Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskättlingen som kan bli Bidens energiminister

De tar plats i nya administrationen.
Jennifer Granholm är svenskättlingen som ska hjälpa Biden att uppnå klimatmålen.
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP/ TT

Jennifer Granholm, tidigare guvernör i Michigan, kommer att nomineras till USA:s nya energiminister, skriver Politico

Svenskättlingen kommer att spela en nyckelroll när Joe Biden ska uppfylla sitt vallöfte att minska klimatutsläppen.

Joe Biden håller som bäst på att bygga upp sitt lag som ska styra USA. Flera ministerkandidater har redan nominerats – och nu avslöjas nästa namn. Jennifer Granholm handplockas som ny energiminister. Därmed kommer svenskättlingen, om hon godkänns, att inneha en nyckelroll i att minska USA:s fossilberoende. 

Granholm satt i två mandatperioder som guvernör i Michigan och har därmed stor erfarenhet av ett nära samarbete med bilindustrin, som ju är den dominerande näringen i Michigan. Något som ses som en stor fördel när den tillträdande presidenten vill försöka påskynda utvecklingen av elbilar och utbyggandet av laddstationer. 

Nomineringen är också en tydlig signal från Biden att han vill uppfylla sitt löfte om att minska klimatutsläppen drastiskt. Under sina år som guvernör gjorde hon sig känd för att arbeta för att utöka andelen energi från förnybara källor, som sol och vind. 

Som energiminister kommer hon bland mycket annat att ha ansvar för forskningen på klimatvänliga energikällor. Till sin hjälp i klimatarbetet kommer hon, enligt CNN, få miljöskyddsmyndigheten EPA:s förra chef Gina McCarthy, som kommer att fungera som klimatsamordnare i Vita huset.

Släkt med Maud Olofssons man

Jennifer Granholms farfars far hette Anders Grenholm och var kommunförsamlingens ordförande i Robertsfors – och hon är dessutom släkt med den förra näringsministern och centerledaren Maud Olofssons man Rolf, som också kommer från Robertsfors.

Granholm är i dag amerikansk medborgare, men föddes i Vancouver i Kanada, dit hennes farfar utvandrade under 1920-talet. 

På tisdagen framkom också att Pete Buttigieg, Bidens motståndare i primärvalen, nomineras till transportminister, skriver Politico.

Joe Bidens segertal: ”Dags att vända blad”

Elektorsrösterna räknade – Biden blir USA:s president.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.