Svenskarna miljonärer efter datorspels-VM

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Svensklaget "Alliance" tog hem matchen i går morse. Från vänster: Jerry "EGM" Lundqvist, Joakim "Akke" Akterhall, Jonathan "Loda" Berg, Henrik "Admiral Bulldog" Ahnberg och Gustav "S4" Magnusson.
Foto: Privat

De vann VM-finalen i datorspelet Dota2 - och blev nio miljoner kronor rikare.

Svensklaget "Alliance" tog hem matchen i går morse och de fem medlemmarna kan åka hem med betydligt fetare plånböcker.

När summan delats upp får var och en cirka 1,8 miljoner kronor.

– Det känns rätt overkligt, det tar ett tag innan det går att förstå hur mycket pengar det är, säger lagmedlemmen Joakim "Akke" Akterhall.

Det var i går som det spelades VM-final i datorspelet Dota2, Defence of the ancients 2. I potten låg drygt 1,4 miljoner dollar till det vinnande laget, cirka 9 miljoner kronor.

I finalen deltog det svenska laget "Alliance", som tagit sig dit efter två veckor av gruppspel och finalspel.

Turneringen, som kallas "The International", avgjordes i Seattle och arrangerades av företaget Valve som står bakom spelet. I finalen mötte de laget "Natus Vincere", vars medlemmar kommer från Ukraina, Estland och Tyskland.

– Det var väldigt svårt att gå in en sådan här match. Finalen avgjordes i bäst av fem matcher, och när det stod 2-2 i den femte matchen började det märkas att båda lagen gjorde en del misstag, säger Joakim Akterhall, en av medlemmarna i Alliance och fortsätter:

– Men vi snackade igenom situationen i laget för att lugna ner.

Pengarna som stod på spel gjorde lagen nervösa, tror han.

"Alliance" vann och kammar nu hem den stora prissumman.

Joakim Akterhall och de andra medlemmarna Jonathan "Loda" Berg, Gustav "S4" Magnusson, Henrik "Admiral Bulldog" Ahnberg och Jerry "EGM" Lundqvist är nu, var och en, cirka 1,8 miljoner kronor rikare.

– Det känns rätt overkligt, det tar ett tag innan det går att förstå hur mycket pengar det är. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra av pengarna, men det blir väl att spara en del och en grej jag vet är att jag ska betala mitt CSN-lån, säger Joakim Akterhall.

Spelarna höjde prispotten

Företaget som utvecklar spelet, Valve, är de som arrangerar VM-turneringen som kallas "The International". De står också för 1,6 miljoner dollar av prispengarna. Resten av prispengarna står spelarna för: 25 procent av summan för ett kompendium som spelarna kan köpa för att använda i spelet, går till prispotten.

– Alla spelarna har höjt prispotten från 1,6 miljoner dollar till 2,8. Det är därför förstapriset höjts så mycket också, säger Joakim Akterhall.

Turneringen "The International" arrangerades för tredje gången i år, och det var första gången som svenska "Alliance" deltog. Det högsta de vunnit i en tävling tidigare är 40 000 dollar.

Men spelandet är inte någon säker inkomstkälla, enligt Joakim Akterhall. Det bygger mycket på tur.

– Det är väldigt ostabilt att veta. Man har inte lön varje månad, utan det beror på hur mycket man vinner. Nu har vi haft bra flyt i år, säger Joakim Akterhall.

Spelar varje dag

Inför tävlingen förberedde sig laget med ett ordentligt träningsläger, där de under tre veckor satt och tränade på spelet.

– Vi flyttade in tillsammans i en lägenhet i Stockholm där vi princip bara satt och tränade varje dag. Vi satte oss som vi skulle sitta under tävlingen och körde i tre veckor under hela dagarna, säger Joakim Akterhall.

Även i vanliga fall brukar laget spela 6-8 timmar varje eftermiddag.

Enligt Joakim Akterhall berättade någon för honom att en miljon personer kollade på finalen, främst via nätet och inne i spelet, men i Sverige sändes finalerna även live på tv.

– Det är bara kul att det blir uppmärksammat. Det är ett bra tävlingssätt som kan nå ut till många, som andra sporter, säger Joakim Akterhall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.