Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskar fast i Syrien efter EU-sanktioner

Svenske Hammam Al Rabi, 24, sitter fast i konfliktdrabbade Syrien. "Hur kan de behandla oss på det sättet", säger han.

Svenske Hammam Al Rabi, 24, sitter fast i konfliktdrabbade Syrien sedan EU infört sanktioner mot det statliga bolaget Syrian arab airlines.

Nu vet han inte hur han ska ta sig hem.

– Vi är svenska medborgare. Hur kan de behandla oss på det sättet, säger han upprört.

Umeåbon Hammam Al Rabi har varit i Syrien och hälsat på släktingar.

När han skulle ta planet hem till Sverige vid 20-tiden, lokal tid, på måndagskvällen fick han besked om att EU hade infört sanktioner mot det syriska bolaget Syrian arab airlines – fem minuter innan planet skulle lyfta.

Nu har han åkt till ett hotell i Damaskus tillsammans med två medresenärer, som också vill hem till Sverige.

– Det enda vi har fått besked om är att vi kan ta oss till Libanon eller Jordanien. Problemet är att gränsen är stängd. Det enda alternativet vi har är att hitta ett flyg till Beirut i Libanon, säger han.

Saknar visum

Hammam Al Rabi ska övernatta på ett hotell i Damaskus och försöka boka in sig på ett flyg på tisdagen. Om det inte fungerar kommer han försöka ta sig in i Libanon.

– Ingen av oss har jordanskt visum, så att ta sig in i landet är i princip omöjligt.

Personalen på hotellet uppger att det finns en hotbild mot resenärerna på flighten, och har bett dem att hålla sig inomhus så mycket som möjligt.

– Var den informationen kommer ifrån vet jag inte, säger Hammam Al Rabi.

Ingen information

Den 23 juli införde EU ytterligare sanktioner mot Syrien – denna gång mot det statliga flygbolaget Syrian arab airlines.

– Det innebär i praktiken att bolaget inte kommer att kunna flyga till europeiska destinationer, säger Jenny Häggmark på UD:s presstjänst.

Före Hammam Al Rabi reste till Syrien, för ungefär tio dagar sedan, kontaktade han UD för att höra sig för om läget. Han är kritisk till att EU inte informerade honom om att sanktionerna eventuellt skulle träda i kraft.

Men UD betonar att man under en längre tid har avrått från att resa till Syrien, och att sanktionerna inte hade trätt i kraft när Hammam Al Rabi hörde av sig.

– Sanktionerna offentliggörs när de är beslutade, säger Anders Jörle på UD:s presstjänst.