Närmare 30 svenskar från svenska extremhögern har rest till Ukraina för att delta i upproret på Majdan eller direkt i den beväpnade konflikten mot Ryssland.
- Det bekräftade antalet personer som rest för att delta i strid är färre: Det rör sig om fem till tio personer säger Säpochefen Anders Thornberg.
Svenskarna utgör inget hot nu, sa Thornberg i en intervju med Sveriges radios Ekot, men betonade samtidigt att Säpo följer alla personer som kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet.
Han tillade att svenska män lär sig strida, hantera sprängmedel och vapen i Ukraina.
- De bekänner sig till vissa idéer på yttersta högerkanten där de vill strida för Ukraina och även här hemma, säger Anders Thornberg.
"Minst tre svenskar där nu"
Expressen har pratat med några av svenskarna som deltar i striderna i Ukraina eller som varit på plats för att propagera. Flera av dem har koppling till den svenska extremhögern, men inte alla.
Andreas Carlsson är en av de ledande inom Svenskarnas parti och just nu efterlyst för mordförsök efter ett uppmärksammat knivdåd på Möllevångstorget i Malmö i mars. Han nekar till brottet. Carlsson var en av de första svenskarna som åkte till Ukraina där han var med under demonstrationerna.
- Jag åkte dit innan det var en väpnad konflikt, men jag fick intrycket av att de flesta svenskar tänkte åka hem när allt stabiliserat sig en aning efter revolutionen. Men när Ryssland gick in i Krim så kände nog många svenskar att de inte bara kunde åka hem.
En majoritet av de stridande svenskarna har alla tillhört det ökända och högerextrema förbandet Azov. Förbandet använder den nazistiska Varghaken och svarta solen som symbol och har, trots sin extremism, rekryterat utlänningar från Sverige, Italien, Frankrike, Vitryssland och Ryssland. Befälhavaren är nazisten Andrij Biletski, som även leder nazistiska Socialnationalistiska församlingen och dess paramilitära gren Ukrainska patrioter. Organisationens mål är bland annat att "vita rasen ska frigöras från det internationella kapitalet" och att "sexuella perversioner och kontakter mellan raserna" straffas.
- Minst tre svenskar är i detta nu i Ukraina och strider för Azov, säger Stepan Bayida, talesperson för förbandet till Expressen.
"Jag tror på segregation"
Den svenske nazisten Mikael Skillt, med en bakgrund inom Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen, var den första svensken som anslöt till Azov. Skillt har varit kontrakterad inom svenska försvaret i sex år, bland annat som spaningssoldat och skarpskytt i NB 21 i Norrland.
Han är operativt ansvarig för gruppen "Svenska Ukrainafrivilliga" och kallar sig kompanibefäl i Azov. Sedan några veckor är han tillbaka i Sverige, men hävdar att han erbjudits ett femårskontrakt inom Ukrainas styrkor.
- Jag tror på segregation. Den biologiska mångfalden är beroende av segregation. I största möjligaste mån ska man hållas segregerade, säger han.
Fler personer med högerextrema kopplingar har deltagit i strider i Ukraina. Två av dem är bröderna Fridén, Patrik, 26, och Henrik, 20, från Svenskarnas Parti. Storebrodern kandiderade för SvP i kommunfullmäktigevalet i Karlskoga och har uppmärksammats eftersom han trots att han stred i Ukraina fått fortsätta studera till explosivämnestekniker. Bröderna ingick i den högerextrema bataljonen Aidar, som av Amnesty har anklagats för att mörda civila och genomföra kidnappningar, rån, misshandel och utpressning mot dem som anklagas för samarbete med Ryssland.
- Jag deltog inte direkt i strider. Jag satt och väntade i en skyttegrav vid fronten, men inget hände där, säger Patrik Fridén som säger att en av anledningarna till att han åkte till Ukraina var för att hämta hem sin lillebror.
"Oroande"
Brodern kan enligt uppgift till Expressen vara tillbaka i Ukraina. Han postade så sent som den 14 oktober bilder på Facebook där han är beväpnad och stridsklädd, med den ukrainska flaggan på bröstet.
"Just another day", skriver han i en kommentar till bilden.
Han har inte velat medverka i reportaget.
Amnestys representant i Kiev säger till Expressen att man har fått liknande rapporter om Azov, men att Amnesty inte haft möjlighet att ta sig till Donetsk där Azov finns, på grund av de våldsamma striderna.
- Mönstret i Azov är lika som i Aidar och andra frivilliga förband. Det är oroande att det finns människor i förbanden som inte har genomgått en riktig utbildning för strid. De saknar kunskap om internationella lagar, de vet inte hur de ska behandla civila och hur man skiljer mellan civila och stridande, säger Bogdan Ovcharuk, presschef på Amnesty International i Ukraina.
Flyttade från Stockholm
Amnesty har träffat Ukrainas premiärminister och krävt att regeringen sätter stopp för krigsförbrytelserna som sker bland de frivilliga förbanden som strider sida vid sida med Ukrainas försvarsstyrkor.
Flera internationella medier har uppmärksammat Azov, Aidar och andra styrkor med utländska soldater som strider i Ukraina. Newsweek publicerade nyligen ett reportage där de utländska styrkorna anklagades för krigsförbrytelser och för att ha halshuggit krigsoffer.
Newsweek citerar Amnesty, där Aidarbataljonen anklagas för att ha varit inblandade i omfattande kränkningar med kidnappningar, misshandel, utpressning och avrättningar.
Norska TV2 har också varit på plats under ett träningsläger för Azovsoldater nära fronten. På tv-bilderna syns hur några av Azovsoldaterna har målat hakkors och SS-tecken på sina hjälmar
Delar inte alla åsikter
Flera av de stridande svenskarna i Ukraina som Expressen talat med hävdar att alla som krigar för Azov, som strider under en flagga med en känd nazistsymbol, inte delar förbandets radikala åsikter fullt ut.
- Jag skulle säga att tio procent av utlänningarna i Azov är nazister. Själv är jag klassiskt liberal. Jag identifierar mig mycket med Estland eftersom jag bor här. Jag har följt krisen och känner att om Ryssland lyckas i Ukraina kommer Estland och resten av Baltikum vara steg tre, tillsammans med länderna söder om Ryssland. Jag vill vara med och göra mitt så gott jag kan, säger David Eriksson, 48, som sedan några år lämnat Stockholm för Tallinn.
Många pratar om att de strider för att försvara Europa, någon gör det för att uppleva strid.
- Jag är varken vapengalen eller våldsfanatiker, men strid är en extremt motiverande upplevelse och allt runtomkring det, och jag trivs med det jag gör. Jag jobbar periodvis utomlands och ägnar mig åt det, och periodvis lever jag Svenssonliv i Sverige, det passar mig perfekt, säger en annan svensk med bakgrund inom försvarsmakten, som tidigare varit legosoldat i Västafrika, Mellanöstern och Europa.
Bryr sig inte om politik
Samma person, som inte vill framträda med sitt namn, säger att Azovs värderingar inte stör.
- Jag har inga problem att strida för regeringar, grupperingar eller folk vare sig de är högerradikala eller kommunister även om jag ser vissa fördelar med exempelvis Azov då jag anser att länder som värnar om sina traditioner stämmer överens med min egen syn på saker.
En annan svensk, Carolus Löfroos, 26, från Sundsvall, har just återvänt från Azovbataljonen efter två månader i Ukraina. I samma stund som han reste dit blev han utkastad ur hemvärnet. Han förnekar att han delar Azovs radikala värderingar.
- Jag bryr mig inte om politik. Andra får vara precis vad de vill för min del. Det handlar inte om det.
Men bilden utåt är att Azov drar till sig högerextrema personer från olika delar av Europa.
- De måste också få slåss. Det här handlar om Europa, säger Löfroos.
- Det är blandat. Du har någon som kommer från Svenskarnas Parti och någon som är klassiskt liberal. Men politik är inte det som är det väsentliga. Detsamma gäller övriga utlänningar också. Det är folk som ställer upp och slåss och i slutändan kanske dör för Europa, medan Europa skiter fullständigt i det.
Brutit samarbetet
Den före detta hemvärnssoldaten hävdar att han inte är med i Svenskarnas parti, Svenska Motståndsrörelsen eller någon annan högerextrem gruppering. Politik bryr han sig inte om.
Han blir däremot upprörd över att konflikten i Ukraina splittrat högerextrema. Svenska motståndsrörelsen har enligt Expo skrivit att "judiska krafter har infiltrerat oppositionen" och nazistiska Svenskarnas parti har brutit sitt samarbete med det radikala ukrainska partiet Svoboda efter kritik från övriga rörelsen.
- Ja, det säger någonting om stora delar av den högerextrema rörelsen och sådana som kallar sig nationalister. De går Rysslands ärenden. Uslingar!
Vad gjorde dig motiverad att åka till en väpnad konflikt i Ukraina?
- Det är inte en jävel som bryr sig om det där. Folk i hela Europa går antingen på ryssens linje eller låtsas som ingenting och tror att det ska gå över. Jag är trött på folk som sitter bakom sitt jävla tangentbord och skriver vad andra borde göra, men inte vill göra någonting själv. Det finns ingen jävla vilja till uppoffring nånstans, säger Carolus Löfroos.
Är du intresserad av att ansluta dig till någon annan konflikt av samma anledning, exempelvis strida på någon sida i Syrien eller Irak?
- Jag har stor förståelse för kurderna för det de gör, men det är inte min konflikt på samma vis. Det är deras krig där nere.
Flera av svenskarna säger att de lämnat kriget för att tillfälligt sköta ärenden hemma. Några pratar om att återvända, eller är redan på väg tillbaka.