Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska ungdomar hetsas till spritlekar

VAL THORENS. Svenskar älskar att släppa loss i Alperna, både i skidbacken och i baren. Under sportlovsveckorna är det tonåringarnas tur att invadera alpbyarna.

Researrangörernas hemsidor utlovar sol, skidåkning och "massor av nya kompisar". Sonia Sakovitch, 18, uttrycker det annorlunda:

- Det här är kåta ungdomar och sprit, och det känns som om researrangörerna gör allt de kan för att tjäna pengar på oss.

VAL THORENS. Uppe på ett podium står reseledare och sprutar starksprit rakt ner i tonåringarnas munnar.

En vanlig syn under sportlovet i Val Thorens, där svenskarna är kända för att festa hårt.

- Vi har ingen möjlighet att ta med alla ungdomar som är för fulla till polisstationen. I sådana fall hade vi haft hundratals ungdomar där varje natt, säger polischefen i alpbyn.

De halvligger i en sluttning vid Plein Sud-liften på den soligare sidan av berget, precis som hundratals andra sportlovsfirare.

Deras ölburkar står på kylning, nedstuckna i snön.

- Vi tog en shot päronvodka till frukosten imorse. Klockan var väl halv tio. Man är ju här för hela känslan, skidåkningen, solen, afterskin och festen på nätterna, säger Martin Stålhammar, 18.

Han poängterar dock att han och polarna inte är "dräggfulla" i backen.

- Nej, alltså vi tog väl den där shoten i morse. Sedan har det kanske blivit fyra öl till. Och sedan några här på afterskin.

Dukas fram klockan 11

I bakgrunden ekar musiken från afterski-klubben "La Folie Douce" - de svenska tonåringarnas favoritställe. Här behöver vare sig trubadurer eller coverband göra sig något besvär. Istället står ett DJ-bås värdigt vilken Ibiza-klubb som helst uppmonterat på en balkong ovanför den vidsträckta terrassen.

Redan vid elvatiden på förmiddagen dukas det fram ishinkar med gigantiska champagne- och roséflaskor längs baren.

De svenska tonåringarna har kommit till alpbyn Val Thorens för att åka skidor, festa - och samla poäng.

De berättar att "nästan alla som kommit hit" har gjort en poänglista. Att ha sex med en reseledare eller hångla med en bartender är exempel på bedrifter som ger poäng.

Vi tittar in i ett av rummen på ett nedgånget lägenhetshotell där ett killgäng bor. Golvet är täckt av en smutsig, mörkröd heltäckningsmatta – rummet är i princip identiskt med alla hotellrum i Val Thorens.

I många av rummen sover fyra eller fem tonåringar i samma lilla rum, i bäddsoffor och våningssängar. Om en strumpa hänger på dörrhandtaget är det en signal till rumskompisarna: "Stör ej."

Halar fram sin penis

På La Folie Duoces terrass är stämningen lika hög som alptopparna runtomkring.

En tjej tittar förvånat på sin hand. Sekunden tidigare har hon krossat en flaska i en alltför vild skål och nu rinner blodet längs handflatan. Sedan börjar hon skratta, höjer handen i luften och fortsätter veva med den ovanför huvudet.

Tonåringarna på terrassen har rivit av sig skidjackorna och ibland även underställströjorna. En man i 40-årsåldern drar av sig mer än så och halar ner sina orangea skidbyxor. Plötsligt drar han även ner kalsongerna och drar fram sin penis. Ungdomarna runtomkring jublar när mannen gör "helikoptern".

Droger ett stort problem

Partygänget handlar mer rosévin och öl från barerna. Många dansar på borden medan de häller ut flaskornas innehåll på kompisarna nedanför.

På plats finns även Val Thorens polischef - civilklädd i skidkläder, pjäxor och med mössan långt neddragen i pannan.

- Jag är här för att kolla av så att allt går säkert till. Droger är ett stort problem här i Val Thorens, framför allt marijuana och ecstasy, berättar han, men vill av säkerhetsskäl inte uppge sitt namn.

Använder de svenska ungdomarna också droger?

- Jag har i alla fall inte uppfattningen att de använder det i mindre utsträckning än de andra ungdomarna som är här.

När han får frågan om de ofta får placera svenskar i fyllecell skrattar han:

- Fyllecell? Vi har absolut ingen möjlighet att ta med alla ungdomar som är för fulla till polisstationen. I sådana fall hade vi haft hundratals ungdomar där varje natt.

