Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskarna som lever i helvetesfängelset

Kim Eriksson är dömd till livstids fängelse efter att ha åkt fast med ett metamfetaminlabb.
"En dag kommer jag kunna bevisa att jag är oskyldig", säger Kim Eriksson.
Foto: Dennis Thern
Sebastian Ljung är dömd till 20 års fängelse för att ha dödat en man från Göteborg.
31-åringen är dömd till livstids fängelse för att ha planerat och dödat en man tillsammans med Sebastian Ljung.
Bang Kwang blev ökänt över hela världen 1989 som Bangkok Hilton – efter tv-serien med samma namn.
Foto: - - / OKÄND
Murarna till Bang Kwang – känt som Bangkok Hilton.
Foto: Thomas Engström
Bakom de här murarna bedrev de morddömda svenskarna ett blufftelefonbolag.
Foto: Thomas Engström
Anhöriga väntar på att få träffa fångarna.
Foto: Thomas Engström
Pattaya är ett turistparadis för vissa, Thailands skam enligt andra.
Foto: Thomas Engström
Josephine Freje på hotellrummet som stormades efter mordet.
Foto: Thomas Engström
Om man sträcker sig över balkongräcket går det att nå grannens tak.
Foto: Thomas Engström
Sebastian påstår än idag att mordet var en olyckshändelse.
Basen för bluffverksamheten var Viking Hotell.
Foto: Thomas Engström
1 / 14

BANGKOK. Kackerlackor. Våld. En cell med över 40 fångar, som tvingas sova i skift för att få plats.

Expressen har besökt de dömda svenskarna i ett av världens mest fruktade fängelser, Bang Kwang – mer känt som Bangkok Hilton.

– Det kallas ”den stora tigern” av en anledning, fängelset äter sina fångar levande, säger Sebastian Ljung, 31,  bakom dubbla galler.


LÄS MER: Svenska maffians lyxliv mitt bland semesterfirarna

Klockan är 07.20 när vi parkerar bilen utanför den höga muren med taggtråd. Vakter med automatvapen blänger  medan vi tar oss mot den lilla luckan där man hämtar blanketter för att få träffa fångarna. En fånge per dag, ett besök per fånge, max två gånger i veckan.

Unga mammor med små barn håller krampaktigt i sina blanketter medan vi väntar på de blå plaststolarna. Där inne, bakom murarna, sitter de fångar som är dömda till över 20 år, livstid eller dödstraff. Det finns en röd dörr på baksidan av fängelset där liken bärs ut – det är så många lämnar Bangkok Hilton om de inte benådas av kunga­familjen eller har turen att vara är farang, vit utlänning.

– Kim!

En vakt ropar upp fångens namn, det betyder att han sagt ja till mitt besök. Ännu en stämpel på min blankett och sedan iväg över gatan mot besöksområdet. Alla väskor får låsas in, män till höger, kvinnor till vänster. Bang Kwang är ett högsäkerhetsfängelse för de farligaste brottslingarna. Metalldetektor, röntgenmaskin för anteckningsblocket och ett evigt tafsande från en stor kvinnlig vakt. Jag följer lämmeltåget in på inner­gården, omringat av galler, plexiglas och dörrar med nummer.

Det luktar ångest. Kroppen vill springa åt andra hållet.

Bang Kwang är känt för sina usla förhållanden.
Foto: Thomas Engström

Kackerlackor rusar fram vid väggarna

Fängelset som byggdes på 30-talet är känt för usla förhållanden, smuts och skadedjur. De har försökt göra det fint vid besöksområdet med blommor, men kackerlackorna som rusar fram vid väggarna bryr sig inte om fasaden. Enligt bland annat Amnesty International tvingas många fångar ha fotbojor – trots att det skulle avskaffas för flera år sedan då det blev känt att dödstraffsdömda hade kedjor dygnet runt. På innergården har oräkneliga fångar avrättats, tidigare med kulspruta fastkedjade mot träpåle. Några med blommor i hand, intryckt i handfängslet. Fängelset är byggt för max 4000 fångar, men här hålls det dubbla – våld och självmord är vanligt.

Bang Kwang blev ökänt över hela världen 1989 som Bangkok Hilton – efter tv-serien med samma namn.
Foto: - - / OKÄND

Jag ska till bås nummer 9. En trött kvinna pekar på en pall vid de dubbla gallerna, det är en gång mellan oss och fångarna där vakter patrullerar i mitten. Kim kommer in och tar upp telefonen som sett bättre dagar.

– Hej?

Kim Eriksson 35 år, från en mindre by utanför Sundsvall, ser undrande ut och jag förklarar vad jag gör där. Om gallret var ett vanligt fönster och telefonen en färgglad hink med grogg hade han sett ut som vilken turistande svensk som helst. Men Kim har suttit bakom galler i över sex år.

– Jag förstår om ingen tror mig, men jag har inte gjort vad jag är dömd för, säger Kim som menar att han hade kunnat bevisa sin oskuld om inte polisen förstört bevismaterialet.

Polisen hittade ett metamfetaminlabb

Det var den 14 juli 2010 som hundratals poliser och reportrar stormade hans frus hus i Rayong, en timme utanför Pattaya. De hittade bland annat vad polisen beskriver som ett metamfetaminlabb, 53 gram ice – kristalliserat metamfetamin – och inte minst en video där Kim visar instruktioner för labbet.

Polisen hittade ett metamfetaminlabb i huset.

– Luften gick ur mig när domaren först läste upp dödsdomen, men han ändrade det till livstid. Troligen för att jag inte är thai, säger Kim som trodde han skulle kunna bevisa sin påstådda oskuld.

– Jag har aldrig hållit på med metamfetamin, det var en fälla – amerikanska och svenska narkotikapolisen skickade in en svensk infiltratör som lurade mig. Det var ren brottsprovokation, säger Kim.

Kim är tidigare dömd för smuggling

Medan jag lyssnar på Kim bakom gallret tänker jag att ”alla i fängelset är oskyldiga”. Kim är tidigare dömd för att ha smugglat och tillverkat anabola steroider och var även inblandad i en av de största dopingfabrikerna i svensk kriminalhistoria. Kims anmälan mot polisen om grovt tjänstefel har lagts ner.

– Varför skulle jag vara så dum och koka meth som det är dödstraff på när jag kan tjäna mer pengar på preparat som thaipolisen inte bryr sig om?

När jag kommer hem till min lägenhet i Bangkok börjar jag kolla närmare på Kims fall. Genom en källa får vi fram tidigare hemligstämplade handlingar från USA:s federala narkotikapolis DEA som till viss del styrker Kims version – det fanns en svensk informatör inblandad.

"En dag kommer jag kunna bevisa att jag är oskyldig", säger Kim Eriksson.
Foto: Dennis Thern

Kim Eriksson: "En dag kommer jag att bevisa att jag är oskyldig"

I den svenska polisens förundersökning om tjänstefel går det också att läsa att Rikskriminalpolisen har haft kontinuerlig kontakt med personen, en kemist som gett information om Kim – men de förnekar att han ska ha jobbat som infiltratör. Pengar som betalats ut till kemisten från svensk polis sägs komma från DEA och det går inte i de handlingar jag har fått del av att slå fast att Kims version om brottsprovokation stämmer.

Det står även att DEA bedömt att Kim skulle använda sina kopplingar till Hells Angels för att sälja metamfetamin i Sverige och Thailand. Något Kim också förnekar, precis som de personer med kopplingar till Hells Angels som jag träffat under min resa genom de kriminella svenskarnas paradis. Enligt en nära vän till Kim med god insikt i fallet ska namn på Hells Angels-medlemmar ha funnits på kundlistor som togs i beslag vid tillslaget i Kims dåvarande hem.

– En dag kommer jag kunna bevisa att jag är oskyldig, jag är ingen dununge men det jag sitter här för har jag inte gjort, säger Kim bestämt innan vi skiljs åt.

Sebastian Ljung är dömd till 20 års fängelse för att ha dödat en man från Göteborg.

Sebastian Ljung: "Vi planerade aldrig att döda honom"

De andra två fångarna som sitter här på helvetesfängelset Bangkok Hilton är Sebastian Ljung och hans tidigare telefonförsäljarkollega som vi kallar för 31-åringen eller stockholmaren – som tidigare vägrat prata med media. Enligt svenska ambassaden i Bangkok, som får alla domar på svenskar i Thailand, är de dömda för mord på en göteborgare. Killarna påstår dock att de är dömda till dråp och medhjälp till dråp. Båda fick livstid, men Sebastians straff sattes ned till 20 år och 3 månader då han erkänt att det var han som satte kniven i göteborgarens hals. Precis som Kim tycker de att domen är orättvis, de menar att mordet var en olyckshändelse.

– Jag hoppas bli flyttad till Sverige nästa år, då ska jag berätta sanningen om allt som hänt. Men nu kan jag bara säga att vi aldrig planerade att döda honom, säger Sebastian Ljung bakom de dubbla gallren i fängelset.

31-åringen är dömd till livstids fängelse för att ha planerat mord med Sebastian Ljung.

Bordellmamman frågar om jag är vilse

För att förstå måste jag bege mig till ett ställe jag helst undviker – Pattaya, turistparadis för vissa, Thailands skam enligt andra. Hit åker svenskar för sex, fest, strand och golf. Det är kväll när vi kommer fram och vi sätter oss för en bit mat och tittar ut på gatan. Jag ser bara män, inte en enda kvinnlig turist på en timme. När jag går genom barerna med tjejer i kjolar som mer liknar skärp frågar en mamasan, bordellmamma, vänligt om jag gått vilse. Om man säger så här – det här är inte stället du tar på dig en leopardklänning om du är vit kvinnlig turist – då tror de ryska hororna att du är en konkurrent.

Pattaya är ett turistparadis för vissa, Thailands skam enligt andra.
Foto: Thomas Engström

Här i Pattaya har många svenskar åkt fast, bland annat landstingspolitikern och bedragerskan Annétthe som var internationellt efterlyst för mångmiljonsfiffel med skattepengar. Kort efter att Expressens utsände Michael Töpffer hittade hennes gömställe greps hon av thailändsk polis. Jag var här även då och fick en intervju med politikern när hon satt på golvet i en bur inne på det stinkande och varma häktet, i dag har hon avtjänat sitt straff i Sverige.

Men sedan har vi svenskarna som nu sitter av en stor del av sina bästa år för mord och knarktillverkning. Det kanske inte är en tillfällighet att alla tre – Kim, Sebastian och 31-åringen – verkat just i Pattaya.

Anhöriga väntar på att få träffa fångarna.
Foto: Thomas Engström

Basen för bluffverksamheten var Viking Hotell

Morgon och stekande hetta. Jag vill hitta stället där allt började – de morddömda svenskarnas gamla kontor. De ska ha varit inblandade i ett blufftelefon-bolag, som bland annat sålde NIX-tjänster som inte fungerade till småföretagare. De har flera gånger varit på Svensk Handels varningslista över blufföretag, så jag ringer säkerhetschef Per Geijer:

– De här killarna var välkända långt innan de åkte fast, även personen som blev dödad. I stort sett varje produkt och företag som de var inblandade hamnade på vår varningslista. De påstod ironiskt nog att de sålde tjänster som skulle skydda mot precis den typ av företag som de själva bedrev, säger Per Geijer på Svensk Handel.

Basen för bluffverksamheten var Viking Hotell.
Foto: Thomas Engström

Ner på en sidogata från South Pattaya Road ska deras bas för bluffverksamheten finnas – Viking Hotell. Jag ser skylten, men hör en byggarbetsplats. Väl framme möts jag av sönderslagna väggar, stora block av betong på marken och ett virrvarr av elkablar som är trassligt även med thailändska mått. En man som verkar hålla i bygget ler vänligt.

– Ja, det var svenska ägare här förut, massa sladdar överallt, säger han och pekar mot en hög av något som kanske var ett kontor.

Offret var bunden med buntband bakom ryggen

Det var alltså här det började, våren 2011 slog thaipolisen till i en razzia. Sebastian var inte där den dagen, men 31-åringen från Stockholm och flera skandinaviska telefonförsäljare greps för att ha jobbat utan arbetstillstånd. När stockholmaren kom ut insåg han att en tidigare kompanjon från Göteborg var den som golat till polisen. Medan de hade fullt upp med att komma ur arresten ska han enligt Sebastian och stockholmaren ha snott hela kunddatabasen. Utan den ingen business. Det kan också läggas till att göteborgaren stack med 31-åringens flickvän. Men när vi träffar honom i fängelset förnekar 31-åringen i dag att de var ihop, det viktiga var kunddata­basen.

Sebastian påstår än idag att mordet var en olyckshändelse.

Enligt domen, som svenska ambassaden hänvisar till, var det dock långt ifrån en olyckshändelse och dråp så som killarna påstår – utan överlagt mord. De spårade offret genom Facebook till Phuket och bokade rum på hotellet tvärs över göteborgarens, där de spanade på honom i dagar innan de slog till. 31-åringen hade en pistol med sig. Den som höll i kniven var Sebastian. Offret var bunden med buntband bakom ryggen.

– Vi försökte få in honom på hans rum, men det blev tumult. Jag höll kniven mot hans hals så han skulle ta av sig sin MC-hjälm men han vägrade. Sen var det blod överallt och vi bara sprang och sprang. Sedan snodde vi en motorcykel, vilket vi också blev dömda för, säger Sebastian Ljung bakom gallret.

Josephine Freje på hotellrummet som stormades efter mordet.
Foto: Thomas Engström

Sebastian gömde sig i badrummet

De slängde kniven i en pool och ska enligt lokala medier sedan åkt planlöst fram och tillbaka över Phuket innan de tog in på hotell på andra sidan Phuket, Surin beach på västkusten.

Framme vid hotellet på Phuket, det ligger en bit från stranden och få gäster syns till. Upp för trapporna på höger sida ligger 350-kronorsrummet som killarna ska ha bokat i sitt eget namn, men de gömde sig i rummet bredvid när polisen stormade – mindre än 24 timmar efter mordet. Polisen fattade misstanke då skor stod utanför rummet de befann sig. När de tog sig in hittade de Sebastian och 31-åringen, gömda i badrummet.

– Men kolla här, säger jag till fotografen Thomas när vi är inne på rummet där de greps.

Jag står lutad över balkongräcket och om jag sträcker mig når jag grannens tak. De hade enkelt kunna hoppa ner där och fortsätta bort på marken eller taken, medan poliserna sökte igenom rummet bredvid.

Om man sträcker sig över balkongräcket går det att nå grannens tak.
Foto: Thomas Engström

Sebastian Ljung: "Jag saknar ett förhållande med en kvinna"

När vi lämnar hotellet har jag ingen aning om att jag själv kommer ha blod över hela mig inom några timmar. I del 3 i morgon reser vi från ett knivmord – till två andra.

– På något sjukt sätt har jag ändå lärt mig något av allt det här, säger den dömde mördaren Sebastian Ljung bakom gallret på Bangkok Hilton.

– Jag har fått visdom och erfarenhet, men saknar ett förhållande med en kvinna, säger han medan han drömmer om att snart få avtjäna sitt resterande straff i Sverige.

Om några timmar är det dags för fängelsebön, igen. Något som militärregimen infört på ett strikt schema.

– Jag ber inte, men håller på med yoga och schack. Jag läser mycket också, senast Jackie Ferms bok om sin pappa Svartenbrandt, när jag kommer ut ska jag skriva en bok om allt men så länge jag sitter här kan jag inte göra något annat än att sakna livet jag inte har, säger Sebastian innan vi skiljs åt.

Klockan 18 blir han och de andra inlåsta i sina celler, precis som varje kväll, år ut och år in.


Fotnot: Sedan Expressen träffade Kim Eriksson har han förflyttats till ett annat ökänt fängelse i Bangkok.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.