Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskarna om EU: Nio av tio vill stanna

Foto: KRISTOFER SANDBERG
Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Svenskarna har blivit betydligt mer positiva till EU sedan valet 2014 – och nio av tio vill nu att Sverige ska vara kvar i unionen.

Det visar en färsk undersökning som Demoskop gjort åt Expressen.

– Ett Sverige utanför EU framstår förmodligen som mer riskabelt nu än tidigare, säger Peter Santesson, analyschef på Demoskop.

Inför EU-valet 2014 uppgav 75 procent av svenskarna att de vill att Sverige ska vara kvar i det europeiska samarbetet.

Andelen har nu stigit till nära 90 procent, visar en ny undersökning av Demoskop.

Sju av tio uppger i samma undersökning att de nu är ganska eller mycket positiva till EU – att jämföra med fem av tio år 2014.

Andelen som är ganska eller mycket negativa till EU har sjunkit från 42 till 29 procent.

– Jämfört med förra Europavalet har intresset för EU-politiken blivit större och inställningen till EU har blivit mer positiv, säger Peter Santesson på Demoskop.

– Tidigare kunde man se mer av att EU-medlemskapet sågs som ett nödvändigt ont. Men den opinionen har avtagit och i dag är det en majoritet som uppfattar medlemskapet som positivt för Sverige.

”Kalabaliken kring Brexit”

2014 ville nästan var femte svensk att Sverige skulle lämna EU. I den nya undersökningen uppger tolv procent att de vill att Sverige ska lämna unionen.

69 procent av Sverigedemokraternas väljare är mycket eller ganska negativa till EU.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Det ligger nära till hands att förändringen kan hänga samman med de ganska dramatiska åren vi har haft i Europa under mandatperioden. Ett Sverige utanför EU framstår förmodligen som mer riskabelt nu än tidigare, säger Peter Santesson.

– Kalabaliken kring Brexit har antagligen också fungerat som ett starkt avskräckande exempel på vad ett utträde kan innebära i praktiken.

Vilken är din generella inställning till EU?

Mycket/ganska positiv: 70 (samtliga), 83 (M, KD), 88 (C, L), 81 (S, MP, V), 31 (SD). 

Mycket/ganska negativ: 29 (samtliga), 17 (M, KD), 9 (C, L), 18 (S, V, MP), 69 (SD). 

Vet ej/ej svar: 1

Siffra avser procent

Sverigedemokraternas väljare är mest EU-kritiska – av dem tycker 35 procent att Sverige bör lämna EU. Mest positiva är Centerpartiets och Liberalernas väljare, där endast en procent uppger att de vill lämna.

”Tydlig europeisk dimension”

Den nya undersökningen visar också att partiernas politik har blivit viktigare för väljarna.

Inför valet 2014 svarade 35 procent av väljarna att den faktiska EU-politiken var den viktigaste faktorn i vilket parti de skulle rösta på. Nu har andelen stigit till 45 procent.

– I de viktigaste politiska frågorna, inom migration, brott och terrorfrågor och inom miljö, finns det en tydlig europeisk dimension – att det är på Europanivå som man letar efter praktiska lösningar, säger Santesson.

Nio av tio säger i undersökningen att det är mycket eller ganska troligt att de kommer rösta i EU-valet. I valet 2014 var valdeltagande 51 procent.

Peter Santesson på Demoskop säger att det inte finns någon säker korrelation mellan svaret i undersökningen och hur högt valdeltagandet kommer att bli:

– Man kan inte tolka siffrorna som ett svar på vad valdeltagandet faktiskt blir, men däremot kan man se vindriktningen. Och den talar för att valdeltagandet går upp i det här Europavalet. Intresset för att rösta är högre än det var inför förra Europavalet, säger Peter Santesson.

Vad stämmer bäst med din uppfattning?

Det är bra för Sverige att vara med i EU: 65 (samtliga), 79 (M, KD), 88 (C, L), 76, (S, MP, V), 21 (SD)

Det är inte bra för Sverige att vara med i EU, men vi bör vara medlemmar ändå: 23 (samtliga), 18 (M, KD) 11 (C, L) 17 (S, MP, V) 41 (SD) 

Sverige bör lämna EU: 12 (samtliga) 4 (M, KD) 1 (C, L) 6 (S, MP, V) 35 (SD)

Siffra avser procent. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.