Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskarna i Turkiet berättar om kuppen

Aza Cheragwandi.Foto: PRIVAT
Berfin Salman.Foto: PRIVAT
Felix Nordlund.Foto: Privat
Michaela Farkas BehndigFoto: Privat
Sertac Karabas.Foto: / PRIVAT
Ida Johansson.Foto: Privat / PRIVAT
1 / 7

Semesterfirande svenskar i Turkiet vaknade upp till nyheten om den pågående statskuppen under lördagsmorgonen. I dag är situationen lugnare.

– Det är snarare glädjescener som utspelar sig på gatorna, säger Birgitta Eklund Günenc, som bor utanför Bodrum.

Här är svenskars berättelser från helgen som har varit.

Militärkuppen i Turkiet

• 265 personer uppges ha dödats i samband med kuppförsöket. 1 440 personer har skadats.

• Drygt 2 800 misstänkta upprorsmakare har gripits.

• Undantagstillstånd har utlysts i landet.

• UD avråder tills vidare svenskar från icke nödvändiga resor till Istanbul och Ankara, med undantag för mellanlandning på flygplatserna. Därmed finns det ingen avrådan från att resa till turistorterna. UD uppmanar de svenskar på plats i Turkiet att kontakta anhöriga i Sverige.

UD har även upprättat ett krisnummer via 08 405 92 00.

UD uppskattar att ungefär 15 000-20 000 svenska befinner sig i Turkiet under sommaren och enligt de svenska charterbolagen är runt 6 200 svenskar fast i Turkiet.

Läget i Turkiet har under söndagen lugnat ner sig betydligt.

Birgitta Eklund Günenc, 75, och hennes make Ercan Günenc, 68Foto: Privat

Birgitta Eklund Günenc, 75, och hennes make Ercan Günenc, 68, bor utanför Bodrum och har knappt känt av oroligheterna under helgen.

– När allt det här hände så satt vi uppe hela natten och följde händelseutvecklingen, för vi har släkt och familj i både Ankara och Istanbul där det har varit mer kaotiskt. Men det har vänt snabbt och i dag är det snarare glädjescener som utspelar sig på gatorna, säger Birgitta.

Ledsna människor

Hon berättar att människor är ledsna över det som har skett eftersom det påverkar ekonomin och turismen i hög grad.

– Det märks redan eftersom det inte kommer några turistflygplan ner hit och det gör de som bor här väldigt ledsna. Men vi märker inte av någon oro eller något av oroligheterna här i alla fall. Det vi tycker är synd är att det många gånger skrivs som att det händer i hela Turkiet, när det inte är så, säger Birgitta.

"Knappt märkt av något"

Murat Gurbuz, 30, från Skogås, befinner sig i Bodrum sedan fem dagar tillbaka.

– Det är lugnt och trevligt här. Vi har knappt märkt av det som hände i helgen. Alla kompisar från Sverige kontaktade mig och undrade hur vi mådde och så, men de behövde absolut inte vara oroliga, säger Murat.

Foto: Privat Privat

Han berättar att oron har märkts av lite bland turisterna.

– Det är klart att turister blir lite mer oroade, men de flesta jag pratade med verkade lugna här i Bodrum. En kompis undrade om vi skulle ta ut pengar, och jag tänkte att "Nej varför skulle vi det?".

 

Här är några tidigare samlade berättelser från svenskar som befinner sig i Turkiet som Expressen har talat med.

 

Berfn Salman, 19

Berfin Salman, 19

Berfin Salman, 19, befinner sig i Istanbul för att hälsa på släkten men berättar att hon inte har vågat lämna lägenheten sedan fredagskvällen.

– Det var jätteoroligt och det har varit stressigt hela dagen. Vi har inte vågat gå ut och har hört pistoler skjutas under dagen och kvällen, berättar Berfin.

Tanken var att hon skulle stanna till augusti, men nu överväger hon att boka om biljetten.

– Nu när detta händer vill man helst komma hem så fort som möjligt. Men det går inga flyg, säger hon.

 

• Ida Johansson, 35

Ida JohanssonFoto: Privat / PRIVAT

Under lördagen befann sig Ida Johansson, 35, från Åstorp, på ett hotell i Alanya tillsammans med sin dotter Mia-Maria, 12, och styvdotter Elin, 11.

– Jag sitter här ensam med mina två barn och är totalt livrädd. Jag får inte heller något stöd från Ving. Det enda jag vill är att åka härifrån. Jag sitter och skakar och har panikångest, berättade Ida för Expressen.

Planen är att Ida och hennes två döttrar ska åka hem på måndag, men hon vill åka därifrån redan nu.

– Jag vet inte hur jag ska kunna sitta här och vänta till måndag. Jag upplever att det är väldigt lite stöd. Flyg ställs in, men ingen evakueras.

 

Aza CheragwandiFoto: / PRIVAT

• Aza Cheragwandi, 22

Under fredagen befann sig Aza Cheragwandi, 22, från Stockholm, på ett hotellrum i Alanya tillsammans med sin bror. Han berättade för Expressen att människor uppmanades att gå ut och demonstrera för president Erdogan.

– Det påverkar oss på sådant sätt att vi helt enkelt inte vågar gå ut, sade Aza och fortsatte:

– Vi har fått tips om att ha med oss passet vart vi än går, hålla oss inomhus och inte prata politik med någon.

 

Sertac KarabasFoto: / PRIVAT

• Sertac Karabas, 23

Sertack Karabas, 23, som också är från Stockholm, var på plats i Ankara för att gifta sig. Han berättade att det har varit kaos under kvällen.

– Det är mycket folk på gatorna men jag uppfattar det som att det lugnat ned sig, berättade han i fredags för Expressen.

– Jag är inte orolig över min säkerhet, jag är orolig över det här landet.

 

• Margareta Hallberg, 62

Margareta Hallberg, 62, från Sveg, åkte till Alanya tillsammans med sin dotter.

Trots att hon befann sig långt från Ankara och Istanbul beskrev hon stämningen i fredags som livad.

– Det här är så nytt och overkligt. Man sitter här på semester och så händer något sådant. Vi fick reda på det här när vi var på väg hem till hotellrummet och har inte hunnit pratat med några andra än.

– Jag tycker det är bedrövligt att det ska behöva hända sådant, det känns overkligt att vara i ett land där det sker en militärkupp, berättade hon för Expressen.

 

Felix NordlundFoto: Privat

• Felix Nordlind, 27

I fredags var Felix Nordlind, 27, från Stockholm, på väg till Bodrum, men mellanlandade på flygplatsen i Istanbul. Han och hans vänner satt fast på flygplatsen tillsammans med många demonstranter.

– Just nu är det ingen som vet vad som händer, det är oroligt. Det strömmar in hundratals demonstranter, vissa har vapen. När de kom första gången trodde folk att det var en mobb som skulle skjuta, folk fick panik. Jag gömde mig under ett bord, berättade han för Expressen.

 

Michaela Farkas BehndigFoto: Privat

• Michaela Farkas Behndig, 33

33-åriga Michaela Farkas Behndig från Stockholm bor i Ankara, men var under fredagen i Istanbul i väntan på en väns bröllop.

– Först tänkte man jaja, det är nog inte så farligt. På något sjukt sätt har man börjat vänja sig vid kaoset här, berättade hon.

– Vid ett tillfälle slängde sig alla ner på golvet, vi trodde att det skulle smälla i huset. Då började paniken komma. Jag är nervös nu.

 

UD avråder från resor

UD avråder fortfarande från icke nödvändiga resor till Turkiet, tills vidare.

De uppmanar svenskar i landet att "iaktta stor försiktighet, hålla sig uppdaterade och undvika stora folksamlingar och demonstrationer".

UD har inga uppgifter om att några svenskar har skadats eller dödats.

Generalkonsulatet i Istanbul och ambassaden i Ankara är öppna och förstärkta med personal, och en krisorganisation är i gång på UD i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.