Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska vapnen i stora ukrainska upprustningen

Ulf Henricsson, överste av första graden, svarar på tre frågor om stridsvagnarna som Väst skickar till kriget i Ukraina.
19 januari meddelade regeringen att Sverige kommer att skicka artillerisystemet Archer till Ukraina.
Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten

Ukraina rustar för offensiv och flera västländer har beslutat att skicka stridsvagnar till fronten.

Ännu finns inget beslut i Sverige – men landet bistår med en hel del annan militärutrustning.

Se vapenlistan här.

Under fredagen kommer Sverige att delta i ett möte med andra länder som har Leopard 2-stridsvagnar, som efterfrågats av Ukraina. Än så länge har Sverige inte gett besked om man kommer att skicka några vagnar – men man vill hjälpa till.

– Vi kommer att göra vad vi kan för att möjliggöra att även skicka stridsvagnar till Ukraina, säger försvarsminister Pål Jonson till TT på torsdagen.

– Jag utesluter ingenting, vare sig möjlighet att skicka stridsvagnar eller att bidra med underhåll, utbildning eller logistik, fortsätter han.

Enligt TV4 Nyheterna har Ukraina också efterfrågat Jas 39 Gripenplan. Men en sådan export är inte aktuell för Sveriges del, meddelar Jonson.

”Det pågår inte förberedelser för att skicka Gripenplan då de bedöms behövas för försvaret av Sverige”, uppger han i en kommentar till tv-kanalen.

Skickat flera vapen

Redan i dag hjälper Sverige till med andra typer av vapen och annan utrustning.

Sedan krigets början i februari 2022 har man bidragit med cirka 15 miljarder kronor i olika stödpaket till Ukraina. Stöden har kommit från såväl den tidigare rödgröna regeringen som det sittande styret.

Under 2022 skickades stödpaket till ett värde av drygt 10 miljarder kronor. Det omfattade flera områden av hjälp, som militärt stöd, humanitärt stöd, finansiellt stöd, civil krishantering, återuppbyggnad, reformstöd och stöd till fria medier och cybersäkerhet.

Det senaste paketet presenterades av Ulf Kristerssons regering 19 januari. Det har ett värde av 4,3 miljarder kronor – exklusive artillerisystemet Archer som också kommer att skickas.

Här är alla vapen som Sverige har eller kommer att exportera till Ukraina.

Granatgevär (Carl Gustaf)

Granatgevär Carl Gustaf.
Foto: Försvarsmakten

Granatgeväret Carl Gustaf är ett rekylfritt pansarvärnsvapen. Det är omladdningsbart och kan användas med flera typer av ammunition, som pansarspränggranater, spränggranater, rökgranater eller lysgranater. Beroende på vilken ammunition som används kan Carl Gustaf användas för att bekämpa pansarfordon, slå mot trupper och byggnader, eller begränsa möjligheten att se eller synas.

Vapnet konstruerades i mitten av 1940-talet och kommer i två modeller: m/48 och m/86. M/48 är helt tillverkad i stål. M/86 är lättare, då det endast är eldröret som är i stål.

Pansarskott 86

Pansarskott 86.
Foto: Försvarsmakten

Pansarskott 86, även kallad AT-4, är ett rekylfritt närpansarvärnsvapen med kaliber 8,4 centimeter. Granaten som används är av typen RSV – riktad sprängverkan. Den är inte kraftfull nog att bekämpa rena stridsvagnar, men effektiv mot pansarfordon och befästningar.

Stridsfordon 90

Stridsfordon 90.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Stridsfordon 90 är bandgående och har ett vridbart torn som kan rotera 360 grader. Fordonet är utrustat med kanon och kulspruta. Skytten har tillgång till laseravståndsmätare och eldledningsdator, vilket bland annat bidrar till att man kan skjuta under rörelse. Siktet har också IRV-system så att fordonet kan användas vid mörker eller nedsatt sikt.

Pansarvärnsrobot 57

Pansarvärnsrobot 57.
Foto: Johan Lundahl/Försvarsmakten

Pansarvärnsrobot 57 kallas även NLAW, vilket står för Next generation Light Anti-tank Weapon. Som namnet antyder används vapnet för att förstöra stridsvagnar. Robot 57 liknar ett pansarskott, men har mer avancerad konstruktion. Skytten har möjlighet att ställa in vilket avstånd robotens verksandel ska armeras vid och välja mellan två banor – en som för roboten framåt och en som för roboten uppåt.

Pansarvärnsrobot 57 kan avfyras en gång på ett avstånd från 20 meter upp till 800 meter. Det är också möjligt att avfyra inifrån byggnader och trånga utrymmen.

Automatgevär 90

Automatgevär 90.
Foto: Nicklas Gustafsson/Försvarsmakten

Automatgevär 90 är halvautomatiskt och använder grovkalibrig ammunition om 12,7 millimeter. Vapnet används främst för att förstöra fienders materiel, exempelvis minor, ammunition eller lätta fordon. Automatgeväret har ett kikarsikte med tio gångers fast förstoring. Det är även möjligt att montera på en bildförstärkare för att bättre kunna använda geväret i mörker.

Archer

Archer.
Foto: Marcus Olsson/Försvarsmakten

Archer betraktas som ett av världens mest moderna artillerisystem. Pjäsen är en vidareutvecklad variant av artilleripjäsen Haubits 77B, men med två meter längre eldrör. Skillnaden gör att Archer har bättre skjutprestanda och att det är bättre lämpat för internationell ammunition. En annan fördel med Archer är att det kan fjärrstyras från en högteknologisk dator i förarhytten, vilket innebär att skytten oftast inte behöver gå ut när pjäsen används. 

För bemanning behövs en vagnchef, förare och en till två operatörer. Terrängvagnen har omfattande skydd mot splitter, finkalibrig eld, minor, NBC (radioaktiva, biologiska och kemiska ämnen), brand och buller. Den har även ballistiskt skydd.

Robot 17

Robot 17.
Foto: Bjarne Svensson/Försvarsmakten

Robot 17 är en modifierad variant av amerikanska Hellfire. Det är en så kallad sjömålsrobot som används för att hindra fartyg. Precisionen är god, och roboten kan avfyras från land och fartyg – mot mål i vatten och på land.

Robot 17 styrs av reflektionen från en laser som belyser målet.

Kulsprutor

Kulspruta 58
Foto: Försvarsmakten

Det är oklart exakt vilken typ av kulsprutor som Sverige skickat till Ukraina. En av de vanligaste som används inom svenska Försvarsmakten är dock kulspruta 58 – en medeltung helautomatisk variant som hanteras av två personer. Kulspruta 58 kan användas som beväpning på flera olika typer av fordon, fartyg och helikoptrar. 

Funktionssäkerheten och elduthålligheten bedöms som hög, vilket gör det möjligt att bidra med ett effektivt eldunderstöd. Räckvidden ligger på cirka 600 meter.

Se mer:
”Förstår att Ryssland inte kan vinna”

Högt uppsatta inom beryktade FSB flyr landet • Berättar för CNN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.