Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskar hängdes
ut – som terrorister

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mohammed och Ismail hängdes ut som terrorister.
Foto: Mats Samuelsson

Terrorstämplade nätverket al-Shabaab har publicerat en lista på personer som pekas ut som delaktiga i attentatet i Nairobi. Tre av namnen på listan påstås vara svenskar som hängs ut med namn, ort och ålder. 

Expressen har träffat två av dem i deras hem i Växjö.

– Det känns inte alls bra. Jag förstår inte varför mitt namn står där, säger 19-årige Ismail.

I söndags publicerades en lista på Twitter med namn på personer som påstås ha deltagit i terrorattentatet i köpcentret Westgate i Nairobi.

Nätverket al-Shabaab, som sedan tidigare tagit på sig attacken, sade sig ligga bakom Twitterkontot.

På kontot publicerades namn, ålder och hemort på närmare 20 personer i åldrarna 20 till 27 år. Personerna uppgavs vara utbildade i Somalia men hemmahörande i USA, Storbritannien, Kanada, Finland, Syrien, Ryssland – och Sverige.

Mamman orolig

Expressen har träffat Ismail, 19, och Mohammed, 21, i deras hem i Växjö. Männen kommer ursprungligen från Somalia men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. 

Enligt männen har de aldrig haft något samröre med terrorstämplade al-Shabaab och säger sig heller inte känna igen några av de andra namnen på listan. Nu vill de rentvå sina namn. 

– Jag fick reda på det när jag kom hem från skolan förut. Min mamma hade blivit uppringd av folk som undrade om jag var i Kenya. Hon blev så klart jätteorolig, säger Ismail.

Han satte sig framför datorn och googlade sitt namn. Snart upptäckte han att uppgifterna stämde – någon hävdade att han var med i ett terrorattentat i Nairobi.

– Det känns inte bra att se sitt namn på en lista över terrorister i Kenya. Många har ringt och frågat hur jag mår. De visste ju att jag var i Sverige, säger Ismail.

Frågor kvarstår

Männen har ingen aning om hur deras namn kunnat hamna på listan. De förstår heller inte varför någon skulle vilja hänga ut dem som terrorister.

– Jag har ingen aning om vem som gjort det här, säger Mohammed.

– Vem som helst kan starta ett Twitterkonto och hitta på sådana här saker, säger Ismail.

Twitterkontot har inte bekräftats från någon officiell myndighet och terroristforskaren Magnus Ranstorp, på försvarshögskolan, säger att det här visar att man måste vara skeptisk till den här typen av Twitterkonton.

– Men frågan kvarstår ju, hur kommer det sig att de här männen hamnade där, säger han.

"Sätter ett stort frågetecken"

Magnus Ranstorp säger att uppgifterna om att svenskar skulle strida för al-Shabaab i sig inte är förvånande. Säpo uppgav i våras att ett 30-tal svenskar har besökt Somalia för att strida eller utbildas.

– I och med att al-Shabaab är en så internationell organisation så var uppgifterna inte orimliga. Men det är ju väldigt bra om ni har kunnat reda ut att de här personerna inte varit på plats i Kenya, säger han.

Personerna på listan har figurerat i ett stort antal utländska medier och internetforum. Magnus Ranstorp menar att Expressens uppgifter naturligtvis även sätter ett stort frågetecken för de andra personerna på listan.

Både Säkerhetspolisen och Utrikesdepartementet säger till Expressen att de känner till listan, men att de inte vill kommentera innehållet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.