Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske Adam tvingas fly orkanen Florence

Svenske Adam Elmervik är nu på ett lugnare ställe efter att lämnat Wilmington.Foto: MICHAEL NEAL LEWIS

Orkanen Florence närmar sig den amerikanska östkusten.

Under de senaste timmarna har den nedgraderats till en kraftig storm, men den anses fortfarande livsfarlig, rapporterar USA Today.

– Det är klart man ändå är orolig. Det kommer nya besked hela tiden, säger svensken Adam Elmervik, som tagit sig till ett säkrare ställe – inåt landet.

Under torsdagskvällen väntas orkanen Florence nå kusten vid de amerikanska delstaterna North Carolina och South Carolina. Då kommer tropiska stormvindar att slå mot USA.

Myndigheterna förbereder sig på kraftiga översvämningar. På onsdagseftermiddagen, lokal tid, nedgraderades orkanen dock till en storm och kategori 3. Senare nedgraderades den ännu en gång, till kategori 2. Stormen anses dock fortfarande vara livshotande och riskerar att orsaka stor förödelse.

Florence befinner sig nu drygt 70 mil från den amerikanska östkusten. Vindstyrkan är för närvarande 55,9 meter per sekund. Under fredagsmorgonen lokal tid väntas den dra in med kraftiga orkanvindar och farliga stormfloder.

 

 

Florence väg mot den amerikanska östkusten.Foto: NATIONAL HURRICANE CENTER

Närmare två miljoner har evakuerats

Närmare två miljoner människor har evakuerats från North Carolina, South Carolina, Virginia och Georgia för att sätta sig i säkerhet.

En av dem som tagit sig till ett säkrare ställe är svensken Adam Elmervik, 26, ursprungligen från Jönköping.

Han pluggar i Wilmington i North Carolina, men befinner sig nu två timmars bilfärd därifrån – i Wilson som ligger nordväst inåt landet.

– Det har hela tiden ändrats var Florence ska hamna, men i början av veckan sa man att den med full kraft skulle drabba Wilmington. Det var det absolut värsta stället att vara på, säger Adam Elmervik.

Orkanen Florence, sedd från den internationella rymdstationen (ISS).Foto: NASA / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Först en frivillig evakuering

Först gick han och hans studiekamrater veta att evakueringen var frivillig, men ett dygn senare förklarade myndigheterna att den obligatorisk.

– Vi fick inte vara kvar på skolan efter klockan tolv i tisdags. 

Hur reagerar du på att Florence nu har nedgraderats?

– Ett tag pratades det om att den skulle kunna växa i styrka och till och med nå kategori 5, det vill säga den högsta siffran på orkanskalan. Så detta är ett lugnande besked.

Men eftersom uppgifterna ändå växlar hela tiden vet Adam Elmervik inte när han kan ta sig tillbaka till Wilmington.

– Det är klart att man är orolig för hur lång tid det ska ta, och vad som kommer att hända på studentområdet. Här i Wilson pratar man om tidigare orkaner, och vilka konsekvenser de medförde. Man har bunkrat upp med saker som livsmedel och bensin.

Adam Elmervik har av ledningen på skolan uppmanats att hela tiden berätta var han befinner sig. 

Undantagstillstånd har utlysts

I Georgia har man utlyst undantagstillstånd  i väntan på att Florence ska dra in över delstaten.            

Trots att orkanen nu alltså har blivit nedgraderad betraktas den som "extremt farlig" av USA:s orkancenter NHC. 

https://twitter.com/NC_Governor/status/1040025628853133319

 ”Detta är ett historiskt oväder, som kommer kanske en gång per livstid”, varnade North Carolinas guvernör Roy Cooper i ett videoinlägg på Twitter.