Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskarnas vittnesmål från brandhärjade området

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Helikopter vattenbombar på Rhodos.
Foto: LEFTERIS DAMIANIDIS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Malin Uzuner, från Markaryd, befinner sig i Alanya, Turkiet.
Foto: Privat
Savvas Pavlidis, bor och jobbar på Rhodos
Foto: Expressen TV
Bilder från Turkiet.
Foto: PACIFIC PRESS / PACIFIC PRESS/SIPA USA SIPA USA
Bilder från Turkiet.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Bilder från Turkiet.
Foto: EMRE TAZEGUL / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Helikoptrar och flygplan åker skytteltrafik från havet för att kunna vattenbomba bränderna kring Medelhavet.

Svenskar på plats vittnar om hur det regnar aska från himlen.

– Solen är förmörkad av molnen och askan, berättar Malin Uzner, som befinner sig i Alanya, Turkiet.

Enligt UD:s uppgifter befinner sig minst 550 svenskar i de brandhärjade områdena på Turkiets sydkust. Minst åtta personer har, enligt BBC, hittills omkommit i bränderna som rasat i en veckas tid. Det turkiska brandförsvaret har fått assistans från såväl Azerbajdjzan, Ryssland och Ukraina med att vattenbomba.

Svenskan Malin Uzuner, från Markaryd, befinner sig nere i de branddrabbade områdena i Alanya. Hon berättar om hur hon och hennes familj, som tagit bilen ner på semester, möttes av mörka moln när de kom in mot turiststäderna.

– Vi trodde att det regnade, men det visade sig vara från bränderna, säger hon.

Hon beskriver turistorten Alanya som fysiskt förskonade från bränderna – men deras närvaro märks av hela tiden.

– Solen är som förmörkad av brandmolnen, berättar Malin. Det regnar aska.

Värmerekord på Rhodos 

Bränderna på grekiska Rhodos rasade som värst under natten till måndag. Boende vittnade dock på senare om att det börjat sprida sig igen, mycket på grund av vinden och den knastertorra marken. Vid 18-tiden på måndagen var det 41 grader i skuggan – på tisdagen rapporteras om förväntade värmerekord på 47 grader.

– Man håller sig undan värmen så gott som möjligt. Det är inte lätt att stanna hemma om man jobbar på en turistö, berättar Savvas Pavlidis som bor och jobbar på Rhodos för Expressen TV.

Han berättar att många på ön haft föraningar om att bränderna till slut skulle bryta ut även hos dem.

– Vi har pratat om det här i flera dagar. Vi har känt det väldigt mycket från Turkiet också, det har varit kvavt här från bränderna där, redan innan det började brinna här.

Han berättar att det som brinner just nu på Rhodos är de sista stråken av öns urskog. Som boende hoppas han att de drabbade ska få stöd och hjälp.

– Det är lite tidigt fortfarande. De säger att det ska komma hjälp till de drabbade men jag kan inte avgöra vad det kommer vara, säger han.

Inga svenska resenärer evakuerade

Ving är bland de svenska resebyråer som har hundratals svenskar på plats på just Rhodos. De menar att gårdagens oro har lugnat sig något, i takt med att bränderna fortsätter bekämpas.

– Under söndagskvällen var hela ön strömlös, det i kombination med brandröken och att man på vissa ställen kunde se elden, det skapade så klart oro. Vi har hela tiden skickat ut information med den rapportering som kommer till oss, säger Anna Hagberg, presstalesperson på Ving.

– Men det har lugnat sig något.

Inga av deras drygt 900 resenärer har ännu evakuerats från området, och de har i nuläget inga planer på att göra så. Inte heller resebyrån Apollo har hittills känt sig tvungna att evakuera på de resmål som de haft resenärer.

– Det har gått att se röken men bränderna har aldrig varit i närheten av våra boenden, säger Sandra Miller Kinge, presschef på Apollo.

Så bör resenärer agera

Hon uppmanar dock alla resenärer att hålla kontakt med anhöriga hemma i Sverige som oroar sig.

– Kolla på myndigheternas hemsidor för information och hör av dig till anhöriga hemma i Sverige så att de vet, det kan ju hända att det blir strömavbrott eller att mobilnätet slutar fungera, säger Miller Kinge.

Enligt utrikesdepartementet befinner sig drygt 3000 svenskar på Rhodos. De har inte fått några uppgifter om att några svenskar ska ha kommit till skada i bränderna. Det ska heller inte vara aktuellt att evakuera svenskar.

Hans gård hotas av bränderna på Rhodos: ”Vi vakade över gården hela natten”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.