Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska tjejernas rädsla för Dorian: ”Det var kaos”

Dorian väntas nå Florida i helgen.
Lovisa Sennerman, Beatrice Fritz, Anna Rosenberg.Foto: Privat
Livsmedelsbutik i Fort Lauderdale. Hyllor gapar tomma efter att folk handlat inför orkanen Dorian.Foto: Lovisa Sennerman / Privat
Livsmedelsbutik i Fort Lauderdale. Hyllor gapar tomma efter att folk handlat inför orkanen Dorian.Foto: Lovisa Sennerman / Privat
Foto: NOAA / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Expressen TV

Lovisa Sennerman, 23, bor tillsammans med tre andra svenska tjejer i en lägenhet i Fort Lauderdale, Florida. 

Nu väntar de med bävan på att orkanen Dorian, som väntas växa till kategori 4, ska slå till med full kraft mot kusten. 

Hyllor gapar tomma i livsmedelsbutikerna. 

– Vi har köpt på oss mat, vatten och ficklampor. Vi försöker förbereda oss så mycket som möjligt, säger Lovisa Sennerman. 

Dorian har under de senaste dygnen vuxit från en tropisk storm, till en orkan vars styrka uppgraderats till kategori 3 för att nu väntas stiga till 4. 

Den närmar den sig Floridas östkust snabbare än beräknat och kan dundra in över fastlandet redan under lördag eftermiddag eller kväll. 

Orkanen närmar sig Floridas östkust.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Lovisa: ”Mycket börjar ta slut i butikerna”

Lovisa Sennerman, från Göteborg, och tre andra tjejer bor tillsammans i en lägenhet i Fort Lauderdale, Florida. 

Från vänster: Lovisa Sennerman, Beatrice Fritz, Anna Rosenberg.Foto: Privat / Privat

– De två, tre senaste dagarna så har folk börjat förbereda sig mer och mer. Vi har köpt på oss vatten, mat, ficklampor och powerbanks. Vi har försökt köpa på oss konservburkar men mycket börjat ta slut i butikerna, så vi har köpt bröd, chips och måltidskakor. Vi försöker förbereda oss så mycket som möjligt om strömmen skulle gå, säger Lovisa Sennerman. 

Livsmedelsbutik i Fort Lauderdale. Hyllor gapar tomma efter att folk handlat inför orkanen Dorian.Foto: Lovisa Sennerman / Privat

Amerikanska myndigheter har uppmanat Floridaborna att göra upp planer inför orkanens ankomst. 

Människor tankar bilar för att fly orkanen – kaos på stationerna

– Man ska bestämma sig för om man ska stanna hemma eller åka iväg. Så i dag började alla tanka upp sina bilar, det var kaos på alla bensinstationer. Vi vet inte riktigt om våra fönster är säkra nog eller om de kan blåsa sönder. Vi har många bekanta här i området som har lite säkrare hus, som vi kan åka till om det skulle bli väldigt allvarligt. 

Orkanen kan uppgraderas till kategori 4.

Lovisa Sennerman och de andra har praktikplatser på svensk-amerikanska handelskammaren och hon har befunnit sig i Fort Lauderdale sedan januari. 

Har ni funderat på att fly området? 

– Vi började fundera på det men vi har inte en jättesäker bil. Den har precis varit inne på reparationer och har lite dåliga bromsar så vi vet inte hur långt vi skulle komma i vår bil. Så vi planerar att vara kvar i Fort Lauderdale. Det är lite nervöst, man har aldrig varit med om något liknande. De som varit med om det här tidigare har sagt att man ska hålla sig inomhus och hålla sig borta från fönster. 

LÄS MER: Svensken förbereder sig inför stora orkanen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.