Svenskar på våldsamma vitmaktmötet i USA

Publicerad

Tongivande svenska högerextremister var på det stora vitmaktmötet i Charlottesville i helgen.

Mötet - där en högerextremist dödade en ung kvinna och skadade 19 personer när han körde in i en grupp motdemonstranter - beskrivs som ett av de större högerextrema evenemangen i USA.

"Vi inom alternativhögern har som policy att inte ge intervjuer till medier och journalister som sprider falska nyheter", skriver Daniel Friberg, en av svenskarna på plats, i ett sms till Expressen.

Heather Heyer, 32, dödades i lördags när en bil körde in bland motdemonstranter i Charlottesville, Virginia. Bilföraren greps och identifierades sedan som 20-årige James Fields Jr från Ohio. En tidigare lärare till Fields säger till Washington Post att han hade Adolf Hitler som sin idol.

Motdemonstranterna protesterade mot vitmaktmötet "Unite the Right" som samlat hundratals högerextremister, inte minst från den så kallade alt-right-rörelsen, i Charlottesville. Alt-right-rörelsen blev känd under presidentvalskampanjen i USA när de gav Donald Trump sitt stöd. 

Under "Unite the Right" har flera svenska inslag synts - bland annat en sköld med den svenska texten "Nog är nog" under lördagens demonstration.

Tongivande svensk

En svensk på plats i Charlottesville är Daniel Friberg. Han är något av en veteran inom svensk högerextremism och har varit drivande inom flera medieprojekt. Han står bland annat bakom tankesmedjan Motpol och förlaget Arktos.

Tidigare i år blev det känt att Friberg har en central roll i spridandet av alt-right, som europeisk redaktör för rörelsens sajt. Han sitter också i styrelsen för alt-right.

När Expressen kontaktar Friberg vill han inte svara på några frågor om sitt deltagande i "Unite the Right". Han skriver i ett sms:

"Jag hade gärna talat med dig om Charlottesville. Dock har vi inom alternativhögern som policy att inte ge intervjuer till medier och journalister som sprider falska nyheter, där Expressen och inte minst du själv, står med på vår lista över oseriösa aktörer. Hoppas att du förstår."

Daniel Friberg är också vice ordförande för Nordisk alternativhöger som lanserades under senvåren. Ordförande är Christoffer Dulny - som fram till nyligen var topptjänsteman för Sverigedemokraterna i riksdagen. 

https://twitter.com/DaveReillyMedia/status/896388721704128512

"Araber har våldsammare gener"

Dulny var riksdagskandidat och toppnamn för SD i kommunvalet i Stockholms stad 2014 men han fick lämna de posterna efter att Expressen avslöjat hur han under påhittat namn skrivit kommentarer på hatsajter. Han hade bland annat skrivit att "Invandrare är absolut värst på att ljuga, manipulera, köra fulsälj, hetsa etc", ondgjort sig över muslimskt barnafödande och pekat ut romer som brottslingar. I tipsmejl till hatsajten Avpixlats föregångare Politiskt inkorrekt skrev han också att "araber har våldsammare gener".

Inför mötet i Charlottesville sa Dulny i den högerextrema Youtubekanalen Red Ice att han skulle åka till "Unite the Right":

– Jag och han (Daniel Friberg, reds anm) kommer att vara på "Unite the Right" i Charlottesville 12 augusti så spana in det också. Jag tror att han kommer att hålla tal där också, sa Dulny på engelska.

När Dulny på Twitter under måndagen fick frågan om varför han gick i en marsch med hakkors och Hitlerhälsningar svarade han att det inte blev någon marsch för hans del eftersom han "hann tyvärr inte fram till fackelmarschen ifråga."

Expressen har sökt Dulny.

Alt-right

Alternativhögern är ett samlingsbegrepp för olika vita nationalistiska och högerextremistiska rörelser. Förgrundsgestalt är amerikanen Richard Spencer som startade sajten alternativeright.com.

Rörelsen blev känd under presidentvalskampanjen i USA förra året när Spencer under ett filmat möte skrek "Hail Trump" och möttes av Hitlerhälsningar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag