Svenskar kan nu få cannabis utskrivet på recept – för första gången, enligt SVT Nyheter. Foto: Zbigniew Bzdak / ©BULLS BP00028XQLSvenskar kan nu få cannabis utskrivet på recept – för första gången, enligt SVT Nyheter. Foto: Zbigniew Bzdak / ©BULLS BP00028XQL
Svenskar kan nu få cannabis utskrivet på recept – för första gången, enligt SVT Nyheter. Foto: Zbigniew Bzdak / ©BULLS BP00028XQL
Två patienter ska ha fått grönt ljus från Läkemedelsverket. Foto: Derby Telegraph / Swns.Com / ©BULLS BP00027C78Två patienter ska ha fått grönt ljus från Läkemedelsverket. Foto: Derby Telegraph / Swns.Com / ©BULLS BP00027C78
Två patienter ska ha fått grönt ljus från Läkemedelsverket. Foto: Derby Telegraph / Swns.Com / ©BULLS BP00027C78

Svenskar kan nu få cannabis på recept

Publicerad

Svenskar kan nu få cannabis utskrivet på recept – för första gången, enligt SVT Nyheter.

Två patienter har fått grönt ljus från Läkemedelsverket.

– Det känns nästan overkligt, säger ryggmärgsskadade Andreas Thörn, som har kämpat i över ett år, till SVT.

I flera andra länder, bland annat Finland och USA, finns det möjlighet att få cannabis utskrivet på recept.

Nu även i Sverige.

Enligt SVT Nyheter har Läkemedelsverket beslutat att växtdelar från cannabisplantan får användas som medicin.

– Det känns nästan overkligt. Vi har kämpat med det här dagligen i ett och ett halvt år och äntligen får jag en möjlighet att slappna av och bli av med smärtan och komma tillbaka till vardagen, säger Andreas Thörn till SVT.

Dömdes – får nu röka cannabis

Han är ett uppmärksammat fall. Han åtalades för att ha odlat och använt cannabis och dömdes i fjol i hovrätten – efter att först ha friats i tingsrätten.

 

LÄS MER: Debatt: Ett viktigt steg mot att legalisera cannabis

 

Förutom Andreas Thörn har en kvinna i 40-årsåldern med en ryggmärgsskada fått grönt ljus, enligt SVT.

Svenska läkare har ansökt om att få skriva ut medicinsk cannabis i flera år. Men det är först nu Läkemedelsverket säger ja.

– Det kommer inte förändra världen men det kommer att förändra världen för ett fåtal personer, säger läkaren Claes Hultling, som har drivit frågan, till SVT.

"Inte sitta i hörn och röka på"

Han menar att det är större risk att överdosera med Alvedon än med cannabis.

– Det handlar inte om att ett gäng invalider ska sitta i ett hörn och röka på, utan om personer som har kronisk neuropatisk smärta som de vill lindra, säger Hultling till SVT.

Enligt Karl Mikael Kälkner, klinisk utredare på Läkemedelsverket, betyder inte beslutet att man godkänner medicinsk cannabis i Sverige generellt. Han säger att det handlar om enskilda individer.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag