Svenska toppskiktet av nazister samlade

Nordiska motståndrörelsen vid en demonstration i Falun.
Foto: SVEN LINDWALL
Nordiska motståndrörelsen vid en demonstration i Falun.
Foto: SVEN LINDWALL

Nordiska motståndsrörelsen flyttar fram sina positioner – och i helgen samlades det svenska toppskiktet av nazister utanför Uppsala för "Nordendagarna".

I tron om att det skulle hållas en privat tillställning med fotbollsspelande så lurades en bygdegårdsförening att hyra ut sina lokaler till den nazistiska organisationen.

– För första gången välkomnade man icke-medlemmar. Det handlar helt enkelt om att samla fler och växa, säger Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo.

Ungefär tre mil nordväst om Uppsala, ute i den uppländska skogen, samlades på lördagen ett stort antal nazister från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i den lilla bygden för att arrangera evenemanget "Nordendagarna".

– Det är ett årligt möte som de har, där de samlar de olika avdelningarna i Sverige. Också norrmännen och finländarna är där. Ibland har de även bjudit in internationella vänner till dem, säger Jonatan Leman, researcher på Expo, som uppskattar att det rör sig om "ett par hundra personer".

Inför händelsen kunde man läsa på den nazistiska organisationens egen sajt att det skulle hållas trekamp, tal och "socialt umgänge". Sammankomsten är årlig men nytt för i år var att man även välkomnade icke-medlemmar att delta.


LÄS MER: Tre nazister fälls för bombdåd i Göteborg

Jonathan Leman, researcher på Expo.
Foto: EXPO

Expo: Oroväckande utveckling

De öppna dörrarna ett led i strategin att sänka trösklarna för att människor som är mottagliga för nazism ska komma i kontakt med organisationen, för att på så sätt kunna radikalisera dem, menar Jonathan Leman, researcher på Expo, som kallar utvecklingen "oroväckande".

– Det här är en organisation med stor våldspotential. Majoriteten av de aktiva i NMR är dömda för brott, fann vi när vi granskade dem häromåret. En fjärdedel åtalades eller dömdes för våldsbrott eller vapenbrott under bara det året, säger Jonathan Leman och fortsätter:

– Sedan dess har vi sett bombdåden i Göteborg och upprepade våldsamma konfrontationer i samband med att de sprider propaganda.

Inför lördagen hade NMR hållit platsen för evenemanget hemlig, och endast avslöjat att det skulle äga rum i Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Västmanlands, Örebro eller Östergötlands län. Enligt sajten skulle de som anmält sig fått veta exakt plats så sent som på fredagen.

NMR var närvarande under Almedalsveckan i sommar.
Foto: SVEN LINDWALL

Hyrde lokal – lurade fastighetsägaren

Sammankomsten skedde på Åkerlänna bygdegård – som man hyrt under falska premisser.

Enligt bygdegårdsföreningen hörde en man av sig för att hyra bygdegården för ett "privat evenemang", utan koppling till någon organisation. Efter att man sökt på mannens namn på internet utan att hitta något uppseendeväckande valde man att godkänna uthyrningen.

När Expressen nådde Leif Andersson, ordförande i bygdegårdsföreningen, på lördagen så kände han inte till att det var NMR som hyrt lokalen. Men han var inte heller överraskad.

– Jag åkte förbi och blev lite misstänksam. Men det här var värre än jag trodde, säger Leif Andersson då.

"Strider mot stadgarna"

Vad såg du när du åkte förbi?

– Det var massa folk, ett par hundra stycken. Det var både ungar och fruntimmer men det var inget beteende som stack ut.

Om ni visste vilka det var, hade ni då hyrt ut?

– Nej då säger vi ifrån. Det strider mot stadgarna där det står att det ska vara öppet och demokratiskt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.