En turistgrupp som skulle resa till Egypten i dag vågade inte åka på grund av det spända läget. Foto: Läsarbild
En turistgrupp som skulle resa till Egypten i dag vågade inte åka på grund av det spända läget. Foto: Läsarbild

Svenska turister vågar inte åka till Egypten

Publicerad
Uppdaterad
Bo Kjellgren skulle ha rest från Arlanda till Hurghada i Egypten tidigt på söndagsmorgonen.
Men av rädsla för oroligheter på semesterorten väljer han tillsammans med en grupp svenskar att stanna i Sverige - innan UD ändrat sina reserekommendationer.
- Jag undar hur Apollo ställer sig till ett medvetet mänskligt beslut att inte utsätta sig själv och anhöriga för fara, säger Bo Kjellgren.
Klockan sju på söndagsmorgonen lyfte ett plan med charterresenärer från Arlanda till Hurghada i Egypten. Bo Kjellgren från Haninge utanför Stockholm var en av Apollos resenärer som skulle ha följt med planet. Men tillsammans med en grupp på ett 20-tal personer valde han att stanna på Arlanda.

"Vågar inte"

- Vi har tagit det beslutet innan UD har fattat sitt beslut. Vi vågar inte med tanke på hur situationen är där nere. Vi vet inte vad som händer, säger Bo Kjellgren.
- Det känns skit att det inte blir någon semester, men med tanke på situationen är det värt att stanna. Apollo borde fatta det beslutet också.
Enligt honom hade resebolaget Apollo ingen representant på plats på Arlanda på morgonen för att svara på frågor från oroliga resenärer.
- Vi undar varför Apollo inte är på plats? Det finns ingen information. Och när vi ringer ner till servicekontoret i Hurghada får vi höra att folk går omking med påkar, barer och restauranger är stängda och resenärer ombeds att stanna på hotellen. Med rädsla för det checkar vi inte in utan är kvar, säger Bo Kjellgren.

Nya reserekommendationer väntas

Joakim Larsson på UD bekräftar att det har blivit oroligare i turistorterna Hurghada och Sharm-el Sheikh.
- Vi har fått indikationer på att flera affärsägare blivit plundrade på dessa orter. Under söndagsförmiddagen kommer samtliga EU-ambassadörer att hålla ett möte i Kairo och på basis av vad som beslutas under detta möte kommer UD också att se över sina reserekommendationer, säger Joakim Larsson.
Men Bo Kjellberg och de övriga i gruppen fattade sitt beslut innan UD eventuellt utökar sina restriktioner från att enbart gälla Kairo, Alexandria, Suez och Ismailia.
- Jag undar hur Apollo ställer sig till ett medvetet mänskligt beslut att inte utsätta sig för fara, säger Bo Kjellgren.

"Tvingar ingen resa"

Kajsa Moström är informatör vid Apollo.
- Jag kan inte ge ett rakt svar. Men rent principiellt gäller normala om- och avbokningsregler när inte UD avråder, vilket de inte har gjort. Men alla har full rätt att fatta ett eget beslut. Vi tvingar ingen att resa, säger hon.
- Men vi kan komma att se det i ljuset av hur situationen utvecklar sig under dagen.
Varför har ni inte haft personal på plats på Arlanda?
- Vi har haft representanter där iform av SAS-personal och de har varit i kontakt med vårt beredskapsrum. Resenärerna har fått information om att resan inte är inställd och UD har inte ändrat sina reserestriktioner, säger Kajsa Moström.
Samtidigt förbereder sig Apollo på att evakuera sina resenärer eftersom UD i dag kan skärpa sina reserekommendationer och avråda från resor även till Röda havskusten.
- Kan man inte vara i Egypten på grund av att UD avråder så löser vi det. Vi förbereder oss för alla eventualiteter, säger Kajsa Moström till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag