Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskarna slutar följa reglerna från experterna

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
På söndagen var det långa köer på Öresundsbron.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elisabeth Dahlin, 70, bor på Donsö i Göteborgs skärgård.
Foto: SVT / SVT
”Det är första gången vi har haft så långa köer sedan kontrollen började”.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skärgårdsbåtar vid Nybrokajen. Genrebild.
Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN

”Låt oss ha en speciell sommar”, har Taha Alexandersson på Socialstyrelsen konstaterat och syftar då på ett mindre resande. 

Men när stora solen tittade fram under Kristi himmelsfärdshelg kunde inte svensken hålla sig.

På flera håll bröts direktiven från expertmyndigheterna. 

Stefan Löfven har vid flera tillfällen uppmanat svenskarna att lyssna på expertmyndigheterna. 

Men statsministern har trots det öppnat upp för ”1-2 timmars bilresa” i Sverige. Och när försommaren slog till såg många just den öppningen – och försiktighetsåtgärderna var som bortblåsta. 

På sex restauranger i Göteborg uppvisades i fredags tydliga brister. Enligt Birgitta Arnholm, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, handlade bristerna uteslutande om köbildningar i eller i direkt anslutning till lokaler.

Bokningar på restauranger ökar

Dagens industri rapporterar samtidigt om att bokningarna på storstädernas restauranger har börjat öka. 

Tidningen har tagit del av data från appen ”Bokabord”, som är ansluten till 650 restauranger. Appens bokningar minskade med 70 procent, från 110 000 reservationer till 34 000 per vecka, mellan 8 och 22 mars.

Botten nåddes 12 april, då endast 1 900 bokningar gjordes.

Men nu har antalet bokningar börjat gå upp igen. Bara 17 maj var snittet 44 000 reservationer per vecka, skriver DI.

Utelivet har heller inte begränsats till endast restauranger och barer i helgen. I Stockholm gick polisen ut med en varning om att ungdomar samlats i stora grupper för att dricka alkohol och festa utomhus.

Polisen förmanade även föräldrar att hålla koll på sina barn i ett inlägg på Facebook:

”Med tanke på rådande läge med covid 19, så uppmuntrar vi inte till dessa samlingar”, skriver polisen i område Globen.

Satte in vakter

Även till sjöss uppstod problem med stora folkmassor i helgen. Intresset för att ta sig ut i skärgården med skärgårdsbåtarna i Göteborg och Stockholm har under helgen varit skyhögt. 

När Waxholmsbolaget nekade gästerna blev stämningen så hotfull att vakterna sattes in, enligt tidningen Mitt i. Vid Strömkajen nekades 40 till 50 resenärer per tur.

– Vår besättning upplevde att deras beslut ifrågasattes när de nekade människor att kliva på, säger Johan Nordgren på SL till Mitt i.

I Västra Götaland skickade Södra skärgården i samverkan ut ett öppet brev till Västtrafik, Göteborgs Stad och Trafikkontoret med en vädjan till hänsyn. 

Elisabeth Dahlin, 70, bor på Donsö:

– Min man står på en livsuppehållande behandling och den behandlingen kan han inte få på ön. Då måste han åka färjan över och på andra sidan väntar en så kallad dialystaxi, som kör honom till sjukhuset, säger Elisabeth.

– Det är som att spela rysk roulett när han måste trängas med andra människor ombord. På färjan har de avsedda platser för folk med hundar och för folk med barnvagnar, men inga platser för folk i riskgruppen. 

1000 bilar på cruising

Statsepidemiolog Anders Tegnells har flera gånger upprepat sin uppmaning om att hålla avstånd.

– Har man stora folksamlingar och umgås väldigt nära varandra under långa tider så innebär det förstås alltid en annan risk. Speciellt om man träffar personer som man inte träffat tidigare.

Uppmaningen hindrade dock inte bilintresserade från att samlas i hundratal på olika håll i landet. I Östersund samlades över 1 000 personer och cirka 300 bilar på lördagskvällen – trots att motorträffen Springmeet ställts in. Inför kvällen hade arrangören gått ut med en vädjan till människor om att lyda Folkhälsomyndighetens rekommendationer om socialt avstånd.

Även Kungsälv såg en cruising på lördagskvällen, trots att den årliga Kungsälvscruisingen ställts in.

”Härda ut nu allihop, raggen kommer att gå igen!” löd uppmaningen från arrangören.

Kvällen dessförinnan hade mellan 200 till 500 bilar också samlats i Ludvika för en cruising.

Tätt på vägarna 

Flertalet bilar sågs också i rörelse ute på vägarna under söndagen – vilket inte minst visade sig vid olyckor. På E4 vid Stavsjö, utanför Norrköping, ringlade sig köerna långa.

Cecilia som fastnade i köerna sa efter att hon kommit loss:

– Nu är det ganska normal trafik men det är väldigt mycket trafik. 

Samtidigt, på Öresundsbron, passerade 700 bilar i timmen vid den svensk/danska gränsen. Orsaken är det danska inreseförbjudet som infördes den 14 mars. Därför är det större kontroller än normalt.

– Det är första gången vi har haft så långa köer sedan kontrollen började. Vi gissar att det har med Bornholmstrafiken att göra, det är främst danskar som köar. Och det stämmer bra överens med hur färjorna går från Bornholm till Ystad, säger Johan Borglin, trafikledare på Öresundsbron.

Relaterat: Hundratals människor flockas vid poolen

Följer inte reglerna om social distansering vid poolparty i Missouri, USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.