Svenskarnas parti läggs ned

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Partiledaren för Svenskarnas parti Stefan Jacobsson.
Foto: Christian Örnberg
Nazistiska Svenskarnas parti marscherade i Stockholm i höstas. Tusentals motdemonstranter samlades vid platsen.
Foto: Stefan Söderström

Efter fiaskot i valet 2014 väljer Svenskarnas parti att upplösa partiet. "Tragiskt", tycker partiledaren Stefan Jacobsson.

Expos vd tror på mer opinionsbildning på nätet framöver.

Nazistiska Svenskarnas parti upplöses. Det meddelade partiet via ett pressmeddelande på sin hemsida under söndagskvällen.

Orsaken är valresultatet 2014. "Valresultatet var ett hårt slag mot partiet och såväl pressen som de som tidigare stått beredda att ta steget fram tog i stället ett steg tillbaka och tystnade", skriver det nazistiska partiet i ett pressmeddelande.

Partiet lyckades inte komma in i någon av de kommuner man ställde upp i. Tidigare hade partiet ett mandat i Grästorps kommun, sedan 2010. Dock lyckades partiet aldrig tillsätta det mandatet.

"Det är tragiskt"

Expressen nådde partiledaren Stefan Jacobsson per telefon efter beskedet.

– Det stämmer, säger Stefan Jacobsson, partiledare för Svenskarnas parti, om pressmeddelandet.

Är du ledsen över beslutet? 

– Det är klart att jag tycker att det är tragiskt att det skulle gå upp till den här punkten. Men i texten förklarar vi också vad som har föranlett det här beslutet och hur vi resonerar kring det.

Svenskarnas parti var fram till söndagen Sveriges största nazistiska organisation. Partiet grundades av Nationalsocialistisk fronts ledning 2008.

Vad händer med er som varit aktiva i partiets ledning nu?

– Inte mer än att självklart kommer folk fortsätta att arbeta nationalistiskt. Och arbeta för att skapa bättre förutsättningar för vårt folk.

 Men inte partipolitiskt alltså? 

– Nej, då hade vi inte lagt ner partiet. Vi har andra vägar och det skriver vi också i texten.

 Några specifika "vägar" du tänker på? 

– Inte som jag har lust att kommentera.

Valresultatet - ett fiasko

Expos vd Daniel Poohl blir överraskad när han nås av beskedet.

– Att lägga ner är ett drastiskt beslut att ta, säger han.

Expo arbetar med att granska högerextrema och främlingsfientliga partier och krafter, däribland Svenskarnas parti.

– Valresultatet var ju ett fiasko. Med Svenskarnas parti hade vi den största mobiliseringen av ett nazistiskt parti sedan andra världskriget i Sverige. Implosionen i partiet har varit uppenbar sen dess. På det sättet är det här därför en logisk konsekvens av den backlash som de har haft efter valet.

Ska starta stiftelse

Daniel Poohl ser ett par alternativa vägar för de aktiva i Svenskarnas parti framöver. Antingen att ägna sig ännu mer åt opinionsbildning på nätet för att påverka Sverigedemokraterna.

– Ett annat alternativ för ett antal personer här är att använda politiskt våld, säger Daniel Poohl.

Bland annat skriver partiet i sitt pressmeddelande: "Med de förutsättningar vi har i organisationen och efter valet är det vår övertygelse att det är större chans att ett nytt politiskt alternativ utkristalliseras när opinionen är redo för det, än att de personer som då kan tänkas vilja ta steget fram gör det genom att gå in i ett parti i motvind."

Partiet meddelar att en "stiftelse eller liknande" kommer att grundas så att de resurser som samlats i partiet kan användas i nationalistiska syften framöver.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.