Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskarna satt fast i Peru – hämtas med specialplan

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV.
SAS flyger hem svenskar från Peru.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Polis försöker övertyga en hemlös kvinna i Lima, Perus huvudstad, att hon ska söka sig till ett härbärge.
Foto: MIGUEL ANGEL VALERO/SOPA IMAGES/SHUTTE / MIGUEL ANGEL VALERO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTT

Många svenskar har suttit fast i ett stängt Peru – och inte kunnat ta sig hem.

Men nu är de på väg tillsammans med andra skandinaver – totalt 290 stycken.

18.40, svensk tid, på torsdagskvällen lyfte ett SAS-plan från Lima med Köpenhamn som destination. Det beräknas landa i Köpenhamn under fredagsmorgonen.

Trots att många andra länder evakuerat sina medborgare från Peru i samband med coronakrisen valde svenska UD länge en annan strategi.

Många av de drygt hundra svenska resenärer som sitter fast i det sydamerikanska landet hade då länge känt oro och förtvivlan.

– Vi känner oss lågt prioriterade av vårt eget land och jag börjar känna panik, förklarade Linnea Roslund för Expressen.

21-åringen från Kalmar är en av många svenskar som suttit fast i Peru, där myndigheterna helt stängt ner landet för att bekämpa coronavirusets framfart.

Linnea Roslund har haft tre olika flygbokningar, men samtliga flyg har blivit inställda. Från början var det meningen att hon skulle flyga hem den 20 mars.

”Beväpnad militär och polis på gatorna”

I ett mejl till Expressen berättade en annan svenska, Rosanna Holmström, om läget i en liten ort i djungeln.

Jag hoppas kunna ta mig härifrån till Lima, men det är hårda restriktioner. Gatorna patrulleras av kraftigt beväpnad militär och polis. Sverige måste hjälpa oss svenskar som sitter fast här. Jag har hört talas om turister som blivit gripna av polisen för att de gått ut och köpt mat. Nu har jag suttit fast i karantän i två veckor och jag vill bara hem till min familj i Sverige.

Linn Duvhammar vid UD:s presstjänst förklarade för Expressen i onsdags:

– Vi har full förståelse för att situationen för de svenska resenärer som vill lämna Peru är svår. Peru är ett av de länder vi bedömer har särskilt svåra förhållanden just nu och där möjligheterna att lämna landet på egen hand är uttömda. Förhållandena på plats, med stora begränsningar i rörelsefriheten och att svenskarna är utspridda över landet, gör ambassadens arbete än mer utmanande.

Den längsta flygningen i SAS historia

https://twitter.com/SAS/status/1245795417637486592

Och på torsdagskvällen, svensk tid, lyfte ytterligare ett SAS-plan från den peruanska huvudstadens flygplats med totalt 290 passagerare på väg hem till Skandinavien. Detta i samband med danska UD – planet landar i Köpenhamn på fredagen.

Planet är döpt till Hagbard Viking och ska totalt tillryggalägga 11 000 kilometer. På Twitter skriver SAS att det är den längsta flygningen i företagets historia.

Samtidigt stod det under torsdagen klart att regeringen höjer det konsulära biståndet för att få hem svenska medborgare som befinner sig utomlands.

”Ska ordna med resebolag”

Enligt ett pressmeddelande från UD utökas resurserna till 100 miljoner kronor på grund av coronaepidemin. Det är 90 miljoner kronor mer än de tio miljoner som utlovades i ett regeringsbeslut den 24 mars.

UD kommer även fortsatt att endast vidta åtgärder för svenska medborgare som vill resa hem om inga andra möjligheter finns.

– I första hand ska en resenär ordna sin hemresa genom resebolag och försäkringsbolag, men på vissa platser ser vi ett behov att fokusera särskilt och hitta lösningar, säger Veronica Nordlund på UD:s presstjänst, till TT.


Svenska Mary, 26, får inte lämna sin lägenhet i Spanien:

Svenska Mary får inte lämna sin lägenhet i Spanien: ”Läskigt – man tror inte det är sant”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.