Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskättling med
på Soyuz rymdfärd

Amerikanen Kjell Lindgren är barnbarnsbarnbarn till Osbyprästen Sam Dahl.
Foto: Shamil Zhumatov / Pool / Epa / Tt
Soyuz uppskjutning var lyckad.
Foto: Yuri Kochetkov / Epa / Tt
Samtliga på rymdfärjan är "Star wars"-fans, och Nasa publicerade den här bilden. Längst ner till vänster syns Lindgren.

Svenskättlingen Kjell Lindgren är med på rymdfärjan Soyuz som sköts upp på onsdagsnatten.

Tillsammans med Kimiya Yui och Oleg Kononeko ska han ta sig till rymdstationen ISS.

Kjell Lindgren, som representerar Nasa, är barnbarnsbarnbarn till Osbyprästen Sam Dahl.

På onsdagsnatten svensk tid påbörjades rymdfärjan Soyuz färd till rymdstationen International Space Station, ISS. Ombord finns ryssen Oleg Kononenko, japanen Kimiya Yui och amerikanen Kjell Lindgren.

Lindgren, som representerar Nasa på färden, har rötter i Skåne och är en ättling till Osbyprästen Sam Dahl enligt Skånska Dagbladet. När de når Kjell Lindgren berättar han att han inte har spenderat mycket tid i Sverige rötterna till trots, men att han är väl medveten om sitt arv.

Bland andra har den svenske astronauten Christer Fuglesang önskat svenskättlingen lycka till på Twitter:

"Förmodligen det mest svenska namnet i rymden någonsin. Jag säger: Lycka till, Kjell!", skriver Fuglesang.Den försenade uppskjutningen av rymdfärjan Soyuz blev lyckad. Om allt går som det ska så kommer de tre astronauterna att befinna sig på den internationella rymdstationen ISS tidigt på torsdagsmorgonen svensk tid, då resan beräknas ta ungefär sex timmar.

Trion har varit aktiva på sociala medier inför färden, och bland annat har det framkommit att samtliga är "Star wars"-fans. De använder roboten R2D2 från filmerna som en indikator för tyngdlöshet i farkosten, och Nasa har även publicerat en bild där de syns med ljussablar.

I en intervju med StarWars.com berättar Lindgren att han såg "Stjärnornas krig" som liten och att filmserien är en av anledningarna till att han fick upp intresset för rymden. Han berättar också att han själv träffat David Prowse som spelar Darth Vader i den ursprungliga trilogin.

Nu är förhoppningen att kraften är med besättningen på Soyuz hela vägen till ISS.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.