Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska turisterna om paradiset: ”Tvärdött”

Svenska turister på plats på Arlanda inför avresa till Gran Canaria förra veckan.
Gunilla, 75, och Jonas Brundin, 77, har snart varit på plats på Gran Canaria i en vecka.
Foto: Privat
Gunilla, 75, och Jonas Brundin, 77, har snart varit på plats på Gran Canaria i en vecka.
Foto: Privat
Kjell Lindeberg.
Foto: PELLE T NILSSON
Emma Lundgren, 23, och Alexander Heiskanen, 22.
Foto: PELLE T NILSSON
Utsikt över stranden från Kjell Lindebergs hotell.
Foto: Privat

I takt med att vaccineringen breder ut sig söker sig allt fler svenskar ut i världen. 

Expressen har pratat med tre av de svenskar som förra veckan reste till Gran Canaria. 

– Det är tvärdött allting, säger Kjell Lindberg, 70.

Förra veckan var Expressen på plats på Arlanda och pratade med flera svenskar som skulle resa till Spanien. Det var två fullsatta charterplan som lyfte mot Gran Canaria och en efterlängtad solsemester. 

En av de resenärer som nu varit på plats på Gran Canaria i ett par dagar är Gunilla Brundin, 75. Det är tydligt att det inte är som innan pandemin säger hon. 

– Det var ju roligare då för då var det ju mer öppet, affärscentrum och så. Det är inte det man förväntar sig längs beachen. Allting är stängt och så i vårt område. 

– Man saknar restauranger och caféer vid havet.  

Gunilla, 75, och Jonas Brundin, 77, reste ner till Gran Canaria förra veckan för att semestra i två veckor.
Foto: Privat

Förvandlade turiststråk

Även Kjell Lindberg reste till Spanien förra veckan. Han beskriver det populära turiststråket längs strand Amadores som blivit som förvandlat.

– Jag gick strandpromenaden fram och tillbaka och på hemvägen mötte jag inte en enda person, och det var mitt på dagen. Och där kan jag garantera, det är knökfullt med turister hela året. 

Platsen är sig inte lik och det är inget Kjell Lindberg uppskattar. 

– Jag har aldrig upplevt att det är så fullt här eller så, men det här är tråkigt, att det inte är någon aktivitet. Det är tvärdött allting. 

Munskydd den stora skillnaden

Trots restriktioner är det rätt enkelt att röra sig i Spanien. Det menar Alexander Heiskanen, 22, som också åkte ner till Gran Canaria förra veckan.

– Det är väl lite som hemma i Sverige förutom att man måste ha munskydd överallt, det är väl det enda som är skillnaden. 

– Jag trodde att det skulle vara lite mer restriktioner än det är och lite hårdare med att röra på sig, till exempel, efter en viss tid. 

Många är resesugna

Läget på Gran Canaria kan dock komma att svänga snart – nya turister är på väg.

Resebolagen Ving och TUI meddelar att de ser en stor efterfrågan på resor till Gran Canaria. Mer än hälften av platserna på resebolagens plan är bokade de närmsta veckorna. Inom en månad avgår totalt ett tiotal plan från Sverige till Gran Canaria med bolagen.

Resor och restriktioner i Spaninen

Spanien är sedan den 31 mars undantaget från UD:s avrådan från icke nödvändiga resor. 


Det är alltså fritt fram att resa till Spanien men UD uppmanar resenärer att skriva upp sig på svensklistan, läsa ambassadens reseinformation på Sweden Abroad samt ladda ner appen UD Resklar och i applikationen slå på pushnotiser för det land man befinner sig i.


På Gran Canaria gäller restriktioner enligt nivå 2:

- Gruppsamlingar, både i privata samt offentliga utrymmen, begränsas till 6 personer om det ej är så att de är samboende.


- Servering på restauranger, barer och kaféer tillåts inomhus endast sittande upp till 50% av kapaciteten och utomhus upp till 75% av dess kapacitet. Antalet vid uteservering får max vara 6 personer. Förtäring vid bardisk samt större matbufféer tillåts ej.


- Kollektivtrafiken begränsar antalet resenärer till 50%


Källa: UD 

Glädjande besked från Region Stockholm förra veckan när det totala antalet patienter med covid-19, i behov av sjukvård, sjunkit.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.