Svenskarna först med att varna världen för katastrofen

Foto: STR / AP

Sovjetunionen försökte tysta ned reaktorexplosionen i Tjernobyl 1986, historiens värsta kärnkraftsolycka.

Men flera svenskar var först med att varna världen för katastrofen.

Den radioaktiva strålningen upptäcktes först vid kärnkraftverket Forsmark – och svenska journalister kunde med satellitbilder visa att Sovjet ljög om olyckan.

Natten till den 26 april 1986 exploderade en reaktor vid kärnkraftverket Tjernobyl i Ukraina i dåvarande Sovjetunionen. Radioaktiv strålning spreds över regionen, nådde ända till Sverige och Norge – och den värsta kärnkraftskatastrofen någonsin var ett faktum.

– Jag kom till jobbet som vanligt på måndagsmorgonen och satt i möte med ledningen. Plötsligt får vi samtal från skyddsgruppen om att den mätt upp radioaktivitet i omgivningen, säger Claes-Göran Runermark, dåvarande driftchef vid reaktorn Forsmark 2 nära Östhammar i Uppsala län.

– Tack vare att vi upptäckte det tidigt kunde vi snabbt informera de svenska myndigheterna och berätta för världen om det radioaktiva nedfallet, säger han.

Svenskar spelade huvudroll

Den dramatiska olyckan har just fått ny aktualitet genom tv-serien om Tjernobyl som gör internationell succé. 

Svenska kärnkraftsexperter och journalister spelade en huvudroll för att krossa det sovjetiska försöket att mörka olyckan.

Claes-Göran Runermark var driftchef på Forsmark 2 vid tiden för Tjernobylolyckan.
Foto: VATTENFALL
Claes-Göran Runermark var driftchef på Forsmark 2 vid tiden för Tjeronbylolyckan.
Foto: PRIVAT

Strålningen upptäcktes först vid svenska Forsmark nära Östhammar i Uppsala län.  Där kunde man inom loppet av några timmar fastställa att det skett ett haveri i en sovjetisk anläggning – och därefter informera världen.

Satellit-journalister

Samtidigt gick några svenska pionjärer inom området satellit-journalistik, alltså undersökande journalistik från rymden, i gång med ett reportage som skapade världshistoria. De lyckades lokalisera olyckan till Tjernobyl och spred bilderna till internationella medier.

– Vi fick fram bildbevis för att Sovjetunionen ljög, säger Christer Larsson, då verksam inom det nya företaget Space Media Network, som samma år fick Stora journalistpriset för sin insats.

På Forsmark utlöstes strålningslarmet när en anställd på väg tillbaka från toaletten passerade en avsökningsmonitor. Han hade radioaktivitet på skorna.

Febril aktivitet

Det skedde måndagsmorgonen den 28 april 1986 och satte i gång en febril aktivitet. Först fruktade man att det var den egna reaktorn som läckte.

– Vi mätte på golvet inne i stationen. Det var helt rent, fanns inget att registrera. Men ute på gården var det radioaktivitet överallt, på tak, staket, anläggningar, säger Claes-Göran Runermark som var verksamhetsansvarig.

– Vi gick in i stabsläge och flyttade till en underjordisk ledningscentral. Vi informerade Kärnkraftsinspektionen och Länsstyrelsen. Myndigheterna diskuterade om vi skulle stänga ned, men vi kontrollerade alla tre blocken och fann att allt var normalt, säger han.

Nästa steg var att evakuera all personal som inte behövdes för den operativa driften. Man rekvirerade bussar, upp till 400 personer skulle lämna kärnkraftverket. De fick åka till en uppsamlingsstation, förberedd sedan tidigare, nära Östhammar.

Radioaktiva skor

Skyddspersonal kontrollerade dem, alla hade radioaktivitet på skorna. De fick ta på sig skor och åka hem – med instruktionen att lyssna på radio och följa utvecklingen.

– Jag satt kvar i ledningscentralen. Efter fortsatt provtagning och analys kom vi till slutsatsen att det hade varit ett haveri och att strålningen kommit med vindar från sydost, att det skett under helgen och att det rörde sig om en anläggning av sovjetisk typ, säger Claes-Göran Runermark.

– Vi hade världspressen på plats. Vi hade ett informationsmöte och informerade världen, säger han.

Han säger att stämningen var ”lite dämpad”, men att allt gick lugnt och sansat till.

– Det är klart att det inte tillhör vardagen att mäta upp radioaktivitet. Men alla hade sin roll och löste sina uppgifter, säger han.

Fortfarande strålning i området

Claes-Göran Runermark bor fortfarande i Östhammar nära kärnkraftverket och säger att det radioaktiva ämnet cesium-137 fortfarande finns i området – men att halterna är långt under gränsvärdet och därför ofarliga.

Forsmarks larm om radioaktiv strålning blev startskottet för ett unikt reportage, genomfört av svenska journalister. Christer Larsson, tidigare reportagechef på Ny Teknik, hade tillsammans med ett par kolleger bildat bolaget Space Media Network och börjat använda satellitbilder för journalistik.

Journalisten Christer Larsson skaffade bildbevis för att Sovjet ljög om Tjernobyl.
Foto: PRIVAT
Journalisten Christer Larsson skaffade bildbevis för att Sovjet ljög om Tjernobyl.
Foto: PRIVAT

Det var en pionjärverksamhet, men de hade redan haft några internationellt uppmärksammade framgångar.

– När larmet kom från Forsmark kontaktade jag dåvarande Försvarets forskningsanstalt, FOA. Jag hade goda kontakter där och fick snabbt deras flygmätningar som visade varifrån strålningen kom, säger Christer Larsson.

Chansade på en bild

Men problemet var att FOA:s mätningar visade en mycket bred sektor i Sovjet – och att det låg tre kärnkraftsverk i den sektorn. Christer Larsson chansade på det i mitten, Tjernobyl, och beställde satellitbilder från amerikanska Landsat och fransk-svenska Spot.

Landsats bilder hade dålig upplösning. Spots bilder var bättre men Spot låg inte i närheten av Tjernobyl. Christer Larsson säger att man dock med ”nödprogrammering” kunde ta snedbilder.

– Det kostade en kvarts miljon kronor per bild. Det var allt kapital bolaget ägde, vi var helt nya. Vi chansade, vi satsade hela bolaget på en bild, säger han.

Dramatisk framkallning

Filmen togs emot nästa dag på Esrange-stationen i Kiruna och framkallade sedan hos Satellitbild. Larsson var på plats. Det blev återigen dramatiskt. 

– Datorn ritade upp bilden linje för linje. Till vår fasa såg vi ingen förändring i Tjernobyl, allt såg helt normalt ut. Då lät vi datorn mata in de infraröda och termiska värdena, då hände det grejer, säger han och fortsätter:

– Vi såg 1000-procentig upphettning, reaktorn hade kraschat. Då visste vi att vi var hemma.

Med hjälp av svenska flygvapnet – sista flyget från Kiruna till Stockholm hade gått – fick han filmen till Luleå och därifrån visa SAS/Linjeflyg, som väntade in den några minuter, vidare till Stockholm.

Världspressen väntade

– Jag förklarade för militären och flygbolaget att det låg i Sveriges intresse att få ut informationen, säger Christer Larsson.

I Stockholm väntade stora delar av världspressen i baren på Grand Hotel. Amerikanska tv-bolag som ABC, CBS och NBC, japanska tv-bolag och New York Times slogs om bilden, enligt Larsson. Till slut fick NBC ensamrätt – och Christer Larsson och hans kolleger fick med råge tillbaka sin investering.

Deras bolag gjorde flera stora satellitundersökningar i det slutna Sovjetunionen - fram till dess att den kommunistiska supermakten upplöstes 1991. Enligt Larsson bidrog avslöjandet av Tjernobyl till att Sovjet blev öppnare, ändrade policy och till slut gick under.

– Tre killar i Värtahamnen hjälper till att ändra Sovjetunionens policy. Det är stort. Experter har sagt till mig att vi bidrog, säger Christer Larsson.

Historiens värsta kärnkraftsolycka

Natten till den 26 april 1986 förstördes reaktor 4 i kärnkraftsverket i Tjernobyl i Ukraina av en explosion. 

• Ett moln med radioaktiva partiklar spreds med vindarna över stora delar av Europa. Det anses vara historiens värsta kärnkraftsolycka.

• Ett 50-tal brandmän och medlemmar av räddningsmanskapet dödades av strålningsdoserna när de försökte släcka branden.

• Cirka 70 procent av det radioaktiva nedfallet hamnade i Vitryssland, men också Sverige drabbades.

• Det råder stor oenighet om hur många som dött till följd av olyckan. Uppskattningarna varierar mellan hundratals dödsoffer och 10 000-tals.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.