Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskar gripna vid Natobas i Bryssel

Här griper polisen aktivister som försöker ta sig in till Natos högkvarter.Foto: Virginia Mayo

Hundratals fredsaktivister försökte på söndagen bryta sig in på militäralliansen Natos högkvarter i Bryssel.

Ett 30-tal svenskar greps. En av dem är Puma Berg, 22, från Stockholm.

- Syftet var att stoppa och störa Natos verksamhet och uppmärksamma att Sverige är en del i Natos verksamhet, säger hon.

Omkring 500 fredsaktivister försökte på söndagseftermiddagen bryta sig in på militäralliansen Natos högkvarter i Bryssel, rapporterade AFP på söndagen.

En som var med i aktionen är Puma Berg, 22, från det svenska nätverket Ofog.

Vid 20.30 på söndagskvällen hade en del aktivister släppts, bland annat Puma Berg som då satt på en buss från häktet.

- Som jag har hört greps 360 personer, varav 30 från Sverige och 30 från Finland. Målet med aktionen var att kunna ta sig in i Natos högkvarter över det höga stängslet - 16 lyckades, säger hon till Expressen.se.

"Vill uppmärksamma"

Demonstrationen var arrangerad av den belgiska organisationen Aktion för fred.

- Syftet var att stoppa och störa Natos verksamhet och uppmärksamma att Sverige är en del i Natos verksamhet. Vi ville uppmärksamma att Nato har och utvecklar kärnvapen och de är redo att använda kärnvapen i attack, vilket strider mot internationell rätt, säger Puma Berg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.