Svenskarna som skänkt pengar till europeiska radikalnationalister

Svenskarnas parti bildades ur det som en gång hette Nationalsocialistisk front, NSF.
Foto: EXPO

Nazistledare, SD-politiker, ”alternativmedier” och företagare.

Här är svenskarna som skänkt pengar till EU-stödda högerextrema och radikalnationalistiska organisationer.

Svenskarnas bidrag är en förutsättning för pengarna från EU-parlamentet.

– Givetvis så är jag med och skänker pengar till projekt som jag tror på, säger Stefan Jacobsson, tidigare ledare för nazistiska Svenskarnas parti.

Högerextrema och nationalistiska europeiska partier och deras stiftelser har under mandatperioden kunnat plocka ut miljonbelopp från EU-parlamentet. Expressens kartläggning visar nu hur svenskar spelat viktiga roller för pengarullningen från EU till radikalnationalisterna.

EU-parlamentets regler säger att europeiska partier kan få täckning för upp till 90 procent av sina kostnader från EU-parlamentet - och resten ska komma från exempelvis medlemsavgifter och donationer. Stiftelserna kan få 95 procent av sina kostnader betalda av parlamentet och resten måste tas från egna medel. 

För partierna och deras stiftelser är det därför viktigt att få in pengar från nationella partier, företag och privatpersoner för att kunna maxa sina bidrag från EU-parlamentet.

Expressen har tagit del av de revisionsrapporter som ligger till grund för bidragen från EU-parlamentet. I rapporterna listas donationer över 500 euro, alltså cirka 5000 kronor.

Samlar radikalaste extremhögern

Redan 2016 kunde tidningen Expo avslöja att Alliance for Peace and Freedom, APF, fått bidrag från EU-parlamentet

APF samlar några av Europas mest radikala högerextrema partier. Ordförande är Roberto Fiore från italienska fascistiska partiet Forza Nuova och vice ordförande är Nick Griffin som tidigare ledde högerextrema British National Party. Företrädare från det tyska högerextrema partiet NPD finns också i APF. 

Generalsekreterare för APF är Stefan Jacobsson. Han var fram till våren 2015 partiledare för nazistiska Svenskarnas parti som bildades ur det som tidigare hette Nationalsocialistisk front. Revisionsrapporter visar att Jacobsson bidrog ekonomiskt genom att skänka över 2000 euro under 2016 och 500 euro under 2017 till APF.

Stefan Jacobsson, tidigare ledare för nazistiska Svenskarnas parti, är nu generalsekreterare för det högerextrema Alliance for Peace and Freedom.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Stefan Jacobsson, tidigare ledare för nazistiska Svenskarnas parti, är nu generalsekreterare för det högerextrema Alliance for Peace and Freedom. Här på bild från Almedalsveckan 2014.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Stefan Jacobsson skriver nu i ett meddelande till Expressen:

”Givetvis så är jag med och skänker pengar till projekt som jag tror på och som jag anser är viktiga.”

Inkasserade miljonbelopp

APF kunde inkassera cirka tre miljoner kronor 2016 och cirka 200000 kronor 2017 innan EU-parlamentet ströp bidragen. Jacobsson skriver att de fortsätter att bedriva sin verksamhet ändå:

”Det har alltid legat med i beräkningarna att det inte skulle ses med blida ögon från EU-etablissemanget att vi får ta del av pengarna på samma villkor som alla andra och har därför arbetat efter premissen att de kan försvinna.”

Stefan Jacobssons gamle partikamrat från Svenskarnas parti Dan Eriksson var inblandad när APF:s närstående stiftelse Europa Terra Nostra också inkasserade pengar från EU-parlamentet. På den ekonomiska redovisningen som lämnats in till EU är Eriksson en av dem som undertecknat för stiftelsens räkning.

Dan Eriksson är i dag engagerad i högerextrema Det fria Sverige, som nyligen fick viss uppmärksamhet för att de öppnat en föreningslokal i Töreboda kommun.

Dan Eriksson, med ett förflutet i Svenskarnas parti, företräder stiftelsen Europa Terra Nostra.

Precis som med APF har EU-parlamentet strypt bidragen till Europa Terra Nostra. Eriksson skriver i ett meddelande till Expressen att de uteblivna EU-pengarna har påverkat deras verksamhet:

”Vi har inte riktigt kunna anordna lika många saker som tidigare, utan har fått gå tillbaka till hur vi nationalister är vana att arbeta. Samtidigt har vi sluppit all byråkrati som det är att ha att göra med Europaparlamentet, vilket varit ganska befriande.”

Kent Ekeroth i kritiserad grupp

Under flera år, från 2011 och fram till 2016, pumpade EU-parlamentet in miljoner i partiet European Alliance for Freedom, EAF. EAF samlade högerextrema krafter som Marine Le Pens Nationella fronten, italienska partiet Lega och österrikiska FPÖ. 

Den tidigare riksdagsledamoten Kent Ekeroth var, som Sverigedemokraternas internationell sekreterare, också medlem i EAF. När det uppmärksammades 2013 tolkades det först som att Sverigedemokraterna, inför EU-valet 2014, sökte samarbete med Le Pen - vilket SD tillbakavisade.

