Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flygplan med svenskar från Wuhan har landat i Sverige

Ett tiotal svenskar från viruszonen i Kina landade på Arlanda under söndagskvällen.
Planet med svenskarna landade på Arlanda vid 21-tiden på söndagskvällen.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Ett tiotal svenskar från Wuhan befann sig ombord.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Ett tiotal svenskar från Wuhan befann sig ombord på planet, som landade vid 21-tiden på söndagskvällen.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Tianhe International Airport i Wuhan. Ett franskchartrat plan har landat i Wuhan på lördagskvällen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Över 10 000 personer har smittats i coronaviruset.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Nu har de evakuerade Wuhansvenskarnas flygplan landat på Arlanda. 

Det rör sig om ett tiotal personer. 

Enligt nyhetssajten Europe 1 har ett 20-tal av passagerarna som reste med svenskarna från Wuhan till Frankrike hållits kvar eftersom de uppvisat symptom på coronaviruset.

Ingen av svenskarna är smittad enligt Folkhälsomyndigheten – och de är inte tvingade till kontakt med sjukvården.

– Det finns en plan för hur alla ska komma hem till sig med hemtransport, säger Maria Bergstrand vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Vid 21-tiden på söndagen landade de evakuerade Wuhan-svenskarna i ett specialchartrat flygplan på Arlanda. 

Det ska röra sig om elva personer. 

https://twitter.com/Utrikesdep/status/1224098018850484231

20 passagerare som reste med svenskar testas för symptom

Svenskarna reste först från Wuhan med evakuerade européer i en jumbojet, Airbus A380, och landade under söndagseftermiddagen på den franska militärbasen Istres-Le Tubé, väster om Marseille. Vid ankomsten till Frankrike visade 20 av de 250 passagerarna symptom och skulle testas för Wuhanviruset, berättade Frankrikes folkhälsominister Agnès Buzyn för Europe 1.  

– Cirka tjugo personer med symptom har fått stanna kvar på marken i Istres. De övervakas av läkare medan de testas, sa Frankrikes hälsominister, Agnès Buzyn, på en presskonferens under söndagen. 

En av passagerarna som visade symptom, en kvinna, sa till Europe 1. 

– Om jag testar positivt kommer jag att stanna i karantän på sjukhuset. 

Kvinnan berättar att flygplanets resenärer placerats i tält där de sorterats utifrån nationalitet och symptom. 

– Det finns poliser och militär överallt. Läkarna är lite överväldigande, de bär full kostym med masker och skyddsglasögon, sa hon till Europe 1. 

Passagerare testas av militärläkare på flygplatsen

Från början var det 36 passagerare som ska ha visat symptom men 16 av dessa kunde avfärdas till skillnad från de 20 andra, enligt Le Parisien

Enligt folkhälsoministern skulle resultaten från virustesterna vara klara inom några timmar. 

Enligt Europe 1 kommer de som eventuellt testar positivt för coronaviruset få stanna på sjukhuset. Resterande fransmän kommer att föras till en utav de två karantänsplatserna i Carry-le-Rouet och Aix-en-Provence.

Dessa är franska och icke-europeiska medborgare och ska testas av militärläkare på flygplatsen.  

Svenskarna reste vidare från den franska militärbasen i ett specialchartrat plan med destination Arlanda. 

Efter den långa resan får de nu bege sig till sina hem. 

– Det finns en plan för hur alla ska komma hem till sig med hemtransport, säger Maria Bergstrand vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB under söndagskvällen. 

Folkhälsomyndigheten: Smittorisken är ”minimal”

Det rör sig om ett tiotal svenskar som nu anlänt till Arlanda. 

Har de testats för viruset eller har man bara tittat efter symptom? 

– Det är Folkhälsomyndigheten som har ansvar för att man genomfört de undersökningar som man anser behövs. Det har läkare och epidemiologer bestämt, säger Maria Bergstrand. 

De 65 franska passagerarna som steg av i Frankrike sattes omedelbart i karantän efter landning, enligt lokala medier. Samma gäller de holländska och de belgiska passagerarna – men inte de svenska. 

Varför gör inte Sverige som andra länder och sätter medborgarna i karantän i två veckor? 

– Det är Folkhälsomyndigheten som har ansvaret och rättigheten att fatta den typen av riktlinjer och beslut även i det fallet, säger Maria Bergstrand. 

Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för smitta är ”minimal”. Därmed anses det räcka med frivillig kontakt med sjukvården efter att de evakuerade svenskarna transporterats till sina hemorter.

De kommer att få instruktioner om att hålla kontakt med sjukvården och smittskyddet under 14 dagar för att avskriva risken för smitta. 

Misstänkta symptom uppvisade från planet

Ett 15-tal svenskar befann sig i Wuhan förra veckan. 

Flygplanet som svenskarna först reste med, en Airbus A380 tillhörande det maltesiska flygbolaget HiFly, lämnade Wuhan i natt klockan 02:30 svensk tid, och landade på den franska medelhavskusten strax efter 14:30.

Förutom de 65 fransmännen befann sig 185 personer från 29 andra länder – inklusive Sverige – på planet, rapporterar Le Parisien. Bland dem finns också 23 holländare, fem tjecker och två slovaker.

– De flesta passagerare kommer återvända till sina hemländer omedelbart efter ankomst, säger Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian till Le Figaro.

Samtliga resenärer genomgick en hälsokontroll innan planet lyfte från Kina för resan till Frankrike.

Ombord på planet har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) två personer som ska fungera som krisstöd.

https://twitter.com/eu_echo/status/1222183234890620929

Folkhälsomyndigheten har under resan kontrollerat att ingen av resenärerna mår dåligt, och inte drabbats av hög feber. 

– Det är inte fråga om någon avancerad testning. Det finns ingen anledning att göra något mer, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, enligt TT.

Chartrade plan för hjälp

Redan under tisdagen meddelade EU:s avdelning för humanitär hjälp att man skulle skicka två chartrade flygplan till Wuhan. Detta för att hämta hem europeiska medborgare som annars riskerar att drabbas av coronaviruset.

Hittills har 361 personer dött av viruset. Ytterligare 16 759 personer har bekräftats vara smittade, enligt South China Morning Post.

Det var Frankrike som begärde att EU skulle hjälpa till att få hem medborgare från Wuhan. Det gör man genom en överenskommelse mellan EU-länderna och ytterligare några länder – European Civil Protection Mechanism – där man kommit överens om att hjälpa varandra vid krissituationer.

Enligt portugisiska Publico är det EU som betalar för de två planen, som chartrats i Portugal, men som leds av Frankrike. Men kostnaden hem till Sverige kan komma att landa på resenären.

– Enskilda resenärer är informerade om att kostnader även kan komma att bäras av den enskilde. Vi kan inte i dagsläget ge några klara besked om den exakta kostnadsfördelningen, säger Anna Lundbladh.

– Hur det ska fördelas kommer att hanteras först i efterhand. 

Första flyget landade i fredags

Enligt flera franska medier återvände det första flygplanet till en semesteranläggning i badorten Carry-le-Rouet i närheten av Marseille i Frankrike under fredagseftermiddagen. Cirka 200 fransmän fanns ombord på planet, samt ett antal andra europeiska medborgare. 

Passagerarna kommer att hållas isolerade i fjorton dagar, medan tester genomförs för att undersöka om någon blivit smittad, skriver franska Le Monde. 

Men några sådana åtgärder är alltså inte aktuella för svenskarna som varit i Wuhan.

 – Man måste komma ihåg att vi har en handfull personer att hantera, då kan man skräddarsy lösningar. Frankrike har ett stort antal personer och därför måste man skapa en egen organisation för att hantera dem och då är det bättre att ha allt på ett ställe, säger Anders Tegnell, enligt TT.

– Det viktiga är att man gör som man brukar göra, fortsätter han.

Svensk forskare jobbar på vaccin

Matti Sällberg, professor i laboratoriemedicin, berättar om hur arbetet går till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.