Anas dödad – en av svenskarna i IS-reklam

Anas Khsassi, 20, är den senaste svenske jihadisten som dödats.
Sverige är ett intressant rekryteringsmål för IS, enligt experterna.

Anas Khsassi, 20, är den senaste svenske jihadisten som dödats.

Han är en av flera döda svenskar som används i extremistgruppen Islamiska statens propagandafilmer.

Det är ett tecken på att Sverige är ett intressant rekryteringsmål, enligt experterna.

I måndags fick anhöriga till Anas Khsassi dödsbudet. Den 20-årige sonen ska ha dödats, men det var i går oklart för familjen om det skett i Syrien eller Irak.

– Vi vet inget mer än att han är död, säger en anhörig.

Anas Khsassis lillebror Abdelkarim, 17, dödades vintern 2014. De två växte upp i Angered, samma Göteborgsförort som flera av jihadisterna som valt att åka till Syrien och Irak för att kriga för terrorgruppen Islamiska staten.

Flera av dem lämnade Göteborg hösten 2012. Några tog lån på flera hundra tusen innan de anslöt till kriget. Andra gick enligt personer i deras närhet från att ha rökt hasch på arbetstid och vara dömda för narkotika- och våldsbrott, till att plötsligt bli väldigt religiösa. Det finns också exempel på svenska jihadister som studerade på högskolor och universitet, som släppte studierna och anslöt till den växande konflikten. Anhöriga till flera av dem tycks inledningsvis ha trott att de skulle delta som hjälparbetare, andra fick inget veta alls.

Fem döda i filmen

Islamiska staten är känd för sina välproducerade propagandafilmer. I november släpptes två av dem. Expressen kunde då visa att minst fem av personerna som vuxit upp i Sverige och förekom i PR-filmen var döda.

Ytterligare en film släpptes i november. Den spelades troligen in under ramadan sommaren 2014. Där förekommer flera svenska jihadister, bland annat Anas Khsassi som talar i kameran med gipsad arm.

– Mina bröder har kommit tillbaka från ribat i Dayr az-Zawr, inleder svensken.

Ribat syftar till att de varit försvarat fronten mot de otrogna. Han förklarar att de har några dagar ledigt och att de sedan ska återvända. Anas Khsassi börjar och avslutar varje mening genom med 'Alhamdulillah', som översätts till 'Lov och pris ske Gud'.

– Ahamdulillah vi har ätit oss mätta för första gången på ett bra tag Ahamdulillah.

Var fotbollsintresserad

Fyra andra svenskar går att identifiera i filmen. Samtliga har vuxit upp och gått i skolan i Västsverige. Ahmad Yama Shahab, en av de i terrorgruppens propagandavideo, dödades i november 2014, bara några månader efter att filmen spelades in.

I videon säger göteborgaren:

– Vi har kommit från strider där vi varit hårda mot kuffar, som Allah vill att vi ska vara, säger han och uppmanar senare andra att ansluta sig till kriget för att uppnå en islamisk stat under en ledare.

Khalid Osman Timayare, 25, började studera till kemiingenjör på högskolan i Borås hösten 2009. Enligt en anhörig var han en festkille och inte särskilt religiös.

– Han brukade jobba som fotbollsdomare och var väldigt fotbollsintresserad, säger den anhörige.

Det finns inga uppgifter om att Timayare inte skulle vara vid liv.

Visar upp privilegier

I videon syns även Mostafa Shade, en medicinstuderande som enligt anhöriga fått i uppgift att jobba vid ett av kalifatets sjukhus. Den femte jihadisten är den tidigare fotbollstalangen Liridon Shasha.

– Han var en snabb och teknisk anfallare, säger en tidigare lagkamrat.

Ett av Islamiska statens kännetecken är välgjorda propagandafilmer. Syftet är att visa krigarnas privilegier: ett gott liv, gemenskap med krigsbröder, att man får mat, en fru - och att krigaren får dö för ett större syfte, menar terrorexperterna Magnus Ranstorp och Magnus Norell. Men videon skickar motstridiga budskap, med tanke på de omfattande flyganfall och strider som pågår just nu.

– Många, framför allt tjejer, som kommer tillbaka säger att det är helvetet på jorden, säger Magnus Ranstorp.

Att även den här tekniskt skickliga videon lyfter fram svenska jihadister visar terrorgruppens intresse för Skandinavien och Sverige, menar experterna.

– Det här visar att Sverige är ett intressant rekryteringsmål. Annars skulle man inte lägga ner energi och tid på det, säger Magnus Norell.

Anas Khsassi.

Anas Khsassi, 20 år, död 2016

■ Dödades nyligen. Anhöriga fick beskedet i måndags, men det är oklart var han dödades och hur. Han figurerar med gipsad arm i Islamiska statens propagandafilm som släpptes i november förra året. Hans lillebror Abdelkarim, 17, dödades vintern 2014 när han stred för IS. De två växte upp i Angered, samma Göteborgsförort som flera av jihadisterna som valt att åka till Syrien och Irak för att kriga för terrorgruppen IS.

Ahmad Yama Shahab.

Ahmad Yama Shahab, 24 år, död 2014

■ Dödades i november 2014 några månader efter att IS propagandafilm spelades in. Han gick gymnasiet i Göteborg och fick studiemedel för att studera på institutionen för beteende- och sociala studier på universitetet i Groningen i Nederländerna höstterminen 2011 till vårterminen 2012.

■ Efter det var han inskriven på flera kurser vid Göteborgs universitet, men lyckades bara ta tre poäng av 7,5 på kursen "engelska, muntlig och skriftlig språkfärdighet och uttal".

Mostafa Shade.

Mostafa Shade, 26 år, oklart

■ Han hoppade av läkarutbildningen i Tjeckien för att strida för IS. Enligt tidigare uppgifter från anhöriga har han fått ansvar som sjukvårdare på ett sjukhus i ett IS-kontrollerat område. Det är oklart var han befinner sig och om han lever.

■ Hans bror Taha Shade och kusiner Omar Shahadeh och Jonas Aref El Hassan har dödats i strider och i sprängdåd. Ytterligare en kusin, Khaled Shahadeh, har återvänt till Sverige. Khaled Shahadeh försökte förra året ta sig till Turkiet med falskt syriskt pass, men skickades tillbaka till Landvetter av turkisk gränspersonal.

Liridon Shasha.

Liridon Shasha, 30 år, oklart

■ Läste barn- och fritidsprogrammet på Fågelviksgymnasiet i Tibro. Han fick IG i en rad kurser. I religionskunskap fick han godkänt och VG i idrott. Han var en duktig målskytt i Tibro AIK FK. När laget våren 2006 mötte Ulricehamns IFK gjorde han hattrick i matchen som slutade oavgjort.

■ Shasha och en storebror är registrerade som utvandrade till Syrien. Enligt en anhörig är båda gifta, har familj och flyttat någonstans i Asien där de driver eget företag. Vi har bett om att få komma i kontakt med bröderna, men anhöriga har avböjt att hjälpa till med det.

Khalid Osman Timayare.

Khalid Osman Timayare, 25 år, oklart

■ Började studera till kemiingenjör på högskolan i Borås hösten 2009. Han tog bara sex poäng. Enligt en anhörig var han en festkille och inte särskilt religiös. När studierna upphörde jobbade han bland annat som fotbollsdomare, enligt en anhörig. Han har en nyfödd son som lämnades kvar med barnets mamma. Han tros vara vid liv.


Läs också: Stort mörkertal om svenska IS-krigare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.