Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskar tar varningar på allvar – oroliga för utländsk valpåverkan

Av omkring 1 000 tillfrågade har 51 procent av de tillfrågade svenskarna svarat att de oroar sig för att utländska stater ska påverka riksdagsvalet i höst, enligt undersökningen.Foto: SANNA DOLCK / KVP

Hackerattacker med läckta dokument, Twitter-botar och trollfabriker har påverkat flera utländska val de sneaste åren. 

Och varannan svensk oroar sig för att även det svenska riksdagsvalet ska utsättas för påverkan av utländska stater, enligt en ny Ipsos-undersökning som Svenska Dagbladet har tagit del av.

Av omkring 1 000 tillfrågade har 51 procent av de tillfrågade svenskarna svarat att de oroar sig för att utländska stater ska påverka riksdagsvalet i höst, enligt undersökningen.

– Det är absolut rimligt att det ser ut så, särskilt med tanke på vad vi sett i andra val. Samtidigt som det är en låg risk att själva valprocessen störs med röstfusk och liknande, bör vi räkna med påverkansförsök på sociala medier, säger Karl Zetterlund, it-säkerhetsexpert på cybersäkerhetsföretaget Sentor, till SvD.

Trollfabrik splittrade landet

I Frankrike utsattes president Emmanuel Macrons valkampanj för en hackerattack och en rad dokument spreds i syfte att misskreditera Macron. Flera av dokumenten visade sig vara falska.

Ryska Twitter-botar spred falska nyheter om Tyskland förbundskansler Angela Merkel och i USA eldade en rysk trollfabrik på motsägelsefulla budskap i syfte att splittra landet i känsliga frågor.

Säkerhetspolisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har larmat om att Sverige med stor sannolikhet kommer att drabbas av påverkansförsök – Ryssland har pekas ut som den största risknationen.

Var uppmärksam på avsändaren

Den som inte vill låta sig luras i sociala medier bör fundera över vem som ligger bakom vissa Facebok-grupper eller Twitter-konton, om det går att ringa in en verklig identitet eller inte, berättar Karl Zetterlund för SvD. Om ett Twitter-konto gör hundratalsinlägg om dagen kan det vara en indikation på att en bot står bakom kontot.

– Ta reda på vad syftet med budskapet kan vara. En Facebook-grupp kan startas av en utländsk aktör, men kan se ut att vara en vanlig svensk grupp för att många svenskar hakar på, säger han till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.