Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskar vill ta hem Afghanistantrupper

Svenska folket har blivit mer negativt inställt till den militära insatsen i Afghanistan. (Arkivbild )
Foto: Atte Lonkari / Finska Försvarsmakten

Svenskarna vill nu ta hem våra trupper från Afghanistan.

En ny undersökning från Skop, som SVT publicerar, visar att en majoritet anser att den militära insatsen är dålig.

- Det är viktigt att det finns ett stöd när man gör sådana här svåra och riskfyllda insatser, säger försvarsminister Karin Enström (M) till Expressen.se.

Svenska folket har blivit mer negativt inställt till den militära insatsen i Afghanistan. Enligt en undersökning från Skop, som publiceras av SVT, tycker nu en majoritet, 53 procent, att insatsen är dålig.

Den nya försvarsministern Karin Enström (M) menar att det är viktigt för soldaterna på plats att de känner ett stöd från folket.

– Jag tror, och jag vet också från samtal som jag haft, att det är väldigt betydelsefullt för soldaterna att det finns ett stöd både i riksdagen och bland folket.

"Har gått upp och ner"

Enligt SVT är män under 35 år mest positiva till insatsen och kvinnor över 35 år mest negativa. SVT hänvisar också till en Sifoundersökning från 2010 där 46 procent var positiva till insatsen och 35 var negativa.

– Stödet har gått upp och ner och nu har det gått ner, det är svårt att bedöma exakt vad det beror på, men det är klart att det är viktigt att följa. Vi ska komma ihåg att det är en enstaka undersökning. I Sverige har vi traditionellt haft ett stort stöd för våra militära insatser, säger Karin Enström.

De svenska militärerna ingår i den internationella styrkan i Afghanistan och har varit i landet i tio år. Totalt fem svenskar har stupat i kriget.

Biståndet ska öka

Den svenska militära styrkan minskar successivt i takt med att hela den internationella insatsen håller på att avvecklas.

Försvarsministern säger att det svenska biståndet till landet trappas upp i takt med att militärerna åker hem.

– 2014 ska Afghanistan vara den största mottagaren av svenskt bistånd. Den stora utmaningen nu är att övergången till att Afghanerna själva ansvarar för säkerheten fungerar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.