18 nazister från Nordiska motståndsrörelsen gripna vid norska gränsen – och utvisade

Sammanlagt 14 svenska män greps vid norska gränsen under fredagskvällen och natten mot lördag.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Man misstänker att svenskarna har tagit sig till Norge för att delta i icke-tillståndsgivna högerextrema demonstrationer.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
De svenska nazisterna är alltjämt frihetsberövade och kommer att förhöras under dagens lopp, enligt polisen.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Norska polisen grep fyra svenskar i Ørje och två i Svinesund.

18 svenska nazister, som greps vid norska gränsen, utvisas till Sverige.

De var på väg till en nazistisk anti-gaydemonstration i Norge.

– De är kända medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen, säger insatsledare Lars Steneröd vid norska polisen till VG. 

Den nazistiska gruppen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerade under parollen "Krossa homolobbyn" i norska Kristiansand på lördagen.

Ett 60-tal demonstranter marscherade genom staden, viftade med gruppens flagga och delade ut flygblad. Demonstrationen genomfördes utan tillstånd och avlöpte med "mindre bråk utan polisingripande", enligt polisen.

18 svenskar gripna

Kvällen och natten före stoppade norska polisen 18 svenska nazister som misstänktes vara på väg till demonstrationen. De greps i flera omgångar vid gränsen, de fyra första vid 22.30-tiden på fredagskvällen vid Örje i Östfold.

Nu utvisas de till Sverige. Polisen har beslagtagit knogjärn, pepparsprej och knivar från flera av dem, skriver TT.

– Vi har gripit 19 personer sedan i fredags, 18 av dem är svenskar. Några av dem har släppts, resten kommer att släppas under kvällen. De kommer att utvisas från norskt territorium, men har knappast några andra påföljder att vänta, säger Björge Haugen, operationsledare på polisen i Østfold, till TT.

Insatsledare Lars Steneröd på ledningscentralen i Östfold säger till NRK att alla svenskarna tillhör högerextrema miljöer.

– De är kända medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen från Sverige. Det har inte gjorts några beslag av vapen, men vi har tagit i beslag andra saker som kan användas under en demonstration, säger Lars Steneröd på ledningscentralen till VG.

"Kända av svenska polisen"

Steneröd säger att de "är kända av den svenska polisen och högerextrema". Männen greps i enlighet med paragraf 106 i norska utlänningslagen och förhördes under lördagen. De utvisas eftersom "de kan utgöra en fara för säkerheten", enligt en norsk åklagare.

Polisen misstänker att svenskarna har tagit sig till Norge för att delta i icke-tillståndsgivna högerextrema demonstrationer. Under helgen arbetar polisen med förhöjd beredskap.

"Krossa homolobbyn"

Ursprungligen fick nazistiska Nordiska motståndsrörelsen tillstånd att demonstrera i Fredrikstad, under parollen "krossa homolobbyn". Tillståndet återkallades sedan av polis eftersom man befarade att det kunde uppstå en våldsam situation mellan högerextremister och antifascister, rapporterar Dagbladet.

Haakon Forwald, talesman för NMR i Norge, säger att gruppen vill "krossa homolobbyn".

– Vår paroll är att krossa homolobbyn. Budskapet är att belysa problematiken kring homolobbyn och dess destruktiva inflytande på vårt folk, säger han till norska TV2. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.