Niclas Hammarström och Magnus Falkehed.
Niclas Hammarström och Magnus Falkehed.

Svenskar spårlöst försvunna i Syrien

Publicerad

De två svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström har varit spårlöst försvunna i Syrien sedan lördagen den 23 november.

UD arbetar med tyst diplomati för att få svenskarna fria.

Det här har hänt sedan de försvann.

22 november

De svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarströms senaste kontakt med någon i Sverige.

23 november

Magnus Falkehed och Niclas Hammarström fördes bort. Enligt uppgifter till Expressen greps de båda av en okänd grupp personer när de var på väg att lämna Syrien och staden Ma'loula i västra Syrien. Tillfångatagandet skedde under lördag förmiddag vid 11-tiden.

24 november

Magnus Laupa på bildbyrån Kontinent hade kommit överens med journalisterna om att höras på telefon, men när han inte hörde någonting tog han kontakt med Utrikesdepartementet.

Ungefär samtidigt fick de anhöriga ett samtal från flickvännen till journalisternas "fixare" i Syrien som meddelande att de båda svenskarna blivit tillfångatagna och att fixaren skadats vid tillfångatagandet.

26 november

UD och ambassaden arbetar med att få fram information om vad som kan ha hänt Falkehed och Hammarström via källor i Libanon och i Syrien.

Den syriske människorättsaktivisten Yasir Al-Sayed Issa säger till Expressen att svenskarnas bil stoppades mellan staden Yabrud och den libanesiska gränsen - och svenskarna fördes bort mot sin vilja av en kriminell grupp.

Niclas Hammarströms sambo säger till Expressen att paret resonerade om riskerna innan resan till Syrien.

– Han brinner för det här. Han är en otroligt stark person och han ville det här, sa hon.

28 november

Journalisterna har varit försvunna i fem dygn när statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar.

– Vi måste naturligtvis följa detta noggrant och på olika sätt agera för att efterhöra vad som har hänt, säger Fredrik Reinfeldt.

Enligt uppgifter till Expressen har UD skickat en expert till Damaskus och att flera länder ska ha kontaktats för att bistå med pusselbitar om var de kan finnas.

29 november

Fem dygn har gått sedan de svenska journalisterna försvann - och UD jobbar fortsatt med sin tysta diplomati.

30 november

Journalisterna har varit försvinna i en vecka och Niclas Hammarströms föräldrar har inte hört något.

– Man gråter och skrattar lite ibland, men det är ett rent helvete det här, säger pappan Hans Hammarström.

2 december

Journalisterna är fortfarande försvunna och UD har ingen ny information. Man arbetar fortfarande från ambassaden i Beirut, uppger presstjänsten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag