Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskar fast på Kanarieöarna efter storm

Berättar om situationen: ”Det har varit lite kallt”.
På bilder från flygledartornet på flygplatsen i Gran Canaria kan man se sandstormen.Foto: controladores aeros
Foto: Jesper Öhrman / Läsarbild
Erik Asp, 23, och hans ettåriga son. Foto: Privat
Erik Asp och hans familj tvingas sova på flygplatsen efter stormen. Foto: Privat
Jesper Öhrman är fast på flygplatsen i Las Palmas.
Strandade resenärer på flygplatsen på Gran Canaria.Foto: Läsarbild
Strandade resenärer på flygplatsen.Foto: Läsarbild
Hundratals svenskar är strandade på flygplatsen. Många tvingas nu övernatta där.Foto: Läsarbild
1 / 9

Flygplatsen på Gran Canaria har tvingats stänga efter en sandstorm. 

Hundratals svenska resenärer har drabbats – de första skulle få flyga hem i eftermiddag, men både SAS och Norwegian har nu ställt in sina flyg även i dag.

Erik Asp, 23, tvingades sova vid bagagebanden tillsammans med sin sambo och deras ettåriga son. 

– Vi vet inte när vi kommer härifrån, säger han.

Hur ofta råkar du ut för strul med flyget?

Flygplatsen har varit stängd sedan lördagseftermiddagen, och det är fortfarande oklart vilka avgångar som kommer att gå som vanligt. 

SAS har två plan med totalt 360 resenärer som väntar på att få komma i väg till Arlanda, och de kommer att behöva spendera ytterligare en natt på Gran Canaria. SAS-planen måste undergå en teknisk undersökning innan de kan flyga, och de är startklara tidigast måndag morgon.

– Vi jobbar på att försöka hitta hotellrum till de som ännu inte har någonstans att ta vägen i natt, säger John Eckhoff, presschef på SAS. 

– Vi har stor förståelse för att det finns ett behov av med information, och vi jobbar hårt för att hitta lösningar för de som drabbats, tillägger han.

Norwegian har gjort samma bedömning. Apollos 300 resenärer på Gran Canaria kommer inte heller att kunna resa hem på söndagen.

– Vi har precis fått veta att de har stängt flygplatsen. Nu håller vi på för fullt med att hitta hotell för våra resenärer, säger Clara Larsson, pressansvarig på Apollo.

Ving har gett positiva besked

Ving gav under söndagen besked om att vissa resenärer kunde få räkna med att få komma hem. Vings 377 strandade resenärer väntas få åka med ett plan till Arlanda klockan 13.30.

– Vi får verkligen hoppas att de kommer i väg, säger Charlotta Hallencreutz, presstalesperson på Ving.

Planen är också att 388 andra Ving-resenärer som är fast i Portugal sedan i går kväll kommer att få fortsätta till Gran Canaria klockan 11.30. Expressen har sökt Ving som inte återkommit om flygen gick som planerat.

”Vi får inget veta”

Magnus Ehrenstråhle från Stockholm är en av de som skulle rest hem till Stockholm med SAS under lördagen, men som fortfarande sitter fast på Gran Canaria.

Han är mycket kritisk till hur SAS har hanterat kaoset, och säger att passagerarna tvingats förlita sig på media för att få veta vad som händer.

– Över 24 timmar senare och ingen information från SAS. Det var en medpassagerare som såg att SAS uttalat sig om att flygen är inställda i dag igen, men ingen har berättat något för oss.

Han berättar att SAS:s representant på plats inte har kunnat ge dem information om de ska få hjälp med boende under natten. Deras bagage ligger fortfarande kvar i planet som inte ska lyfta förrän i morgon.

– Ingen svarar någonstans. Jag har varit en trogen SAS-resenär och ville få till stånd information, men de är inte intresserade.

Tvingades sova med barnet på flygplatsen

En av de som drabbats är Erik Asp, 23, från Handen i Stockholm. Han har varit på flygplatsen tillsammans med sin sambo och deras 1-åriga son sedan lördagseftermiddagen.

– Det var bra väder med klarblå himmel när vi åkte, men ju närmare flygplatsen vi kom desto sämre blev det. Vi tittade ut genom fönstret och såg inte ens planen. Sikten var i princip obefintlig, säger han. 

De tvingades spendera natten på flygplatsen. 

– Vi vet inte när vi kommer härifrån. Norwegian har en flight klockan sju på morgonen men de tror inte att den kommer kunna gå. Det är inte så mycket att göra åt, men det är ju jobbigt när man har små barn, säger Erik Asp.

Hur har stämningen på flygplatsen varit? 

– Det är ju högsäsong och sportlov så det är en hel del människor här. Det är mycket barn också och de har inte lika mycket tålamod, så det är mycket barngråt. Men stämningen har ändå varit okej. Alla vet att man inte kan göra någonting, att man inte flyger när det inte är 100 procent säkert. 

”Man vill hem till måndag”

En annan drabbad är SAS-resenären Jesper Öhrman, som fick sova vid bagagebanden tillsammans med sin familj. På söndagsmorgonen visste de fortfarande inte när de skulle kunna åka hem.

– Vi får se om det går några plan. Men hotellrum kommer vi få glömma. Det finns inget rum på hela ön. En till natt här skulle nog många bli besvikna på. Man vill ju hem till måndag.

Hundratals passagerare väntar

Apolloresenären Magnus Wibäcks plan skulle ha lyft klockan 17.20 på lördagen:

– Jag tycker mest synd om äldre och familjer med mindre barn. Våra barn är elva och 14 så vi klarar oss en natt på flygplatsen. Det som är tråkigast i sådan här situationer är som alltid bristen på information.

Det är oklart när de får resa hem.

Vid 22:30 ska tavlorna fortfarande inte ha varit uppdaterade med rätt information, enligt resenärer.Foto: Läsarbild

Enligt Vings presstalesperson Charlotta Hallencreutz fick bolaget information om sandstormen sent på lördagseftermiddagen. Hon säger att det inte är helt ovanligt att sandstormar drabbar flygplatsen på Gran Canaria. 

https://twitter.com/controladores/status/1231274812623982592

Även resebolaget TUI har ett fåtal svenskar som kan drabbas av förseningar efter sandstormens framfart. 

– Men de är bokade på andra flygbolag och ska inte åka med våra flyg, säger Adelina Dankova på TUI:s pressjour. 

Hon säger också att man kan ta kontakt med TUI om man är berörd av stormen, och om ersättningsfrågor.

Kurt strandsatt i Faro: ”Har tillbringat natten här”

Sandstorm drabbar resenärer till Kanarieöarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.