Beskedet: Svenska turister fortsatt portade från Finland

Reseexperten Lottie Knutson om pandemins effekter på resandet.
Finlands statsminister Sanna Marin.
Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Silja Line-färja.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Inrikesminister Maria Ohisalo, andra från vänster, med utbildningsminister Li Andersson, statsminister Sanna Marin och finansminister Katri Kulmuni.
Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mikael Damberg.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska turister är inte välkomna in till Finland – men landet öppnar för resenärer från övriga Norden, meddelar den finska inrikesministern Maria Ohisalo.

Samtidigt meddelar EU-kommissionen att man föreslår att unionens inre gränser ska öppna den 15 juni, skriver AFP. 

– Det är dags att göra konkreta förberedelser för att lyfta restriktionerna, säger EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson.

Finland välkomnar turister från Norge, Danmark, Island och baltiska länderna från och med måndag – men inte från Sverige.

– Tyvärr är epidemiläget så dåligt i Sverige att vi ännu inte kan lätta på restriktionerna gällande Sverige, säger inrikesminister Maria Ohisalo och fortsätter:

– Sverige är ändå ett viktigt land för oss och vi upphäver begränsningarna så fort det är möjligt.

Damberg: ”Vi har ett ansvar att inte försvaga nordiska samarbetet”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) slår tillbaka efter beskedet från Helsingfors och säger att ”vi gärna sett att Finland kom med ett annat besked även för Sverige”.

I ett uttalande till TT säger Damberg vidare: ”Vi har alla ett ansvar att agera på ett sätt som inte försvagar det nordiska samarbetet.”

Damberg påpekar också att det ”finns en upprördhet över situationen, inte minst i gränsområden. Sverige har inte stängt våra gränser i Norden. Man ska komma ihåg att det är av betydelse för turistnäringen och för vår ekonomi när andra nordbor besöker Sverige.”

Flera länder gör samma sak

Och Finland är inte ensam om att porta svenskar.

Sedan tidigare är det klart att Danmark öppnar sina gränser för turister den 15 juni, men välkomnar inte svenskar.

Norge öppnar också sina gränsar för danskar samma dag, men inte heller de släpper in svenskarna. 

EU vill öppna gränserna

EU-kommissionen vill öppna alla gränser inom Schengensamarbetet från och med måndag, 15 juni, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

De rekommenderar även en gradvis öppning för icke-nödvändiga resor från länder utanför EU från 1 juli.

EU:s inrikeskommissionär, Sveriges före detta arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, säger till TT att ”internationellt resande är avgörande för turism och företagande” och för att familjer och vänner i olika länder ska kunna träffas.

Även om vi alla måste vara försiktiga så är det dags att göra konkreta förberedelser för att lyfta restriktionerna till de länder där hälsosituationen liknar den i EU”, säger hon.

Lottie Knutson om faktorerna som avgör: ”Skulle inte tveka”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.