Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska vapen kan kopplas till krigsbrott

Svenska vapen kan kopplas till krigsbrott i Jemen, enligt en granskning av TV4. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Enligt en granskning av TV4-nyheterna så har Sverige sålt vapen till den saudiledda koalitionen som anklagas för krigsbrott i Jemen. 

– Svenskt materiel ska inte användas för krigsbrott, säger Måns Molander på Human Rights Watch. 

Den saudiledda koalitionen beskylls för att ha stoppat mat och mediciner från att nå den jemenitiska civilbefolkningen, och enligt Rädda Barnen har 85 000 barn har dött av svält i Jemen. 

Enligt säkerhetsexperter styr Förenade arabemiraten blockaden mot Jemen från en militärbas i Assab i Eritrea, som ligger söder om staden Hodeidah utanför Jemens gräns. 

TV4-nyheterna kan nu avslöja att svenska vapen kan kopplas till konflikten. 

Med hjälp av organisationerna Bellingcat och Light house reports har tv-kanalen genomfört så kallad geolokalisering där de genom att studera satellitbilder kan kartlägga vilka fartyg som ligger i hamnen och vilken utrustning de använder. 

”Sverige har en skyldighet”

De har analyserat bilder där det går att backa tillbaka i tiden och har kunnat se vad som hänt de senaste åren. Tack vare metoden kunde teamet konstatera att ett stort antal svensktillverkade fartyg, svenska kanoner och svensk radarutrustning regelbundet trafikerar hamnen. 

Flera svenska företag som bland annat Saab har haft materiel i hamnen. 

Människorättsorganisationen Human Rights Watch är mycket kritiska till att svenska vapen kan kopplas till krigsbrott och kräver nu att uppgifterna utreds. 

– Svenskt materiel ska inte användas för krigsbrott. Finns det en risk att vapnen används i situationer som kan kränka mänskliga rättigheter så finns det en skyldighet hos Sverige att ställa de frågorna för att få reda på hur de används, säger Måns Molander på Human Rights Watch. 

 – Att hindra hjälp till människor som behöver hjälp i en krigssituation, det är ett krigsbrott. 

23-åriga Urmi säljer sin kropp för 45 kronor på ”Bordell-ön”

Unga kvinnor tvingas till ett liv i exil • Tanzanela, 25: ”Härifrån tar sig ingen ut”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.