Svenskarna är kända för att festa hårt, och vissa researrangörer fokuserar enbart på tonåringarnas outtömliga lust att festa. Rollin'Snow skriver på sin hemsida:

"Rollin'Snow är en äkta ungdomsresebyrå och på våra resor är det 100 % barnfamiljefritt. Istället är bussarna fullproppade med taggade ungdomar som alla vill åka skidor/snowboard och ha kul."

Gratis shots och öl

Företagets vd Per Selander konstaterar:

- Ja, det är hundra procent barnfamiljfritt. Och det är vi stolta över. Folk kommer ju hit för att festa.

Och just den här kvällen, klockan tio, är det dags för Rollin'Snows barrunda på Grande Rue. Här ligger klubbarna lika tätt som i vilken charterhåla som helst. För 15 euro får resenärerna entré till sju olika klubbar - och bli bjudna på fem gratis shots och tre gratis öl.

Enligt Systembolagets promillemätare kommer en 18-årig tjej som väger 55 kilo att vara berusad fram till lunchtid nästa dag om hon dricker de fem shotsen och tre ölen under de tre timmar som barrundan pågår.

Tar med egen alkohol in

Lasse Kjällberg, alpin chef i Svenska skidförbundet, blir oroad - men inte förvånad - när han hör hur mycket de svenska ungdomarna dricker på sina sportlovsresor.

- Alkohol och skidåkning hör inte ihop. Det är precis som när du kör bil: du är en fara för både dig själv och andra när du har druckit. Många gånger när det har inträffat svåra olyckor har alkohol varit inblandat, säger Lasse Kjällberg.

Somliga vill ha mer att dricka än de fem shotsen och de tre ölen som ingår i barrundan. Det är dyrt att köpa sprit i Frankrike, särskilt om man redan har lagt över 7000 kronor på sin resa. Jacob von Rosen, 18, från Kristianstad har stoppat ner en 70-centiliters romflaska innanför byxlinningen.

Blir inte klubbarna sura när de ser att du har med dig egen sprit in?

- Nej, nej! De märker inte ens någonting!

Jacob von Rosen, som har hängt med barrundegänget, står inne på den skandinaviska krogen Café Snesko som är ett av de svenska tonåringarnas favorithak.

Reseledarna ställer sig uppe på ett podium och ropar till sig tonåringarna. Sedan häller de Fisherman - 30-procentig starksprit - rakt ner i deras munnar. En kort, mörkhårig tjej viker sig dubbel och flämtar att hon måste kräkas efter att den mörkbruna vätskan hällts rakt ner i hennes mun.

Hindrar inte barn från att dricka

Rollin'Snows vd Per Selander är dock noga med att poängtera att hans personal inte själva säljer sprit till minderåriga.

- Men är man, låt säga, 16 år, och vill hänga med på våra aktiviteter som exempelvis vår barrunda, så är man välkommen. Man kan köpa egen dricka i baren av personal som inte är anställda av oss om man vill det. Det är inte vårt jobb att hindra dem från att dricka, säger Per Selander.

Researrangören Nortlander säger sig däremot vara mer noggrann med att minderåriga resenärer inte dricker alkohol. Nyligen har Nortlanders nattklubbar i Val Thorens, Saloon och Summit, börjat dela ut "18+"-band till företagets resenärer. Ett ljusblått tygband som fungerar på samma sätt som entréband till festivaler.

Bandet ska visa att resenären är 18 år, och alltså får köpa alkohol i baren. En god idé, åtminstone i teorin.

Sonia Sakovitch, 18 år från Malmö, berättar att även hon har sett hur reseledarna blundar för förfalskade ID-kort.

- Jag har ju sett vad folk har med sig för legg. De har typ suttit och photoshopat ihop dem på datorn. Vem som helst kan se att de är fejk, men researrangörerna skiter i det, säger hon.

”Gör allt de kan för att tjäna pengar på oss”

Toke Hyldgaard, vd för Nortlander ski tours AB, säger att han inte känner till att 16- och 17-åringar får dricka hur mycket sprit de vill på klubbarna.

- Nej, de har i alla fall inte fått dem av oss. I sådana fall har de fått dem av barerna. Det är barernas uppdrag att hålla koll på armbanden.

Det är ju era barer som delar ut dem?

- Om ungdomarna har med sig falsklegg och det står en fransk dörrvakt och delar ut armband i dörren, så är det svårt för oss att hålla koll på.

Alla köper inte den beskrivningen. 18-åriga Sonia Sakovitch sammanfattar sina intryck av sportlovsveckan i Val Thorens:

- Det här är kåta ungdomar och sprit, och det känns som om researrangörerna gör allt de kan för att tjäna pengar på oss, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.