Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskarna som tar över CES-mässan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
HANS OTTERLING, riskkapitalist: "Det som är intressant i år är att alla pratar om 'internet of things'. Hur vi ska koppla upp allt från kylskåp till bilar och att allt ska kopplas samman. Just nu kanske man känner att 'varför ska mitt kylskåp prata med mig?', men om 5-10 år så kommer vi tycka det är helt naturligt."
Foto: THOMAS ENGSTRÖM
ISABELLA DE FEUDIS, Svenska riskkapitalföreningen: "Jag tror att det är jätteviktigt att svenska start-ups är här och syns. Den amerikanska marknaden är ju väldigt viktigt att visa upp sig på. Det är viktigt att bygga relationerna, men det är svårt att göra det ensam. Man behöver nätverk och bli sammanförd med viktiga personer."
Foto: THOMAS ENGSTRÖM
ANDERS ANDREEN, Urbanista: "Det är ofantligt viktigt att vara här. Det är världens största marknad och kan man slå igenom här kan man göra det stort. Det är jättevärdefullt. Vi har ett stort behov av nya partners för att distribuera. Och det har vi träffat väldigt många bra, så våren ser väldigt spännande ut vad gäller försäljning och expansion."
Foto: THOMAS ENGSTRÖM
KLAS ELM, elektronikbranschen: "Jag träffade Mionix som gör datormöss för spelvärlden. De har kommit med världens första 'smarta mus'. De har satt sensorer i musen som kan mäta vad man gör, hur man mår, om man är stressad, puls och så vidare. Det är kul att ett svenskt företag kan ta en sådan position tycker jag."
Foto: THOMAS ENGSTRÖM
MICHAELA CARPELAN, projektledare Happy plugs: "Som vi säger på engelska, 'we har bringing sexy to tech´". Det svenska bolaget ser sig mer som ett modeföretag än ett teknikföretag.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Många svenska företag är i Las Vegas för att skaffa kapital. "Här är ett fantastiskt team svenskar som säljer sig själva", säger Hans Otterling, Northzone.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM
1 / 7

LAS VEGAS. De är svenskarna som tar över CES-mässan.

Etablerade företag liksom små start-ups från Norden har kommit till Las Vegas för att visa upp sig och kanske hitta nya partnerskap på världens störta hemelektronikmässa.

Alla med en unik idé de hoppas ska slå.

- Som vi säger på engelska "we are bringing sexy to tech", säger till exempel svenska Happy plugs projektledare Michaela Carpelan.

Det betyder förstås "att göra teknologi sexigt".

Svenska Happy plugs har en syn på sig själva som ett modeföretag, mer än ett teknikföretag.

- Vi blev som första tekniktillverkare nominerade till Guldknappen (svenskt modepris, reds. anm.) som bästa modeaccessoar, säger företagets grundare Andreas Vural som är på plats i Las Vegas.

De är bara en av flera iögonfallande produkter med svenska avsändare på CES.

Och där det finns entreprenörer med nya idéer som drar blickarna till sig kan man räkna att det finns människor som är redo att investera pengar i dem.

- Det är 160 000 personer på den här konferensen, det är världens största för teknologi. Och här är ett fantastiskt team svenskar som säljer sig själva, möter företag och säljer sina produkter här, säger riskkapitalisten Hans Otterling från Northzone.

Investerade i Spotify

Han har bland annat tidigare investerat i Spotify och var en av de som gick runt och pratade med de svenska start-up-företagen under onsdagen.

- Det finns verkligen en entreprenörsanda att bygga svenska teknologibolag. Det måste vi vara stolta över, att vi har en sådan kultur i Sverige, fortsätter han.

Bland svenskarna fanns förutom "sexiga hörlurar" allt från doftande telefonskal på temat Candy Crush Saga till en teddybjörn som ger ifrån sig en mammas hjärtljud (eller någon annans) baserat på en uppkopplad pulsklocka.

"Kan vara stolta"

- Vi kan vara stolta över svenskarna här. Vi är mycket större här än vad vi är som land, sa Klas Elm från branschorganisationen Elektronikbranschen om den blågula representationen.

"Mycket som händer nu"

Vad har imponerat mest på dig?

- Det är kanske inte de stora teknikhoppen som gäller just i år. Men det är mycket som händer nu som vi har pratat om tidigare. Smarta hem, smarta tv-apparater - det kommer på riktigt nu, sa Klas Elm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.