Ekeroth finns också med bland bidragsgivarna till EAF - både genom medlemsavgifter på mellan 1500 och 2000 euro per år, men också genom flera större donationer. 2013 skänkte Ekeroth 4500 euro, 2014 skänkte han 8500 euro och året därpå 2800 euro, enligt revisionsrapporterna. Sammanlagt alltså en bra bit över 100000 kronor.

Men Kent Ekeroth var inte ende svensk som bidrog till EAF:s kassa. 2015 skänkte Jan Holgersson 12000 euro, cirka 120000 kronor i dagens kurs, och lika mycket under 2016. Holgersson skänkte också 12000 euro under 2015 till EAF:s stiftelse European Foundation for Freedom, EFF.

SD-politikern Jan Holgersson som skänkt pengar till EAF och EFF, som båda hade högerextrema kopplingar.

Holgersson är kommunfullmäktigeledamot för SD i Sollentuna och han sitter som politiskt tillsatt revisorsledamot i flera regionägda bolag i Stockholms län. Han sitter också som suppleant i bolaget NI AB som 2015 skänkte 6000 euro till EAF. 

När Expressen når Holgersson på telefon säger han:

– Återkom senare i stället, det vore jättebra.

Holgersson gör sig därefter onåbar.

Danska toppolitikerns svenska bolag

NI AB var det bolag som inledningsvis drev den SD-närstående sajten Nyheter Idag, men bidraget till EAF skedde efter att bolaget slutat sköta sajten. Bolagets enda ordinarie styrelseledamot är dansken Jeppe Juhl, som nu kandiderar för partiet Nye borgerlige i det stundande danska folketingsvalet. 

Juhl uppmärksammades nyligen i danska medier efter att han berättat att polisen plockat in honom efter att en sajt, som han varit kopplad till, ska ha spridit en brutal mordvideo där en dansk och en norsk kvinna dödades i Marocko i december förra året.

På donationslistan till EAF finns också Johan Frisk som driver bolaget Online News Network Sweden. Enligt revisionsrapporter till EU-parlamentet pytsade Frisk in 5200 euro till EAF under 2015 och 2000 euro året därpå. Hans bolag, som driver sajten Samhällsmagasinet, skänkte också 12000 euro till stiftelsen EFF 2016.

Både EAF och EFF har i dag upplösts.

En annan kapsejsad nationalistisk sammanslutning som fick miljonbelopp från EU-parlamentet är Institute for Direct Democracy in Europe, IDDE. IDDE var stiftelsen till Alliance for Direct Democracy in Europe, ADDE, som var det politiska parti som stod partigruppen EFDD nära. EFDD var den partigrupp som Sverigedemokraterna ingick i EU-parlamentet från 2014 fram till förra året.

Bekostade högerpopulistgala i Stockholm

IDDE är mest känd i Sverige efter att stiftelsen var med och arrangerade en gala på Grand Hôtel i Stockholm 2016 som samlade nationalister och högerpopulister.

IDDE har fått bidrag från SD och partiets kvinnoförbund SD-kvinnor. Bland bidragsgivarna finns också företagaren och SD-politikern Göran Hargestam som 2016 skänkte knappt 800 euro. Hargestam är ordförande för SD i Valdemarsvik och sitter i styrelsen för SD Östergötland.

När Expressen pratar med Hargestam säger han sig inte minnas att han skänkt några pengar till IDDE:

– Jag har inget minne av det. Jag kan inte ens uttala mig om den organisationen. Jag vet inte ens vad den står för.

SD-politikern Göran Hargestam har skänkt pengar till stiftelsen IDDE.
Foto: Facebook

När Expressen frågar om Hargestam var på galan på Grand Hôtel, där bland annat den brittiske Brexitpolitikern Nigel Farage deltog, så minns han inte det heller:

– Jag är och träffar olika partiföreträdare på olika tillställningar ett ganska stort antal gånger varje år, både i Stockholm och andra ställen.

Expressen skickar sedan över bilder på Hargestam från galan - bilder som han publicerat på sin Facebooksida och som också används på den lokala SD-sajten. Då svarar han att pengarna till IDDE var betalning för ”mat och underhållning vad avser galan”.

Förklaringen: ”Deras kreativa idé”

2015 stod också European Institute of Healthcare Information på donationslistan till IDDE med ett bidrag på 12 000 euro. 

European Institute of Healthcare Information, EIHI, är en ideell förening med säte i Danderyd och kan beskrivas som en tankesmedja inriktad på jämförelse mellan olika länders vårdsystem. Ordförande för EIHI är Arne Björnberg, som har ett förflutet som vd för Apoteket AB.

Arne Björnbergs ideella förening skänkte pengar till stiftelsen IDDE. Han säger att det inte var på grund av politiska sympatier med stiftelsen.
Foto: Privat

Han säger att donationen till IDDE inte berodde på att de sympatiserade politiskt med stiftelsen utan att pengarna var en förutsättning för att IDDE skulle köpa en vårdundersökning av ett bolag med koppling till EIHI.

– Det var deras kreativa idé för att de skulle kunna skänka en något större summa till oss. 

– Eller skänkte, de köpte ett projekt av oss, säger Björnberg och tillägger att det handlade om en vårdjämförelse där Björnbergs bolag skulle särredovisa siffrorna för Skottland.

Expressen har sökt Johan Frisk och Kent Ekeroth. Vi har varit i kontakt med Jeppe Juhl, men han har inte svarat på några frågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.