– Jag såg bara lågorna och tjock svart rök överallt, säger Ulrika. Foto: PRIVAT– Jag såg bara lågorna och tjock svart rök överallt, säger Ulrika. Foto: PRIVAT
– Jag såg bara lågorna och tjock svart rök överallt, säger Ulrika.  Foto: PRIVAT
Hittills har 21 personer dött och 180 personer skadats i bränderna. Foto: JEFF CHIU / AP TT NYHETSBYRÅNHittills har 21 personer dött och 180 personer skadats i bränderna. Foto: JEFF CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN
Hittills har 21 personer dött och 180 personer skadats i bränderna. Foto: JEFF CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN

Svenska Ulrika fast i eldhärjade Napa

Publicerad
Uppdaterad

Svenska Ulrika Edin, 46, bor i det brandhärjade Napa utanför San Francisco. 

Hennes hus har precis klarat sig från att slukas av lågorna, men familjen tvingade snabbt evakuera när elden spred sig. 

– Jag såg bara lågorna och tjock svart rök överallt, säger Ulrika. 

Omkring 8000 brandmän bekämpar just nu de stora skogsbränderna i norra Kalifornien, skriver nyhetsbyrån AP. 

Hittills har 24 personer dött och 180 personer skadats i bränderna. Mer än 3500 hem har förstörts och på onsdagen hade mer än 4400 personer evakuerats. 

Vindistrikten Napa och Sonoma norr om San Francisco är hårt drabbade av branden. 

Svenska Ulrika Edin, 46, är sedan 13 år tillbaka bosatt i området. I söndags kunde hon följa hur branden ryckte närmare och natten mot måndagen var hon tvungen att evakuera. 

– Man såg ingenting, man såg bara lågorna, tjock svart rök överallt och eldklot uppe på bergen, säger hon. 

LÄS MER: Charles och Sara var gifta i 75 år – dog i branden

Omkring 8000 brandmän bekämpar just nu de stora skogsbränderna i norra Kalifornien.Foto: MICHAEL MACOR / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES

”Vi har inte kunnat köpa vatten, is, bensin och gas”

Dagen efter återvände hon och till sin lättnad stod huset kvar. 

– Det brinner överallt runtomkring. Husen på den sidan av vägen där jag bor har klarat sig, på andra sidan mot kullarna till har det brunnit. Vi har vattnat och vattnat och vattnat runtom husen, säger Ulrika. 

Hon berättar att elden gått ner i dalarna och mycket av vinodlingarna, som Napa och Sonoma är kända för, har gått förlorade. 

Nu stannar hon i huset av rädsla för att inte släppas in i det evakuerade området igen om hon återigen åker ut. Ulrika berättar att många som lämnat sina hem är rädda att det ska komma husplundrare och göra inbrott. 

 – Vi har inte kunnat köpa vatten, is, bensin och gas. Vi har ingen el, allt är slutsålt, vi har bara kunnat äta bröd, säger Ulrika.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag