Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskarna som strider i Ukraina

PATRIK FRIDÉN, 26, KARLSKOGABakgrund: Var toppkandidat för nazistiska Svenskarnas parti i Karlskoga, kandiderade även till landstinget och riksdagen. Utbildar sig till expert på explosioner. Ostraffad.Uppgift: Vaktade en skyttegrav. Stred för Aidar.– Jag ville hjälpa till att försvara Europa mot en imperialistisk stormakt. Jag är varken nazist eller högerextrem. I Aidar fanns allt möjligt folk, till och med tjetjenska muslimer som stred för Ukraina.– Jag var inte direkt delaktig i några strider. Jag satt i en skyttegrav vid fronten och väntade. Det hände inget under tiden jag var där. Jag åkte delvis till Ukraina för att hämta hem min bror som var där. I nuläget kan jag inte tänka mig att återvända.
Foto: Privat
HENRIK FRIDÉN, 20, KÄTTILSTORPBAKGRUND: Ostraffad.Uppgift: Har tillsammans med sin bror Patrik Fridén tillhört Aidars väpnade styrkor. Han har bland annat postat flera bilder på Facebook där han poserar i full stridsutrustning framför de ukrainska färgerna.
Foto: Privat
MIKAEL SKILLT, 37, STOCKHOLMBakgrund: Tidigare med i nazistiska Svenskarnas Parti och Svenska Motståndsrörelsen.Dömd: Våldsamt upplopp i samband med ett derby på Råsunda 2011 mellan Djurgården och AIK efter att ha försökt förhindra ett polisingripande mot en supporter. Skillt fick då samhällstjänst som straff. 2009 dömdes han till fängelse i två månader för olaga hot och skadegörelse.Uppgift i Ukraina: Krypskytt och kompanibefäl, strider för Azov.– Jag sökte mig till Azov för att jag hade mycket vänner där som åkte i väg och slogs mot separatisterna och ryssarna. I början var det uteslutande nationalister i Azov. I slutet var det alla möjliga människor.
Foto: Privat
DAVID ERIKSSON, 48, TALLINNBakgrund: Gjort lumpen som Lapplandsjägare i Kiruna. Egen företagare, sedan några år bosatt i Tallinn. Ostraffad.Uppgift: Spaningssoldat, strider för Azov.– Det kanske är tio procent av utlänningarna i Azov som är nazister, resten är i Ukraina av andra skäl.– Jag identifierar mig mycket med Estland när jag bor här. Jag har följt krisen och känner att om Ryssland lyckas i Ukraina kommer Estland och resten av Baltikum vara steg tre, tillsammans med länderna söder om Ryssland. Jag vill vara med och göra mitt så gott jag kan.
Foto: Privat
LEO SJÖHOLM, 31, SÖDRA SANDBYBakgrund: Långt brottsregister. Förekommer under 27 avsnitt i belastningsregistret och har avtjänat flera fängelsestraff. Är bland annat dömd för narkotikabrott, rattfylleri, rån, hets mot folkgrupp och misshandel, mordbrand, försök till utpressning.Uppgift: Har lagt upp bilder på Facebook där han poserar med krypskyttevapen. Strider för Azov.– Anledningen till jag kom till Ukraina är att jag känner kärlek för ukrainska folket, jag oroar mig för Putin. Jag oroar mig för vad han planerar för Europa och Ukraina. Han är en kommunist", säger Sjöholm i en intervju som publicerats på sajten Liveleak.– När jag tänker på mitt hemland Sverige känner jag mig varm och glad, men jag är också rädd. Jag tror att inte bara mitt hemland utan hela Europa utvecklas i fel riktnig. Vi måste ta hand om vårt folk i Europa. Jag tror att det kommer att sluta väl för oss.
Foto: Privat
CAROLUS LÖFROOS, 26, SUNDSVALLBakgrund: Hemvärnsman i Sundsvall, men sparkades så snart det blev känt att han åkt till Ukraina för att strida. Ostraffad.Uppgift: Kulspruteskytt, strider för Azov.– Du har någon som kommer från Svenskarnas Parti och någon som är klassiskt liberal, men politik är inte det väsentliga. Detsamma gäller övriga utlänningar också. Andra får vara precis vad de vill. Jag bryr mig inte ett dugg om politik.– Nästa gång är det något annat land närmare oss som drabbas. Folk kan skita i det bäst de vill till dess men snart är de här. Det är vad jag tror. Jag vill inte sitta kvar och inte göra ett jävla dugg under tiden. Då kan jag inte se mig i spegeln.
Foto: Privat
"MIKOLA SWED", 35-ÅRSÅLDERNBakgrund: Vill vara anonym, men går under namnet "Mikola Swed" på Twitter. "Jag är inte aktiv i någon nationalistisk rörelse i Sverige. Flaggan på fotot är mer en symbol över var jag är ifrån. Jag röstade inte ens. Jag är ingen nationalistisk stereotyp. Jag är inte heller någon sensationssökande karaktär vilket skulle kunna förklara varför en person med kriminell bakgrund skulle åka ner. Jag är inte dömd för brott och jag har ingen kriminell bakgrund".Uppgift: Strider för Azov och är i Ukraina sedan nio månader.– Jag var här innan kriget startade, jag kom inte ner hit för att aktivt delta i något krig. Jag var nyfiken på det politiska läget samt stämningen som rådde i Kiev och Ukraina. Att gå från det till att ha ett vapen i hand var något som växte fram. För mig handlar detta inte enbart om Ukrainas välmående, jag anser mig själv delta i att försvara Europa från att bli som Ryssland.– För mig handlar det inte om att ta någon revolution till Sverige, något många verkar tro är syftet för dem som är här.
Foto: Privat
36-ÅRIG MAN, STOCKHOLMBakgrund: Anställd inom försvarsmakten några år, tackat nej till utlandsmissioner för Sverige. Valt att arbeta som kontraktör i olika konflikter, bland annat i Mellanöstern, Västafrika och nu i Ukraina.Dömd: "Inte dömd för något och har ett prickfritt register", enligt egen utsago.Uppgift: Prickskytt, strider för Azov.– Azovs värderingar är inget som stör mig. Det parti som ligger mig närmast i dag är SD och det enda jag grundar det på är deras syn på att värna om svenska traditioner och historia. Invandringsfrågorna sympatiserar jag inte med.– Jag har inga problem att strida för regeringar, grupperingar eller folk vare sig de är högerradikala eller kommunister, även om jag ser vissa fördelar med exempelvis Azov då jag anser att länder som värnar om sina traditioner stämmer överens med min egen syn på saker.
1 / 9

Här är svenskarna som har stridit i Ukraina. Flera av dem har återvänt till Sverige, men pratar om att återvända.

- Jag längtar tillbaka, säger David Eriksson, 48.

Expressen kan avslöja att flera svenska nazister rest till Ukraina för att strida i frivilligstyrkor som i en Amnestyrapport anklagas för krigsbrott.

Närmare 30 svenskar från svenska extremhögern har rest till Ukraina för att delta i upproret på Majdan eller direkt i den beväpnade konflikten mot Ryssland.

- Det bekräftade antalet personer som rest för att delta i strid är färre: Det rör sig om fem till tio personer säger Säpochefen Anders Thornberg.

Svenskarna utgör inget hot nu, sa Thornberg i en intervju med Sveriges radios Ekot, men betonade samtidigt att Säpo följer alla personer som kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

Han tillade att svenska män lär sig strida, hantera sprängmedel och vapen i Ukraina.

- De bekänner sig till vissa idéer på yttersta högerkanten där de vill strida för Ukraina och även här hemma, säger Anders Thornberg.

"Minst tre svenskar där nu"

Expressen har pratat med några av svenskarna som deltar i striderna i Ukraina eller som varit på plats för att propagera. Flera av dem har koppling till den svenska extremhögern, men inte alla.

Andreas Carlsson är en av de ledande inom Svenskarnas parti och just nu efterlyst för mordförsök efter ett uppmärksammat knivdåd på Möllevångstorget i Malmö i mars. Han nekar till brottet. Carlsson var en av de första svenskarna som åkte till Ukraina där han var med under demonstrationerna.

- Jag åkte dit innan det var en väpnad konflikt, men jag fick intrycket av att de flesta svenskar tänkte åka hem när allt stabiliserat sig en aning efter revolutionen. Men när Ryssland gick in i Krim så kände nog många svenskar att de inte bara kunde åka hem.

En majoritet av de stridande svenskarna har alla tillhört det ökända och högerextrema förbandet Azov. Förbandet använder den nazistiska Varghaken och svarta solen som symbol och har, trots sin extremism, rekryterat utlänningar från Sverige, Italien, Frankrike, Vitryssland och Ryssland. Befälhavaren är nazisten Andrij Biletski, som även leder nazistiska Socialnationalistiska församlingen och dess paramilitära gren Ukrainska patrioter. Organisationens mål är bland annat att "vita rasen ska frigöras från det internationella kapitalet" och att "sexuella perversioner och kontakter mellan raserna" straffas.

- Minst tre svenskar är i detta nu i Ukraina och strider för Azov, säger Stepan Bayida, talesperson för förbandet till Expressen.

"Jag tror på segregation"

Den svenske nazisten Mikael Skillt, med en bakgrund inom Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen, var den första svensken som anslöt till Azov. Skillt har varit kontrakterad inom svenska försvaret i sex år, bland annat som spaningssoldat och skarpskytt i NB 21 i Norrland.

Han är operativt ansvarig för gruppen "Svenska Ukrainafrivilliga" och kallar sig kompanibefäl i Azov. Sedan några veckor är han tillbaka i Sverige, men hävdar att han erbjudits ett femårskontrakt inom Ukrainas styrkor.

- Jag tror på segregation. Den biologiska mångfalden är beroende av segregation. I största möjligaste mån ska man hållas segregerade, säger han.

Fler personer med högerextrema kopplingar har deltagit i strider i Ukraina. Två av dem är bröderna Fridén, Patrik, 26, och Henrik, 20, från Svenskarnas Parti. Storebrodern kandiderade för SvP i kommunfullmäktigevalet i Karlskoga och har uppmärksammats eftersom han trots att han stred i Ukraina fått fortsätta studera till explosivämnestekniker. Bröderna ingick i den högerextrema bataljonen Aidar, som av Amnesty har anklagats för att mörda civila och genomföra kidnappningar, rån, misshandel och utpressning mot dem som anklagas för samarbete med Ryssland.

- Jag deltog inte direkt i strider. Jag satt och väntade i en skyttegrav vid fronten, men inget hände där, säger Patrik Fridén som säger att en av anledningarna till att han åkte till Ukraina var för att hämta hem sin lillebror.

"Oroande"

Brodern kan enligt uppgift till Expressen vara tillbaka i Ukraina. Han postade så sent som den 14 oktober bilder på Facebook där han är beväpnad och stridsklädd, med den ukrainska flaggan på bröstet.

"Just another day", skriver han i en kommentar till bilden.

Han har inte velat medverka i reportaget.

Amnestys representant i Kiev säger till Expressen att man har fått liknande rapporter om Azov, men att Amnesty inte haft möjlighet att ta sig till Donetsk där Azov finns, på grund av de våldsamma striderna.

- Mönstret i Azov är lika som i Aidar och andra frivilliga förband. Det är oroande att det finns människor i förbanden som inte har genomgått en riktig utbildning för strid. De saknar kunskap om internationella lagar, de vet inte hur de ska behandla civila och hur man skiljer mellan civila och stridande, säger Bogdan Ovcharuk, presschef på Amnesty International i Ukraina.

Flyttade från Stockholm

Amnesty har träffat Ukrainas premiärminister och krävt att regeringen sätter stopp för krigsförbrytelserna som sker bland de frivilliga förbanden som strider sida vid sida med Ukrainas försvarsstyrkor.

Flera internationella medier har uppmärksammat Azov, Aidar och andra styrkor med utländska soldater som strider i Ukraina. Newsweek publicerade nyligen ett reportage där de utländska styrkorna anklagades för krigsförbrytelser och för att ha halshuggit krigsoffer.

Newsweek citerar Amnesty, där Aidarbataljonen anklagas för att ha varit inblandade i omfattande kränkningar med kidnappningar, misshandel, utpressning och avrättningar.

Norska TV2 har också varit på plats under ett träningsläger för Azovsoldater nära fronten. På tv-bilderna syns hur några av Azovsoldaterna har målat hakkors och SS-tecken på sina hjälmar

Delar inte alla åsikter

Flera av de stridande svenskarna i Ukraina som Expressen talat med hävdar att alla som krigar för Azov, som strider under en flagga med en känd nazistsymbol, inte delar förbandets radikala åsikter fullt ut.

- Jag skulle säga att tio procent av utlänningarna i Azov är nazister. Själv är jag klassiskt liberal. Jag identifierar mig mycket med Estland eftersom jag bor här. Jag har följt krisen och känner att om Ryssland lyckas i Ukraina kommer Estland och resten av Baltikum vara steg tre, tillsammans med länderna söder om Ryssland. Jag vill vara med och göra mitt så gott jag kan, säger David Eriksson, 48, som sedan några år lämnat Stockholm för Tallinn.

Många pratar om att de strider för att försvara Europa, någon gör det för att uppleva strid.

- Jag är varken vapengalen eller våldsfanatiker, men strid är en extremt motiverande upplevelse och allt runtomkring det, och jag trivs med det jag gör. Jag jobbar periodvis utomlands och ägnar mig åt det, och periodvis lever jag Svenssonliv i Sverige, det passar mig perfekt, säger en annan svensk med bakgrund inom försvarsmakten, som tidigare varit legosoldat i Västafrika, Mellanöstern och Europa.

Bryr sig inte om politik

Samma person, som inte vill framträda med sitt namn, säger att Azovs värderingar inte stör.

- Jag har inga problem att strida för regeringar, grupperingar eller folk vare sig de är högerradikala eller kommunister även om jag ser vissa fördelar med exempelvis Azov då jag anser att länder som värnar om sina traditioner stämmer överens med min egen syn på saker.

En annan svensk, Carolus Löfroos, 26, från Sundsvall, har just återvänt från Azovbataljonen efter två månader i Ukraina. I samma stund som han reste dit blev han utkastad ur hemvärnet. Han förnekar att han delar Azovs radikala värderingar.

- Jag bryr mig inte om politik. Andra får vara precis vad de vill för min del. Det handlar inte om det.

Men bilden utåt är att Azov drar till sig högerextrema personer från olika delar av Europa.

- De måste också få slåss. Det här handlar om Europa, säger Löfroos.

- Det är blandat. Du har någon som kommer från Svenskarnas Parti och någon som är klassiskt liberal. Men politik är inte det som är det väsentliga. Detsamma gäller övriga utlänningar också. Det är folk som ställer upp och slåss och i slutändan kanske dör för Europa, medan Europa skiter fullständigt i det.

Brutit samarbetet

Den före detta hemvärnssoldaten hävdar att han inte är med i Svenskarnas parti, Svenska Motståndsrörelsen eller någon annan högerextrem gruppering. Politik bryr han sig inte om.

Han blir däremot upprörd över att konflikten i Ukraina splittrat högerextrema. Svenska motståndsrörelsen har enligt Expo skrivit att "judiska krafter har infiltrerat oppositionen" och nazistiska Svenskarnas parti har brutit sitt samarbete med det radikala ukrainska partiet Svoboda efter kritik från övriga rörelsen.

- Ja, det säger någonting om stora delar av den högerextrema rörelsen och sådana som kallar sig nationalister. De går Rysslands ärenden. Uslingar!

Vad gjorde dig motiverad att åka till en väpnad konflikt i Ukraina?

- Det är inte en jävel som bryr sig om det där. Folk i hela Europa går antingen på ryssens linje eller låtsas som ingenting och tror att det ska gå över. Jag är trött på folk som sitter bakom sitt jävla tangentbord och skriver vad andra borde göra, men inte vill göra någonting själv. Det finns ingen jävla vilja till uppoffring nånstans, säger Carolus Löfroos.

Är du intresserad av att ansluta dig till någon annan konflikt av samma anledning, exempelvis strida på någon sida i Syrien eller Irak?

- Jag har stor förståelse för kurderna för det de gör, men det är inte min konflikt på samma vis. Det är deras krig där nere.

Flera av svenskarna säger att de lämnat kriget för att tillfälligt sköta ärenden hemma. Några pratar om att återvända, eller är redan på väg tillbaka.

BATALJONERNA AZOV OCH AIDAR

Omkring 300 soldater från flera europeiska länder strider i östra Ukraina för Azovbataljonen.

De strider inte ihop med den ukrainska armén, men har godkänts av regeringen och leds av ukrainska ultranationalister.


Symbol för Azovbataljonen är den så kallade varghaken - en känd nazistsymbol.

Azov ska i fortsättningen ingå i nationalgardet, vilket kommer att ställa högre krav på de utländska soldater som vill strida för Ukraina. "Kanske ett arbetsvisum", uppger Mikael Skillt, som är operativt ansvarig för de svenskar som åkt dit hittills.


Expressens granskning visar att de flesta av svenskarna som åkt till Ukraina strider för Azov. Lönen är på motsvarande 2 000 kronor.


Aidarbataljonen, som bröderna Fridén från Sverige har tillhört, består av 400 soldater.

Ukraina har många frivilliga förband, eftersom de nationella styrkorna anses ha många soldater som är lojala med Ryssland.

Amnesty har kritiserat de utländska soldaterna för att vara delaktiga i kidnappningar, misshandel och fört fram misstankar om att summariska avrättningar har förekommit.

NY LAG MOT STRID UTOMLANDS FÖRBEREDS AV REGERINGEN

Regeringen vill förbjuda svenska medborgare att åka utomlands och strida för terrorgrupper - det är inte olagligt i dag om personen inte begår krigsbrott.

Lagen skulle inte hindra svenskar från att strida för exempelvis Aidar eller Azov om de inte stämplas som terrorgrupper.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp har ifrågasatt om de svenska nazisternas resor till Ukraina inte borde granskas av åklagare: "Har du personer som reser utomlands för att delta i stridigheter och kanske dödar andra människor i strid med folkrätten så bör det tittas på."

Ronnie Jacobsson, åklagare med krigsbrott som specialitet, har sagt till Svenska Dagbladet: "Deltar man som kombattant i en krigszon får man följa krigets lagar. Då har man rätt att ge sig på motståndarsoldater. Man har väl inte bedömt att det begås några terroristbrott i just den konflikten."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.