Han var upprörd och frågade servitören om hans Dry Martini verkligen kostade 15 lire, vilket motsvarar 60 kronor. Juholt tyckte att Martinin var för dyr. "15 lira för en Martini", muttrade han högt för sig själv, säger en svensk turist som var på samma restaurang. Foto: PRIVAT
Han var upprörd och frågade servitören om hans Dry Martini verkligen kostade 15 lire, vilket motsvarar 60 kronor. Juholt tyckte att Martinin var för dyr. "15 lira för en Martini", muttrade han högt för sig själv, säger en svensk turist som var på samma restaurang. Foto: PRIVAT

Svenska turister hörde Juholt håna partikamrater öppet

Publicerad
Uppdaterad
Här - i en skybar i centrala Istanbul - firar Håkan Juholt och hans flickvän påsk. Svenska turister på plats i Turkiet berättar hur den nya S-ledaren klagar på drinkpriserna, hånar sina kollegor och läser högt ur interna mejl från partikamrater.
- Han var upprörd och frågade servitören om hans Dry Martini verkligen kostade 15 lira, berättar en svensk turist som befann sig på samma restaurang.
Expressen har sökt Juholt både på lördagen och söndagens morgon, beskedet blir detsamma.
- Han kommenterar det inte, hälsar hans pressekreterare till Expressen.se:s Rebecka Martikainen.
Håkan Juholt och hans flickvän Åsa Lindgren firar just nu påsk i den turkiska storstaden Istanbul.
I fredags besökte paret hotellet Pierre Loti i centrala Istanbul, som är känd för sin restaurang på takterrassen. I grön huvtröja och vita piratbyxor drack S-ledaren drinkar tillsammans med sin särbo under kvällen. Förvånade svenska turister såg hur Håkan Juholt stegade in på krogen och beställde in Dry Martini. Hans flickvän drack Irish Coffee.
Men S-ledaren var enligt turisterna, som nyfiket följde utvecklingen, inte nöjd med priset.
- Han var upprörd och frågade servitören om hans Dry Martini verkligen kostade 15 lire, vilket motsvarar 60 kronor. Juholt tyckte att Martinin var för dyr. "15 lira för en Martini", muttrade han högt för sig själv, säger en svensk turist som var på samma restaurang.

Hade särskilda krav

När personalen på Pierre Loti fick höra att gästen i restaurangen var en högt uppsatt politiker i Sverige trodde man först att det var Fredrik Reinfeldt. Restaurangchefen berättar för Expressen att S-ledaren hade särskilda krav på sin Dry Martini.
- Först ville han inte ha gin i sin Dry Martini, men sedan ändrade han sig och jag hällde i gin, berättar hon.

Gav Reinfeldt en känga

Det var inte bara drinkpriserna som gjorde Håkan Juholt irriterad. En turist som satt i närheten av Håkan Juholt berättar hur S-ledaren läste högt ur en mejlkonversation med en partikollega.
- Han läste högt för sin flickvän ur en mejlkonversation på sin Iphone som tydligen gjorde honom arg. Det verkade som att någon uppmanat honom att inte klaga på Anders Borg, för att det skulle se illa ut, berättar turisten.
Den så kallade europakten, som Socialdemokraterna inte vill att Sverige går med i, var uppe för diskussion vid parets bord.
- Någon kvinna i partiet var öppen för att Sverige skulle kunna vara med i europakten, vilket han var rasande över. "Så långt har hon inte tänkt, för det har hon inte huvud till", sade Juholt om en kvinnlig kollega, säger en turist från Sverige som råkade höra hur Juholt beklagade sig.
Fredrik Reinfeldt fick sig också en känga när Håkan Juholt trodde att ingen lyssnade. Enligt S-ledaren har statsministern ingen fråga som folk förknippar honom med.
- Han sade: "Fredrik Reinfeldt har suttit där i fem år och har inte en enda fråga som personifierar honom. Själv har jag bara suttit i en månad och är redan förknippad med kulturfrågan", säger en turist till Expressen.

"Pratar aldrig politik"

När det i slutet av mars kom fram att Håkan Juholts flickvän är dömd för bedrägeri fick S-ledaren frågan om hon är en indirekt makthavare.
Svaret blev att de aldrig pratar politik.
- Det finns inte en enda politisk fråga som hon vill att jag ska ta med mig hem och sitta och prata om, sade han då.
Expressen har sökt Håkan Juholt både före publiceringen och på söndagens förmiddag. Beskedet blir det samma. Håkan Juholt vill inte kommentera, uppger hans presskontakt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag