Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskarnas vädjan: Panik här – hjälp oss

Svenska Mary, 26, får inte lämna sin lägenhet i Spanien: Läskigt – man tror inte det är sant.
Linnea Roslund har varit på långresa i SydamerikaFoto: Privat / Privat
Foto: Privat / Privat

Trots att många andra länder evakuerat sina medborgare från Peru i samband med coronakrisen så väljer svenska UD fortfarande en annan strategi.

Många av de drygt hundra svenska resenärer som sitter fast i Peru känner oro och förtvivlan.

– Vi känner oss lågt prioriterade av vårt eget land och jag börjar känna panik, säger Linnea Roslund.      

Linnea Roslund, 21, från Kalmar är en av alla svenskar som sitter fast i Peru, där myndigheterna infört en total lockdown för att bekämpa coronavirusets framfart.

Linnea har varit ute på långresa sedan i höstas.

Efter några månader i bland annat Argentina kom hon till Peru i början av januari, hon har rest runt i landet och haft många spännande upplevelser.

Sedan förändrades världen - och i Peru valde myndigheterna att stänga ner landet helt och ingen tillåts att vistas utomhus. Efter några veckor i Cusco, en stad uppe i Anderna, lyckades hon komma med en buss till huvudstaden Lima, där hon nu sitter isolerad på ett hotellrum.

– Jag väntar på att Sverige ska besluta sig för att evakuera svenskar och skicka ett eget flygplan hit, som så många andra länder har gjort. Nu får svenskar bara ströplatser på andra plan och många är oroliga både för sin säkerhet och sin ekonomi, säger Linnea.

Svenskar i riskgruppen fast i Lima

Hon har haft tre olika flygbokningar, men samtliga flyg har blivit inställda. Från början var det meningen att hon skulle flyga hem den 20 mars. Hon har råd att betala sitt hotell och måltiderna som serveras där, tack vare sina föräldrar.

– Eftersom vi inte får gå ut så måste jag äta på hotellet hela tiden. Det känns lite dumt att klaga på pengar just nu, men jag tror det börjar bli himla allvarligt för många som är kvar här, pengarna tar slut. Jag hade absolut inte haft råd att vara kvar på mitt hotell om det inte vore för mina föräldrar. Jag törs inte tänka på vad som hade hänt mig om jag inte haft dem, säger Linnea. 

Polisen hotade med ”konsekvenser”

Linnea Roslund berättare också om hur hon lyckades ta sig från Cusco till Lima med en långfärdsbuss som tog över 20 timmar.

– Det var en buss som spanska ambassaden ordnat fram. Jag vet inte riktigt vad svenska myndigheter gör, de kanske gör jättemycket bakom kulisserna och i så fall ber jag om ursäkt. Men kommunikationen till oss som är här är inte så bra och jag ser ingen konkret handling. Samtidigt som andra länder evakuerar sina medborgare, berättar Linnea. 

– När jag var i Cusco bodde jag med flera andra, då var det lättare att vara instängd. Nu sitter jag ensam på ett hotellrum och börjar nästan få panik och klättra på väggarna. 

När hon en gång försökte gå ut och handla blev hon stoppad av polisen.

– Jag kände mig hotad av polisen. De släppte mig med en varning. Sa att om de skulle se mig igen, då ”blir det konsekvenser”.

Rosanna Holmström sitter fast i Peru och vill inget annat än komma hem till Sverige så fort som möjligt.Foto: Privat / Privat

I ett mejl till Expressen berättar en annan svensk, Rosanna Holmström, om läget i en liten ort i djungeln.

– Jag hoppas kunna ta mig härifrån till Lima, men det är hårda restriktioner. Gatorna patrulleras av kraftigt beväpnad militär och polis. Sverige måste hjälpa oss svenskar som sitter fast här. Jag har hört talas om turister som blivit gripna av polisen för att de gått ut och köpt mat. Nu har jag suttit fast i karantän i två veckor och jag vill bara hem till min familj i Sverige.

UD lovar platser på flera flyg

Svenska UD har ordnat fram platser för svenskar på flera flyg de kommande dagarna.

– Vi har full förståelse för att situationen för de svenska resenärer som vill lämna Peru är svår. Peru är ett av de länder vi bedömer har särskilt svåra förhållanden just nu och där möjligheterna att lämna landet på egen hand är uttömda. Förhållandena på plats, med stora begränsningar i rörelsefriheten och att svenskarna är utspridda över landet, gör ambassadens arbete än mer utmanande, säger Linn Duvhammar vid UD:s presstjänst och fortsätter:

– Ett plan med svenskar på kunde lämna senast i måndags och fler kommer kunna lämna under veckan. Både UD och ambassaden jobbar intensivt för att alla de svenska resenärer som vill ska kunna lämna Peru. I går hade utrikesministern ett samtal med sin peruanske motsvarighet om situationen för svenskarna i landet.

 

 

Kärlek över gränserna – trots coronatider

Här ses nykära Karsten, 89, och Inga, 85, för picknick vid dansk-tyska gränsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.