Boken är daterad till någon gång runt 1730.
Boken är daterad till någon gång runt 1730.

Svenskar knäckte ockulta sektkoden

Publicerad
Uppdaterad
Två språkforskare från Uppsala har knäckt verklighetens da Vinci-kod.
En lång kod i en mystisk bok från 1700-talet avslöjar bland annat hemliga sällskaps ritualer.
- Det var helt fantastiskt när vi såg vad som stod, säger Beáta Megyesi, språkteknolog vid Uppsala universitet.
Två Uppsalaforskare, Beáta Megyesi och Christiane Schaefer, och en amerikansk datavetare, Kevin Knight, kunde knäcka den 105 sidor långa koden i manuskriptet som kallas "The Copiale Cipher".
Boken är daterad till någon gång runt 1730 och visade sig tillhöra det hemliga sällskapet ockulisterna och innehåller bland annat ingående beskrivningar av hemliga ritualer.
Bland annat gick initiationsriten till så att ledaren för sällskapet skulle plocka ett hårstrå från den nya kandidatens ögonbryn.

"Något roande"

- Boken innehåller bland annat detaljerade, något roande, beskrivningar om hur medlemmarna i sällskapet ska känna igen varandra och vilka ritualer som genomförs när en ny medlem antas, säger Beáta Megyesi., säger Beáta Megyesi.
Boken studeras nu av idéhistoriker och religionsvetare som fascineras av att texten avslöjar hur vanliga hemliga sällskap var i Europa under 1700-talet och deras inflytande på bland annat den franska och amerikanska revolutionen, uppger Uppsala universitet.

"Var helt fantastiskt"

Boken hittades i Östtyskland efter murens fall och tillhör en privat samlare. Uppsalaforskaren Christiane Schaefer fick med sig en kopia av boken när hon åkte till Sverige med uppmaningen att knäcka koden på sin fritid.
När de två Uppsalaforskarna fick hjälp av en amerikansk forskare i datavetenskap kunde de tillsammans lösa mysteriet.
- Det var helt fantastiskt när vi såg vad som stod. Man ser efter ett tag, rad för rad, hur det kommer fram mer sjuka saker, säger Beáta Megyesi.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag