Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskarna skänker miljoner till Ukraina

Rysslands framryckning i Ukraina fortsätter
En kvinna och hennes barn söker skydd i Kievs tunnelbana.
Foto: EFREM LUKATSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Ukrainska barn leker i ett av flyktinglägren som snabbt byggts upp i Chisinau, Moldavien.
Foto: DUMITRU DORU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Människor på flykt på väg mot en buss som ska ta dem ut ur landet till till Warszawa, Polen.
Foto: VISAR KRYEZIU / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilköerna mot Polen har ringlat långa sen kriget i Ukraina inleddes.
Foto: PAVLO PALAMARCHUK / AP TT NYHETSBYRÅN
Mammor och barn tar skydd i källaren till barnsjukhuset Ohmadyt Children's Hospital, Kiev.
Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Människor på flykt, barnfamiljer som söker skydd i tunnelbanan och söndersprängda byggnader.

De starka vittnesmålen från krigets Ukraina lämnar få oberörda.

Flera hjälporganisationer vittnar nu om ett enormt engagemang från svenskarna – som skänker miljoner.

– Så här mycket har vi inte fått in på motsvarande tid sen tsunamikatastrofen 2004. Uppslutningen är verkligen otrolig, säger Mattias Barsk, SOS Barnbyar. 


Kriget i Ukraina påverkar säkerhetsläget i hela Europa – se till att du har Expressens app nedladdad för att få viktiga uppdateringar och nyheter om kriget.

I Ukraina finns ungefär 7,5 miljoner barn. 160 000 växer upp utanför sina familjer – och 98 000 av dem bor på olika institutioner, som till exempel barnhem.

– Det är dessa barn riktar vi in oss på. Vår känsla är att den ukrainska staten just nu inte har fullt fokus på hur det går för dem, säger Mattias Barsk, pressekretare SOS Barnbyar. 

Jobbar långsiktigt

SOS Barnbyar hade under onsdagsförmiddagen fått in 13 miljoner kronor till landet. Pengarna går dels till evakueringar, dels till att skapa säkra platser för barnen på plats. 

– Vår största utmaning är att det är så väldigt många barn det rör sig om. Vi har dessutom två perspektiv – självklart kriget som sker här och nu, men vi jobbar även långsiktigt och ska finnas kvar ända fram till att de är vuxna och flygfärdiga. Först fånga dem i fallet och därefter hjälpa upp dem på fötter. 

”Kriget känns nära”

Fram till onsdagen hade svenskarna bidragit med 105 miljoner kronor till Röda korsets Ukraina-insamling. Ett enastående engagemang, menar Björn Forsbeck, pressekretare Röda korset. 

– Förmodligen så känns det här kriget väldigt nära. Dels rent geografiskt förstås, men också för att medierna domineras av rapporteringen från Ukraina. Många av oss berörs av bilderna från kriget. 

Pengarna som Röda korset får in går i första hand till mat, vatten, sjukvård, medicin, filtar och kläder. 

– Men i ett krig förstörs även kritisk infrastruktur och då kan det även handla om att ha personal som reparerar trasiga vattenpumpar eller ser till att det finns fungerande elnät, säger Björn Forsbeck.

Vad är de största utmaningarna?

– Att det är så osäkert. Om det pågår strider är det svårt för oss att komma fram. Men vår systerorganisation Röda korset Ukraina har personal som är på plats – bland annat i Kievs tunnelbana – och har redan utbildat tusentals i första hjälpen.

Patienterna på barnsjukhuset Ohmadyt children's hospital i Kiev vårdas i källaren för att skyddas från ryska luftangrepp.
Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Hundratals ukrainska flyktingar har samlats i läger som byggts i Siret, Rumänien, nära gränsen mot Ukraina.
Foto: ALESSANDRO SERRANO'/AGF/SHUTTERSTOCK / ALESSANDRO SERRANO'/AGF/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Gåvorna dubblas

Unicef hade fram till onsdag förmiddag fått in närmare 35 miljoner kronor. Dessutom dubblas alla gåvor i mars från privatpersoner och företag av Akelius Foundation.  

– Under de senaste 10 åren har vi aldrig fått in så många gåvor på så kort tid till en speciell katastrofinsamling. Viljan att hjälpa barnen i Ukraina är verkligen stor, säger Petter Gustafsson, pressekreterare Unicef. 

Organisationen finns på plats inne i Ukraina och i grannländer som Polen, Moldavien och Rumänien. 

– Vi arbetar för att barn ska ha tillgång till det mest grundläggande som vatten, sjukvård, mediciner – men även trygghet, säger Petter Gustafsson. Många har sett eller upplevt våld, plötsligt ryckts från sitt hem eller separerats från en eller flera föräldrar. Vi har flera mobila team på plats som kan hjälpa till att behandla psykosociala trauman. 

Varför skänker många pengar just nu?

– Jag tror att konflikten i Ukraina överrumplade ganska många. Man följer nyheterna intensivt och känner kanske en viss frustration. Då vill man agera, göra det man kan göra själv.


RÖDA KORSET

Ukraina är Röda korsets tionde största insats i världen. 600 anställda finns fördelade på sex kontor över hela Ukraina på båda sidor om kontaktlinjen. Röda korset reparerar såväl vattenanläggningar som infrastruktur i landet och levererar medicinsk utrustning. 

I samarbete med Röda korset har Expressen en insamling. Genom att swisha till numret 123 097 36 44 skänker du pengar som öronmärks till arbetet i Ukraina.

SOS BARNBYAR

SOS Barnbyars fokus är att trygga barnen. De uppmanar privatpersoner och företag att bidra till deras katastrofinsamling som går till evakuering av barn och familjer, boende och skydd för familjer som tvingats fly sina hem, familjeåterförening för familjer som splittrats, traumahantering och psykosocialt stöd. De bistår även med mat, rent vatten, hygienartiklar, kläder, ekonomiska bidrag och sjukvård. 


Swisha till 123 320 07 14 eller PG 90 02 29-6 märk bidraget med ”Ukraina”

UNICEF

Unicef är på plats i Ukraina där de hjälper barn och familjer vars liv hotas av stridigheterna. Hundratusentals barn och familjer har tvingats på flykt. UNICEF:s mobila team ser till att barnen får vård och psykosocialt stöd, mat, vatten, varma kläder och tak över huvudet.


Swisha till nummer 9020017, märk med Ukraina



De gifte sig – samma dag som invasionen

Svyatoslav och Yaryna gifte sig samma dag som invasionen började

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.