Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskarnas skräck i Thailand: ”Bättre att dö”

Många svenskar som är bosatta i Thailand har inte råd med sjukförsäkring och fruktar skyhöga kostnader om de skulle behöva vård.
Bert Rogflo flyttade till Thailand 2013. Han lever utan sjukförsäkring.
Foto: Privat
Ett charterhotell för svenska turister. Arkivbild.
Foto: SVEN LINDWALL
Lars Håkansson, som är försäkrad, berättar att han blev chockad när han insåg hur många svenskar som lever oförsäkrade i Thailand.
Foto: Privat
Men livet i paradiset är inte alltid enkelt. Bert Rogflo lider av hälsoproblem som artros och reumatism men han saknar sjukförsäkring. Det är alldeles för dyrt och nu fruktar han för skyhöga sjukhuskostnader om han söker vård.
Foto: SHUTTERSTOCK

Omkring 20 000 svenskar är bofasta i Thailand.

Många av dessa har inte råd med sjukförsäkring och fruktar skyhöga kostnader om de skulle behöva vård.

Bert Rogflo, 78, vågar knappt gå över vägen.

– Då är det väl bättre att man dör, säger han om risken att skadas.

Bert Rogflo träffade kärleken när han var på semester i Thailand 2005. Två år senare hade paret gift sig. Några år därefter bestämde sig Bert för för att flytta till Thailand permanent, och sedan dess har han levt ett stillsamt familjeliv i det sydostasiatiska paradiset.

Men tillvaron har även präglats av hälsobesvär i form av muskelreumatism och artros, som orsakat kraftig värk och problem med händerna.

– Det kostar en jävla massa pengar. Varje läkarbesök kostar mellan 8 000 och 10 000 bath, med medicin.

Bert fortsätter:

– Jag är 78 år. För mig är det nästan omöjligt får att få en försäkring.

Bakgrund: Sjukförsäkring i Thailand

Sverige saknar sjukvårdsavtal med Thailand, vilket innebär att eventuella vårdkostnader för oförsäkrade svenskar kan bli mycket höga.


Svenska ambassaden i Thailand uppger att det är ”mycket viktigt” att ha försäkring i landet.


”Vård som inte är livshotande inleds ofta inte förrän sjukhuset har fått en betalningsgaranti från försäkringsbolaget eller en förhandsbetalning”, skriver svenska ambassaden på hemsidan.

Bert, 78: ”Undviker allt som är riskfyllt”

Även om det svider i plånboken kan Bert betala de nuvarande vårdkostnaderna. Men han har inga planer på att flytta hem till Sverige – den närmaste familjen finns ju i Thailand. Ett liv utan hustrun och barnen är otänkbart. 

Vad som händer med Berts hälsa framöver är därför avgörande för hans ekonomiska situation.

Omkring 20 000 svenskar är bofasta i Thailand.
Foto: SVEN LINDWALL

– Om jag bara har de här besvären ser jag på framtiden med viss optimism. Det man är mest orolig för är om man skulle råka ut för en olycka. Då åker man in på lasarettet och det kostar så jävla mycket pengar, berättar Bert.

– Jag försöker undvika allt som jag tror är riskfyllt. Folk tittar på mig som om jag inte är riktigt klok när jag står vid en vägkorsning och tittar åt höger och vänster flera gånger innan jag korsar gatan.

Vad oroar du dig mest för?

– Om man blir rammad av en motorcykel eller bil kan man få höft- eller huvudskador. Då är det väl bättre att man dör i en sådan olycka, säger Bert.

Är det så illa?

– Ja, så illa är det.

”Blev chockad när jag insåg”

Lars Håkansson, 68, har bott halvårsvis i Thailand i sju år och är ordförande i svenskföreningen i Hua Hin. Han har därmed regelbunden kontakt med åtskilliga svenskar som lever i landet, varav många saknar försäkring. Lars minns tydligt dagen då han insåg vidden av problemet:

– Vi hade en lunch där någon frågade: ”Hur är det med försäkringar? Har ni det allihopa?” Det vara bara hälften som hade det. Folk berättade att de chansar i stället, att det är för dyrt, berättar Lars.

Lars Håkansson är ordförande för svenskföreningen i Hua Hin.
Foto: Privat

– När jag först hörde det blev jag chockad och förvånad. Jag trodde inte att det var så. Men sen har jag upptäckt att det är många som lever helt utan försäkring. Om något händer kan det sluta i katastrof.

Särskilt riskerar kostnaderna att skjuta i höjden om sjukhusvistelsen drar ut på tiden, förklarar Lars Håkansson.

– Om man behöver en stor cancerbehandling eller drabbas av stroke eller hjärtinfarkt kan det sluta i miljonkostnader.

Han fortsätter:

– Ju äldre vi blir, desto skröpligare blir vi. Jag hade inte tagit den risken.

Lars själv har varit skyddad genom sin svenska försäkring under vistelserna i Thailand, men för personer som bor i landet året om är det svårare. Då krävs dyra, thailändska försäkringar med mycket stränga villkor – och särskilt kostsamt blir det för personer över 70 år. Lars har sett exempel på försäkringar som kostat drygt 100 000 svenska kronor om året.

Svenska ambassaden: ”Kan få problem”

Pär Kågeby, vicekonsul på svenska ambassaden i Bangkok, berättar att thailändska myndigheter numera kan kräva att utlänningar som vill komma in i landet för längre vistelser måste visa upp en giltig försäkring.

”För de som av olika anledningar inte vill eller har möjlighet att teckna en försäkring kan man givetvis få problem”, skriver Pär Kågeby i ett mejl.

Han berättar vidare att den svenska ambassadens möjligheter att hjälpa till ekonomiskt är mycket begränsade, men att man ofta kan ge råd och undersöka möjligheter för den enskilda att göra upp en avbetalningsplan med sjukhuset.

”I Thailand får ett sjukhus dock inte vägra vård om man inkommer med livshotande, akuta, skador”, skriver Pär Kågeby.


Nekas försäkring på grund av för hög ålder

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.