Svenskar i sextävlingar på charterresor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
FRI SPRIT. På Rhodos gäller inte de vanliga, svenska, reglerna i baren. En bartender här dricker alkohol gratis på jobbet och behandlas som en Hollywood-stjärna. Foto: ALEXANDER DONKA

RHODOS. De kallar det för "fem euro-regeln".

Innebörden är att en bartender som ligger med en tjej måste betala pengar till var och en på bargatan som haft sex med henne tidigare.

- De som jobbar här tävlar om tjejer, säger Ida Pettersson, 20.

Mörkret har ännu inte hunnit lägga sig över Orfanidou Street.

Kraftiga vindar sveper in längs den nästan folktomma gatan som är kantad av barer. Tre unga tjejer går fram till fyra män, som jobbar som bartenders. Tjejerna frågar fnissande om de kan ordna "spermashots".

Gruppen försvinner sedan hem till killarnas bartenderkollektiv.

- Vi hällde upp det i shotglas. De drack upp det framför oss. Sen gick de. Det var faktiskt lite sjukt, säger en av killarna.

Han fortsätter:

- Det blir många erbjudanden. Tjejerna är rakt på sak. Frågar när man slutar. Om de får följa med hem efter passet. I Sverige är det en helt annan grej, jag tror det beror på att de släpper loss mer här. De vet att det går vill till.

- Det är mycket trekanter, fyrkanter, femkanter och allt vad det är. Jag har sett tjejer ha sex inne på scenen på klubbarna.

Charterortens egen hierarki

Ingenstans i världen är skillnaden mellan T-shirt och T-shirt större än här.

Texten "crew" på ryggen signalerar att man arbetar på någon av svenskbarerna på Ordinadou Street, Solsidan eller Grabbarna grus.

"Crew" ger automatiskt en plats högt upp i charterortens hierarki. Och allra högst status har bartendrarna.

Nemo Hedén, känd från dokusåpan "Kungarna av Tylösand", arbetar på en av barerna.

- Står man med "crew"-linne kommer det fram tjejer och pratar hela tiden. Det har inte att göra med att man är känd. Det är skamliga förslag varje kväll. Man kan ligga med fem tjejer per kväll om man vill, säger han.

En bartender på Rhodos jobbar sex dagar i veckan. Gratis sprit under arbetspassen ingår i dealen. Så länge man sköter sitt jobb klagar inte arbetsgivaren.

Har egna regler

De vanliga reglerna gäller inte här. I stället tillkommer nya.

Bland personalen på svenskbarerna är "fem euro-regeln" en allmänt vedertagen överenskommelse.

Regeln innebär att om en baranställd ligger med en turisttjej, måste nästa person som ligger med henne betala fem euro till den som var "först" och till alla andra baranställda som haft sex med henne.

För den som inte kommer först i jakten på tjejerna kan det bli dyrt.

- Jag var på väg hem med en tjej längs bargatan en gång. Längs hela vägen stod workers och bartenders och höll upp fem fingrar. Vilket betydde att de legat med henne. Till sist förstod jag att jag inte hade råd. Jag sa bara till tjejen: "Jag går tillbaka, jag kan inte betala så här mycket," säger Patrick Virf, 25.

Hemma i Sverige arbetar han som säljare. På Rhodos är han manager för baren Solsidan.

Patrick Virf gör sin tredje säsong nu, och konstaterar att han och kollegorna är eftertraktade bland de semestrande tjejerna.

- Turisterna tycker att om man jobbar på bargatan så är man en kändis. Det är som Hollywood för dem. Det är brutalt. Man kan ha tre eller sju tjejer på en kväll om man skulle vilja det, säger han.

- Har man en "crew"-tröja så är man klar.

Patrick Virf berättar med stolthet i rösten att han nu passerat "100-gränsen". Han syftar på att han legat med mer än 100 kvinnor.

- Egentligen skulle jag ha fått en ny T-shirt. Där det står "100" på ryggen.

"Så det fungerar"

Många av tjejerna är medvetna om "fem euro-regeln".

Ida Pettersson, 20, är en av dem. Hon har varit på Rhodos i två veckor för att genomgå en utbildning hos Royal Bar Academy. Efter en månad, när kursen är avslutad, hoppas hon få ett jobb på ön.

Ida Pettersson berättar att det inte är ovanligt att killarna ropar efter tjejerna vad priset på dem är uppe i.

- Det känns väl inte jättekul, men det är så det fungerar här nere. Jag är inte ensam om det. Jag tänkte väl mest "jaha", säger hon.

- De som jobbar här tävlar om tjejer. Det är ändå Rhodos. Hade det varit i Sverige hade det varit en annan sak.

Fri påfyllning i baren

Att baranställda - särskilt bartenders - har hög status är inte så konstigt, menar hon.

- Det är de som syns mest. Och de ser bra ut. De kan sin grej. Hemma i Sverige är det stelt och tråkigt, ingen vågar vara sig själv fullt ut. Här lever alla ut, säger Ida Pettersson.

För att få komma in till baren Grabbarna grus måste man köpa en biljett för 30 euro. Då ingår en vit pappmugg.

Fram till midnatt är det fri påfyllning vid någon av de fyra bardiskarna.

Den här kvällen arrangeras en stripptävling där manliga säsongsarbetare kastar kläderna. I slutet av showen står de tre killarna nakna.

Publiken jublar.

Nästa programpunkt är en danstävling som går ut på att par ska röra sig så sexigt som möjligt. En kille står vid poledance-stången och försöker slita av en tjejs linne.

Hon ser panikslagen ut.

- Bättre kan ni! ropar speakern i högtalarna.

Konkurrerande baren Solsidan, en bit neråt gatan, har liknande event. På "Fight night", festen som håll på måndagar, är ett av uppdragen att skaffa sig en tatuering.

Det är, naturligtvis, frivilligt.

- Senast var det 19 personer som tatuerade in Solsidans logga på bröst, ben, lår - överallt. De betalar för tatueringarna själva, berättar Patrick Virf.

"Det är slitsamt"

Årets säsong på har precis dragit i gång på allvar.

Patrick Virf planerar att åka hem i september. Då har han varit på Rhodos i fem månader.

- Man vänjer sig. Även om det är slitsamt, säger han.

- Man längtar efter rutiner och vardagsliv. Men jag kommer nog att jobba minst två år till som säsongsarbetare.

Nemo Hedén har precis bytt arbetsplats, från Grabbarna grus till Solsidan. Han berättar att han ibland tar med sig tjejer ner till stranden för att ha sex med dem. En gång såg han hur en grupp äldre män stod och onanerade medan de tittade på honom och hans partner.

- Det är fan äckligt, säger Nemo Hedén.

Antibiotika mot könssjukdomar

Skyddat sex hör till ovanligheterna. Nemo Hedén förklarar att det finns ett sätt att enkelt bli kvitt könssjukdomar.

- Det finns en grej som heter Zithromax, en antibiotika som tar bort alla könssjukdomar. Mot klamydia och kondylom och allting. Känner du att du har någonting går du bara till apoteket, det är receptfritt. Jag har tagit fem sådana kurer.

För Ida Pettersson lever drömmen om att en dag få jobba på en av barerna. Men att hon skulle förälska sig i en bartender är osannolikt, menar hon.

- Det går inte. Jag har stängt av känslorna. De vill ju bara ligga. Ingenting annat. De säger det själva: De är här för att ligga och supa.

POPULÄRT SVENSKRESMÅL

Den grekiska ön Rhodos har 133 000 invånare (2010). Rhodos är den sydöstligaste och största ön i ögruppen Dodekanesos.

2011 hamnade ön, enligt Ticnet, på tionde plats över svenska turisters populäraste resmål. Rhodos flygplats hanterade 2011 drygt 4,1 miljoner resenärer från hela världen.

Rhodos är även känd för sina många byggnader från Johanniterordens tid.

"Alkoholkulturen är annorlunda utomlands"

Kajsa Moström, informationschef, Apollo:

- Vi tillåter ingen som är under 18 år att åka med oss utan målsman underskrift. Det är en grundläggande förutsättning. Sedan är det föräldrarnas ansvar att vara medvetna om att alkoholkulturen är annorlunda utomlands. Vi kan inte påverka vad de gör på resorna, alkohol förekommer även på andra platser.

"Är en ungdomskultur där det är okej"

Eva Vadenmark, legitimerad psykolog:

- Hemma kan man bli sedd. Av grannar och av många andra. Även om man inte medvetet tänker så, tror jag det fungerar så att vi där vi riskerar att bli igenkända håller vi igen. Det skapas subgrupper där man har sina egna normer och idéer. När man är ungdom är man i en sökande fas i livet. Det är en ungdomskultur där det är okej att utforska och göra saker tillsammans. Man har inte det långa livets perspektiv som säger att gör du på det viset kan det här hända. Vilket är närvarande när man är hemma.

"Stor risk att man får könssjukdomar"

Suzanne Lindström, sexolog:

- Det är stor risk att man får könssjukdomar. Man ska inte slarva med att skydda sig, varken här hemma eller utomlands. Det är svårt att få den yngre publiken att ha skyddat sex. Under sommaren grasserar könsjukdomar i högre grad. Semester, ledigheter, sommar och sol, mer lättklätt - generellt blir det mer sex under ledigheter. Att då inte bedriva säkert sex är huvudlöst. Har man flera sexuella kontakter under en resa kan man dra på sig både det ena och det andra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.