Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskarnas spelförluster kan bli miljardvinst för staten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Svenskarna spelade bort 1,7 miljarder kronor under den första månaden med den nya spellagen, skriver Dagens Nyheter. 

Enligt tidningen kan staten räkna med större skatteintäkter än vad man förväntat sig. 

Om siffrorna för januari står sig blir statens intäkter 1,3 miljarder i år – mer än dubbelt så mycket som beräknat.

Den nya spellagen som trädde i kraft vid årsskiftet har förändrat Sveriges spelmarknad. 

De utländska spelföretagen, som tidigare varit oreglerade, kan nu börja beskattas av staten, rapporterar DN.

Skatten är 18 procent på behållningen, alltså det som blir kvar av spelarnas insatser sedan vinster betalats ut. 

DN har granskat Skatteverkets beslut för den första deklarationsperioden, januari 2019. Under den perioden spelade svenskarna bort cirka 1,7 miljarder kronor, motsvarande 210 kronor per person över 18. 

Spelarnas förluster blev förstås till vinster för spelbolagen, men också för staten, som fick in 300 miljoner kronor i skatt. Drygt en tredjedel av den summan, 107 miljoner, kom från de utländska spelbolagen. 

Större intäkter än beräknat

När den nya spellagen utreddes uppskattade man att de utländska spelbolagen skulle öka statens skatteintäkter med 600 miljoner kronor per år.

Baserat på intäkterna i januari skulle statens intäkter under hela 2019 bli mer än dubbelt så stora, 1,3 miljarder kronor. Januarisiffrorna väntas dessutom öka ytterligare eftersom bara 50 av de 74 bolag som fått licens av Spelinspektionen har deklarerat för januari, skriver DN.

– Om de siffrorna håller i sig så är det intressant. Sedan kan man nog räkna med viss utslagningseffekt framöver. Det är många som har sökt licenser vilket tyder på att det är hård konkurrens på marknaden. Det kan påverka hur det blir i slutändan, säger Håkan Hallstedt, som utredde spellagen, till DN.

Bland de utländska bolagen tjänade Unibet mest, 133,5 miljoner kronor, och betalade således också in mest i skatt, 24 miljoner kronor. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.