vakter längs hela banan med skjutvapen för att vakta mot isbjörnar.Foto: TOM ARNBLOM / WWF

Andreas Nygren har sprungit Stockholm Marathon flera gånger.

Så han struntade i lördagens lopp i huvudstaden för att i stället kuta runt på Svalbard – och vinna.

– Det stod beväpnade vakter längs vägen, beredda att skjuta om det skulle dyka upp isbjörnar, säger Andreas Nygren.

Västerbron, Stadshuset och Stadion i all ära.

För Andreas Nygren från Sundbyberg krävs det, efter fem Stockholm Marathon, lite andra vyer när han nu springer de drygt fyra milen.

Så han och några kompisar har bestämt sig för att kuta på lite udda platser.

Som Svalbard, långt där uppe i norr i Barents hav.

Under lördagen gick startskottet för Spetsbergen Marathon, och Andreas Nygren var snabbast av 105 löpare, och slog dessutom personligt rekord på två timmar och 58 minuter.

”En riktigt häftig tävling”

För Andreas Nygren, 31, var det en både exotisk och storslagen upplevelse.

– Vi kollade var man kunde springa ett riktigt roligt lopp, och då hittade vi världens nordligaste maraton som är på fastlandet. Det finns också Nordpolen Marathon, men det är lite för dyrt för mig, säger Andreas Nygren.

– Spetsbergen Marathon var en riktigt häftig tävling, och helt annorlunda jämfört med andra lopp som jag har sprungit. Här finns dessutom en massa gamla kolgruvor, så man springer ganska mycket uppför. Dessutom är du omgiven av delvis snöklädda berg och vackra fjordar.

Vakter med skjutvapen – mot isbjörnar

Att ge sig ut utanför residensstaden på Svalbard, Longyearbyen, är dock förenat med en annorlunda risk – du kan bli attackerad av isbjörnar.

– Det stod vakter längs hela banan med skjutvapen. Men de hade inget att göra, eftersom inga isbjörnar visade sig, förklarar Andreas Nygren.

Han och kompisarna har redan sett ut nästa inte helt vanliga plats de ska springa på: Pyongyang i Nordkorea.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.