Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskans fynd kan lösa flygmysteriet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annette von Arnold och Thomas Antoni gjorde ett mystiskt fynd på en ö i Maldiverna: ett stort antal skor utspridda längs med stranden.
Malaysian Airlines-planet försvann i mars förra året.

LONDON. Invånare på en ö i Maldiverna tror sig ha sett Malaysia Airlines saknade MH370 innan planet försvann – och har på nytt lämnat detaljerade vittnesmål.

Svenskan Annette von Arnold, 58, gjorde ett mystiskt fynd på en annan ö i Maldiverna veckan därpå: ett stort antal skor utspridda längs med stranden.

För första gången berättar hon nu om sitt vittnesmål.

– Det var för många skor för att det skulle vara normalt. Dessutom låg små fyrkantiga juicepaket utspridda, sådana man får på flygplan, säger hon. 

Malaysia Airlines flight MH370 försvann spårlöst 8 mars förra året under en flygning från Kuala Lumpur till Peking. Sedan dess har Boeing 777-planet, med 239 passagerare ombord, aldrig återfunnits. Sökningarna har koncentrerats till ett område 180 mil sydväst om Perth på Australiens västkust. 

Nya uppgifter om möjliga iakttagelser av planet väcker dock frågor om hur säkert det är att planet verkligen försvann utanför Australien. 

Flera invånare på ön Kuda Huvadhoo i Maldiverna berättar nu i nya intervjuer att de tror sig ha sett passagerarplanet under morgonen 8 mars förra året. I samband med försvinnandet förekom liknande uppgifter från Maldiverna. The Weekend Australien har spenderat tre dagar på ön och talat med ett flertal öbor, som beskriver sina iakttagelser på liknande sätt. 

– Jag har sett bilder av det saknade planet. Jag tror att jag såg just det planet. När det försvann kände jag starkt att de som letar borde komma hit, säger Abdu Rasheed Ibrahim, 47, till The Weekend Australian. 

Trovärdiga vittnen

Sex av vittnena har även förhörts av polis och beskrivs som trovärdiga. 

– De här människorna söker inte uppmärksamhet och de gick inte själva till polisen med det. Polisen kom till dem efter att ha hört om det, säger en poliskälla till tidningen. 

Öbor har bland annat berättat hur planet hade samma färg som Malaysia Airlines flygplan har. 

– Jag såg detta väldigt stora flygplan tippa något åt sidan och jag kunde se färgerna, de röda och blåa linjerna, under fönstren. Sedan hörde jag det höga ljudet, säger Abdu Rasheed Ibrahim. 

En annan öbo, Ahmed Ibrahim, 40, såg planet från sin trädgård.

– Det här var inte en normal syn, planet var annorlunda. Det var väldigt stort, väldigt bullrigt och flög lågt. Senare samma eftermiddag fick jag höra om det försvunna planet när jag var på stranden. Jag tror att det är samma plan, säger han till tidningen.

Aldrig något liknande

De nya uppgifterna har även fått svenska Annette von Arnold från Anderslöv att reagera. Hon var veckan efter planets försvinnande på semester på ön Kanuhura i Maldiverna med sin make Thomas, 57. Under en morgonpromenad såg de att delar av stranden var täckt av skor – och små juicepaket. 

– Det såg jättekonstigt ut. Vi har aldrig sett något liknande. Det var herrskor, damskor och flip flops utspridda om vartannat. Kanske omkring 50 skor. Sedan låg det också en massa juicepaket utspridda, små juicepaket av typen man brukar få på flygplan. Vi sade till någon på vårt hotell, men de bara ryckte på axlarna åt det. 

Hon fortsätter:

– Vi gick runt ön tidigt om morgnarna och märkte att de måste städa frenetiskt där. Nästa gång vi gick förbi den här platsen var det rent. Det känns lite typiskt, jag brukar alltid ha mobilen med mig, men hade det inte just då. Då hade jag ju tagit en bild. Och när vi kom tillbaka igen var allt borta, säger hon. 

Obehagskänsla

Annette von Arnold har haft svårt att sluta tänka på vad hon såg – och blev återigen påmind om den märkliga upptäckten när hon såg en dokumentär i somras om sökandet efter planet. 

– Det har varit en obehagskänsla ända sedan vi såg det här och så fort det kommer något nytt om planet tänker jag på skorna. Jag tycker det är ofattbart att man inte har letat där, det känns nästan som att man har bestämt sig för att det ska vara utanför Australien. De borde skicka någon till Maldiverna för att undersöka det här, det verkar lite nonchalant att inte lyssna på uppgifterna från den här ön, säger hon.

Malaysias transportminister Liow Tiong Lai sade i mars att dess myndigheter kommer att granska all information på nytt, om planet inte har återfunnits i slutet av maj i år. Efter det uttalandet bestämde sig Anette von Arnold för att kontakta malaysiska myndigheter för att berätta vad hon och maken såg. 

– Jag mejlade till det malaysiska transportministeriet, men jag har inte fått något svar, säger Annette von Arnold. 

Högt ljud registrerades

De nya vittnesmålen från Maldiverna publiceras samtidigt som marinteknologiska forskare vid Curtin University i Australien uppger att ett högt ljud registrerades i området vid en tidpunkt som stämmer överens med då planet beräknas ha fått slut på bränsle. Ljudets källa var nära ön Kuda Huvadhoo. De uppgifterna upptäcktes när Curtin University tillsammans med FN-stödda CTBTO – som övervakar förbudet mot kärnvapenprov – utredde var ljudet kom ifrån, skriver Daily Mail. 

Universitetets Alec Duncan säger till The Weekend Australian att de inte utesluter att det kan ha varit det försvunna planet.

– Det skulle vara mer korrekt att säga att vårt team har identifierat en ungefärlig möjlig ursprungsplats för ett ljud som antagligen är geologiskt, men som inte kan uteslutas har något att göra med försvinnandet av MH370, säger Duncan till tidningen.

Maldivernas försvar uppgav i ett uttalande i mars förra året att de inte kunde bekräfta att det funnits något flygplan i området vid tidpunkten för MH370:s försvinnande. Lokalbefolkning tror dock att detta varit ett försök att dölja de begränsade radarmöjligheter Maldiverna har, skriver Daily Mail

Expressen har sökt talespersoner för transportministeriet i Malaysia, utan resultat.

Sökningarna efter MH370

√ Sökningarna efter det försvunna flygplanet har koncentrerats till södra Indiska oceanen, som bygger på de analyser man gjort av satellitdata. I juni förra året avgränsades operationen till ett 60 000 kvadratkilometer stort område, 180 mil utanför Australiens västkust. 

√ Undersökningarna i området sker genom att farkoster sänks ner på havsbotten från flera specialfartyg. Med hjälp av sonarsystem undersöks havsbotten med hjälp av ljudvågor. 

√ I augusti kom uppgifter om att flygbolaget försökt ringa planet via satellittelefon, vilket misslyckades. Malaysia och Australien uppgav dock att det genom samtalet kunde visas att planet tagit sig längre söderut än vad man tidigare trott. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.