Svenskarna hamstrar glödlampor

Publicerad
Uppdaterad
Om en månad, den första september, börjar glödlamporna försvinna ur handeln.
Men alternativen faller inte alla i smaken så nu hamstras gamla hederliga glödlampor för fullt.
- Det är att bunkra som gäller. De flesta köper tio paket, men de finns som beställer 200, säger Suzanne Bohman, som arbetar i en lampaffär på Södermalm i Stockholm.
Glödlamporna ska efter ett EU-beslut ersättas med mer energieffektiva alternativ. Utfasningen sker i flera steg. Först blir det förbjudet att importera matta glödlampor och klara 100 watts lampor.

Sämre ljus

Sedan månadsskiftet maj–juni har Suzanne Bohman märkt av en ökad efterfrågan, främst på vanliga matta glödlampor.
- Kunderna är lite oroliga för att det inte blir samma sken med en lågenergilampa, de vill ha den varma tonen som finns i den vanliga glödlampan. Lågenergilampan blir lite blågrön i tonen och de gillar de inte.
Andra kunder tror att lågenergilamporna inte passar i gammal armatur, men dessa kan Suzanne Bohman lugna med att det finns alternativ till alla glödlampor.

Problem med återvinning

Ett problem är dock, enligt henne, att det inte finns återvinningsstationer för lågenergilamporna som innehåller kvicksilver. Hon får medhåll av Peter Blom som kommer in i butiken.
- Jag har hört att man inte får lägga de nya lamporna i den vanliga återvinningen, vem ska ta emot dem då? undrar han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag