Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska tidningar drabbade av hackerattack

Flera svenska tidningar är just nu indirekt under attack av hackernätverket Anonymous.

Detta rapporterar Gävle Dagblad och Arbetarbladet på sina sajter.

– Alla våra elva sajter har problem just nu. Vi har lagt ett supporterärende och har en dialog med Cloudflare. Förutom det har vi inget bättre besked nu, säger Anders Härén, digital utvecklingschef för Mittmedia, till Expressen.

Mittmedias sajter, som bland annat innefattar Gävle Dagblad och Arbetarbladet, ska indirekt vara under attack av Anonymous.

Anledningen, enligt tidningarna själva, ska vara att en av Mittmedias säkerhetsleverantörer, företaget Cloudflare, ska vara utsatt för en attack.

Detta gör i sin tur att tidningssajterna bitvis fungerar dåligt och att länkar inte fungerar som de ska.

– Även Cloudflare har så klart begränsad bandbredd och det mesta tyder på att de själva, eller någon av deras andra kunder, har blivit utsatta för en överbelastningsattack. När det händer drabbas även andra Cloudflare-kunder, säger Erik Nordlund, lead developer på Mittmedia till Arbetarbladet.

Anders Härén, digital utvecklingschef för Mittmedia:

– Alla våra elva sajter har problem just nu. Vi har lagt ett supporterärende och har en dialog med Cloudflare. Förutom det har vi inget bättre besked nu, säger han till Expressen.

"Den största attacken någonsin"

Efter terrordåden i Paris i fredags, där minst 129 personer dog, så förklarade hackergruppen Anonymous krig mot IS.

I en två och en halv minut lång video sa en röst på franska att Anonymous kommer att "förena mänskligheten".

– Ni ska vara medvetna om att vi kommer att hitta er och aldrig släppa taget. Vi kommer att genomföra den största attacken någonsin mot er, sa rösten.

Kallar agerandet skamligt

Under tisdagen så började också Anonymous stänga ner sajter och konton kopplade till IS.

Hittills ska tusentals Twitter-konton ha stängts ner och hackernätverket har också twittrat om att företaget Cloudflare tillhandahållit tjänster åt sajter som stöder IS. I samma tweet kallas också agerandet skamligt.