Svenskarna vill ha mildare straff

Publicerad
Uppdaterad
När svenska folket får den allmänna frågan om straffen är för milda svarar det ja.
Men när de får titta närmare på konkreta verkliga rättsfall dömer de ofta betydligt mildare än domstolarna gjort.
En studie som gjorts av professor Henrik Tham och doktoranden Kristina Jerre vid Stockholms universitet visar att politikernas hänvisning till allmänhetens krav på strängare straff inte stämmer i praktiken.
När ett representativt urval i Sverige får ta ställning till frågor som "Är straffen i Sverige är för milda?" svarar de flesta, två tredjedelar, att de vill ha hårdare straff.
Men undersökningen visar att allmänheten genomgående tror att domstolarna dömer mycket mildare än vad de faktiskt gör.

Lägre straff

När deltagarna i undersökningen i stället får ta ställning till konkreta rättsfall med utförliga beskrivningar av relationsvåld, narkotikasmuggling, butiksrån, våldtäkt, förskingring och gatuvåld blir svaren helt annorlunda.
I fem av fallen låg privatpersonernas straffnivåer lägre än domstolarnas. I ett fall låg de lika.
I fallet med narkotika, som juridiskt sett är ett grovt brott, ville hälften av de svarande ge en icke frihetsberövande påföljd. Detta kan jämföras med domarna som samtliga angav över fem års fängelse.Vad gäller fallen med relationsvåld och våldtäkt ligger allmänheten på samma eller liknande straffnivåer som domarna.

Tydligt glapp

Det föreligger tydligen ett glapp mellan politikerna och allmänheten, konstaterar Tham och Jerre i en debattartikel i Dagens Nyheter..
De politiska kraven på skärpta straff tycks inte ha stöd hos allmänheten, skriver de.
Studien är en del i ett större nordiskt arbete. Den svenska delen publiceras på tisdagen.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag